Benyújt, tartózkodik, aláír, majd kezeket széttár – Karácsony vesszőfutása a zuglói parkolással

2019. május 15. 7:22

Pálfy Dániel
Bár Karácsony Gergely rendszeresen Fidesz-MSZP-nagykoalícióról beszél, ő terjesztette elő és írta alá a Zuglónak két év alatt veszteséget termelő parkolási szerződést. Hétfőn úgy tűnt Zugló felbontja a szerződéseket, de a jegyző közbelépett.

Nem csupán előterjesztette a Zuglónak 739 milliós veszteséget okozó szerződést, de alá is írta azt Karácsony Gergely kerületi polgármester – ez derül ki abból a vállalkozási szerződésből, amelyet Zugló Önkormányzata kötött a C-Ware Kft. által vezetett konzorciummal 2017 áprilisában.

A zuglói önkormányzat képviselő-testülete a Fidesz javaslatára hétfőn szavazott a vitatott parkolási szerződések azonnali hatályú felbontásáról. Fideszes indítványra azt is elfogadták, hogy ingyenes lesz a parkolás a kerületben élőknek Zugló teljes területén, amíg nincs rend ezen a területen. Az MSZP nem támogatta a szerződés felmondását, mondván: a zuglói parkolás nyereséges. Az Index keddi információi szerint azonban a zuglói jegyző törvényességi kifogást nyújtott be a fideszes javaslatra elfogadott két módosító határozathoz, így lehetséges, hogy végül mégsem mondják fel a szerződéseket.

Az olcsóbb pályázót egyszerűen kizárták

Zuglóban még 2017-ben tették fizetőssé a parkolást. Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője a jegyzőtől kikérte a fizetős parkolással kapcsolatos kiadások és bevételek adatait, amelyek azt mutatják, hogy a kialakított rendszer 2018 végéig nagyjából 739 millió forintnyi veszteséget okozott az önkormányzatnak.

A parkolási rendszer bevezetését már korábban is tervezték a kerületben, de az első közbeszerzési pályázat meghiúsult. Az MSZP-s többségű Közbeszerzési Bizottság az 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelte a becsült értéket, és gyorsított eljárásban szerette volna meghozni a döntést – idézte fel Várnai a kerületi parkolási rendszer visszásságait részletező hosszú blogbejegyzésében. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban indokolatlannak ítélte az eljárást, megsemmisítette a közbeszerzést és 1 millió forintra büntette az önkormányzatot.

A 204 darab parkolóóra beszerzésére, azok 60 hónapos üzemeltetésére kiírt újabb nyílt közbeszerzési pályázaton már három cég indult, de egyet kapásból kizárt az önkormányzat Közbeszerzési Bizottsága. A versenyben maradó két ajánlat közül a képviselőtestület végül azt fogadta el, amelyben a 204 automata beszerzési ára összesen nettó 78 millióval, az üzemeltetésük két éves költsége pedig több mint nettó 200 millió forinttal volt magasabb, mint a másik ajánlat. A győztes így végül a C-Ware Kft., a Parkeon SAS, valamin a SIS Parking Kft. konzorciuma lett. Az ő ajánlatuk – automata-beszerzésre és üzemeltetésre – összesen több mint egymilliárd forintról szólt, miközben a kizárt DBM ajánlata csupán 806 millió forintot tett ki.

A két ajánlat közötti árkülönbségre vonatkozó tételes számítást lásd alább:
A C-Ware Kft. 2.070.000 forintos árat ajánlott egy automata beszerzéséért, ami a 204 darab automatával számolva összesen 422.280.000 forint. A havi üzemeltetési díj automatánként 69000 forint, ez 204 automata esetén 24+24 hónappal számolva összesen 675.648.000 forint. Eszerint a C-Ware pályázata alapján a beszerzés és az üzemeltetés összköltsége 1.097.928.000 forint.
A DBM Banktechnika Kft. egy automatáért 1.685.000 forintot kért, vagyis a 204 automatáért összesen 343.740.000 forintot kellett volna fizetnie az önkormányzatnak. Az üzemeltetési költség esetükben a 24 havi jótállási időtartamra 47000 forint, az azt követő 24 hónapra pedig 475000 forint havonta automatánként, vagyis 230.112.000 + 232.560.000, azaz 462.672.000 forint. Tehát az ajánlat összértéke 806.412.000 forint volt.

Forrás: Várnai László zuglói önkormányzati képviselő blogja

A C-Ware KFt. számára előnyös döntésre vonatkozó előterjesztést polgármesterként Karácsony Gergely nyújtotta be a képviselőtestület elé.

Karácsony előterjesztette, tartózkodott, majd aláírta

Bár a főpolgármesteri tisztségért induló párbeszédes politikus tartózkodott a saját előterjesztéséről való szavazásnál, „igen” szavazatára nem is volt szükség, hiszen a helyi MSZP-Fidesz többség megszavazta a határozatot. Karácsony ezek után viszont nem vétóval élt, hanem aláírta a többség által megszavazott szerződést.


A képen látható Karácsony Gergely zuglói polgármester aláírása a zuglói parkolási szerződéseken.

A szerződések elérhetőek itt és itt.

Karácsony