Vége az FPÖ-nek a kancellár szerint

Kurz nem lepődne meg, ha róla is kikerülnének lejárató videók

2019. május 20. 14:27
Az osztrák kancellár az MSZP volt izraeli tanácsadóját, Tal Silbersteint gyanúsítja a Strache-videó megrendezésével egy lapinterjúban Egy másikban azt mondta, hogy szerinte az FPÖ-ek vége.

Egy, a Krone Zeintungnak adott vasárnapi interjúban Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott, mivel az SPÖ minden választási kampányban foglalkoztatta Silbersteint, és ő világszerte hírhedt a hasonló és „szörnyű akcióiról”, ezért nagyon valószínűnek tartja, hogy valamiképpen köze volt a videó készítéséhez.

Azt nem merte megmondani az interjúban, hogy hány százalékra teszi az egyébként korábban az MSZP-nek is dolgozó Silberstein érintettségét, de kijelentette, hogy „már nagyon jól ismeri Silberstein és a szociáldemokraták” módszereit. Mint hozzátette, szerinte nem lenne meglepetes, ha még több videó bukkana fel. Arra a kérdésre, hogy akár róla is készülhettek hasonló videók, az osztrák kancellár arról beszélt, hogy erre is számít, mivel „ismeretes, milyen különböző módszerekkel támadott engem” Silberstein a szociáldemokraták megbízásából.

Kicsoda Tal Silberstein? Az életrajza szerint mérnöki tanulmányokat folytatott, de az izraeli specális katonai erők tagja is lett, amit egyébként nem csinált rosszul, ugyanis államelnöki kitüntetésben részesült a hivatalos életrajza szerint. 1999-ben robbant be a politikába, mikor is Ehud Barakot segíti többedmagával győzelemhez. Ezután a bolygó minden pontján vállal politikai munkát. Sőt, 2002-ben már egy dokumentumfilmben is szerepel, mint az Evo Moralest legyőző Gonzalo Sánchez de Lozada tanácsadója. Magyarországon Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején szerződőtt vele az MSZP. Legutóbbi ausztriai tevékenységéről 2017-ben írtunk.

Egyelőre marad Kickl

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfői közleményében jelezte, hogy egyelőre nem meneszti Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert – közölte az MTI. A kancellár egyúttal azt hangsúlyozta, hogy pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetősége száz százalékban támogatja az általa követett irányvonalat.

Mivel a mostani osztrák belügyminiszter, Kickl az ibizai felvétel készítésekor az FPÖ főtitkára volt. Kurz a Kurier című osztrák napilapnak hétfőn amellett érvelt, hogy Kickl belügyminiszterként nem nyomozhat saját maga ellen. A kancellár szerint a szabályoknak megfelelően fel kell deríteni a botrányt, és tisztázni kell, hogy történt-e bűncselekmény.

Még vasánapi fejlemény, hogy az ibizai találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is, aki asárnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond minden tisztségéről, kilép a pártból, és visszaadja parlamenti mandátumát.

Ártott Ausztria hírnevének a botrány, állítja Kurz

Heinz-Christian Strache Ibizán tett kijelentései ártottak Ausztriának és akár büntetőjogi következményekhez is vezethetnek – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár a volt alkancellárról a Földközi-tengeri szigeten titokban készített videofelvételről egy hétfői német lapinterjúban. Sebastian Kurz a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a videofelvétel „a hatalommal való visszaélésről”, valamint „nyílt korrupciós ajánlatokról” és „a szabad sajtó elleni támadásokról” szól.

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államokban ezért akár 25 év börtönbüntetés is járhat, azt mondta, hogy Ausztriában is lehet „büntetőjogilag releváns” mindaz, ami a felvételen elhangzott. Ezt majd az ügyben indított vizsgálatok során kell megállapítani. Heinz-Christian Strache már a 2017-es választási kampányban is tett „kétes kijelentéseket”, de „amit ebben a videóban elmond, az egy nagy botrány, politikai tevékenysége végét jelenti, és vélhetően büntetőjogi következményekhez is vezet” – fejtette ki Sebastian Kurz.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hozzátette: maga a felvétel is „kétes módszerek” alkalmazásával készült, de „a nagy botrány a tartalom, az ötletelés a hatalommal való visszaélésről”. A Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökének kijelentései „ártottak a politika tekintélyének és az ország tekintélyének”, és ezekkel a kijelentésekkel „az FPÖ tönkretette saját magát” – mondta Sebastian Kurz.

Csökkent, de nem akkorát az FPÖ támogatottsága

Eközben egy friss közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a szavazók nem pártoltak el teljesen az FPÖ-től az Ibiza-botrányt követően, bár a párt öt százalékpontot veszített népszerűségéből. Jelenleg a választók 38 százaléka támogatja az ÖVP-t, és 18 százaléka az FPÖ-t. A szociáldemokraták támogatottsága 26 százalékos, míg az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) 9, a Zöldek pedig 5 százalékon állnak.

A felmérést a Research Affairs Institut készítette május 18-a és 20-a között 500 ember megkérdezésével az Österreich című napilap megbízásából.  A közvélemény-kutatás résztvevőinek 83 százaléka szerint Strache lemondása teljesen helyénvaló volt. Az előrehozott választásokat az osztrákok 60 százaléka pozitívan fogadta. A válaszadók 29 százaléka vallotta azt, hogy teljesen elvesztette bizalmát a politikában a botrány miatt.

Magáról a botrányról röviden: egy videófelvételen, amit a rejtett kamerákkal készítettek ismeretlenek, Heinz-Christian Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

A felvételről pénteken számolt be a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című német lap. Másnap Heinz-Christian Strache lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről, Sebastian Kurz pedig felmondta a koalíciót az FPÖ-vel és kezdeményezte előrehozott választások kiírását.

(MTI)

Összesen 180 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Silberstein, Werber, Finkelstein. A politikai marketing és kommunikáció nem tűnik egy őskeresztény-kopt diszciplínának...

Említett "'urak" "munkássága" nagyban járult hozzá ahhoz, amilyen szinten jelenleg a közbeszéd, a politikai "kultúra" van. Szép "teljesítmény".

Én semmit. A "mértékadó és független" sajtó gondolom mindent. Mindent IS.

"Az ibizai videó kirobbantásában részt vett a Zentrum für Politische Schönheit, a felvétel pedig Strache karrierjébe került. Azt, hogy a videóhoz a civil szervezetnek is köze volt, a Zentrum für Politische Schönheit egyik aktivistája is megerősítette, a Profil néven jelentkező aktivista szerint a civil szervezet csak akkor kommentálja az ügyet, ha Herbert Kickl osztrák belügyminiszter is lemond“ – írja a heute.at, amely Daniel Laufer nyomán azt is megjegyzi, Strache ibizai találkozójáról készült videójának szálai egyértelműen a német NGO-hoz vezetnek. Daniel Laufer szerint az ibizai videót egy Kurzschluss14 nevű profil tette közzé a német Spiegel előtt, a Kurzschluss14-nek pedig a német civil szervezet, a Zentrum für Politische Schönheit volt az első követője."
https://pestisracok.hu/soros-kotta-agressziv-nemet-aktivista-csoport-all-strache-megbuktatasa-es-az-osztrak-kormanykoalicio-szetverese-mogott/

Még kiderülhet, hogy az érintetteket Soros támogatja.
Gyanús az a korábbi Soros-Kurz titkos találkozó.

Bár nem örömmel adok igazat Mór elftinek, de a cikk 5 százalékpontot ír. Azaz 23%-ról csökkent 18%-ra. Az bizony tényleg majd' minden 4.

Mert ő egyedül képtelen arra, amit Orbán elért. Ezért kell neki a külső segítség. Ezen próbáltok rugózni, de nem azt mondta, hogy ugyanazt kéri, amit Orbánnak is összehoztak. :-D

Két hete 23%-on álltak, most 18%-on. Az kb 22%-os csökkenés, azaz a minden ötödik és minden negyedik közötti csökkenés.
Nem eget verő különbség azért..

Mindenhol rengeteg hiba van.

Korrupcióról nem tudunk, csak locsifecsizett HC. Behúzták a csőbe szépen.

"hogy lehet egy szélsőjobboldalinak mondott vezetőnek zsidó tanácsadója?"

Miért ne lehetne? Az SPÖ mindenkori vezetőjét amúgy - még? ritkán mondják szélsőjobboldalinak, de végül is. Minden eszköz megengedett. Amúgy nagyon sok a zsidó tanácsadó. Nagyon értik a mélylélek működését, kit hogy lehet legjobban átvágni. És levágni.

A maszopon már a legnagyobb simlisek sem tudnak segíteni. AZ összes simlijük és simlisük lebukott. Nem kicsit.

https://pestisracok.hu/orban-viktor-az-osztrak-koalicio-szetrobbantasarol-soron-kivuli-vadaszidenyt-hirdettek-ausztriaban/

Azért jó dolog titeket olvasni, mert leírtok valamit és fél pillanat alatt kiderül, hogy nem igaz.

Sexorgia nem biztos lejárató..

Csak ha nők is szerepelnek rajta. Nem, egyáltalán nem egyértelmű, manapság.

Macron az idős nőkre bukik. Tanárnő-jelmezbe öltözve.

Talán ezért sejti Kurz, hogy róla is lehet, valamilyen anyag? Ha ilyeneket beszél, akkor nem lehet biztos saját feddhetetlenségében.

Ami pedig Orbánt illeti, nem elég választást nyerni, a hatalomhoz gazdasági és média befolyás is kell. Tudták ezt a szoci-liberális kormányok is. Ha ez nincs, akkor az illető kormány úgy jár, mint annak idején az Antall kormány. Az ellenzéknek az a baja, hogy most nincs olyan gazdasági és média túlsúlya, mint amilyen az Antall kormány ellenzékének volt. Az ellenzék még külföldi támogatással sem tudja ellehetetleníteni a kormányzást, és kínjában azzal hülyíti híveit, hogy a magyar gazdaság strómanokon keresztül Orbán tulajdona.

Ha bizonyítani kéne, akkor nem sokra mennének.

Elég zavaros fejtegetés, 18:45-nél leírtam erről a véleményemet.

Csóró osztrákok, volt ez a púderozott szárnyaskapus, meg ez a hibás borítékos, most ez hólyag piás jobboldali, meg ez a sápadtarcú orgianizátor.
"Óh mond, te kit választanál?"
Ezek szarból mindig fosba lépnek.

Strachenak szerencséje volt, a sportkocsija nem karambolozott teljesen véletlenül.

Ne röhögtess, már megint bekiabálsz a pálya széléről. Hosszú évek óta csak ez jut nektek idehaza. Tanuljatok meg kicsinek lenni, ez még sokáig így lesz.

Mit kéne mondani Orbánról? Leírtam neked a lényeget. Azért megy a siránkozás, mert most nem a balfasz kedvenceid vannak helyzetben. Ha ez megtörténne, egymást félrelökve igyekeznének mindent, sajtót, gazdaságot megszerezni. Ne nézz másokat hülyének, te is tudod, hogy ez így működik, csak szemforgató módon mellébeszélsz.

Képzeld el, Orbán nem azért lett az elmúlt 100 év legnagyobb magyar államférfija, mert ugrott minden idióta balliberális eszement ötletére!

Az, hogy szerinted Orbánnak mosakodnia kellene a kutyát se érdekli. De segítek: Orbán az osztrák alkancellárt, az FPÖ elnökét fogadta Budapesten, és nem egy korrupt politikust. Ugyanis csütörtökön amikor itt volt, akkor még sem Orbán, sem te nem tudtad, hogy Strache korrupt. Nem tudom érted-e a különbséget, mert ti mind szellemi fogyatékosok vagytok. Mint Mihók a népmesében. A baltát a kalapod mellé tűzöd és úgy viszed haza. A magyar nép évszázadok óta ismer benneteket, eszementek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés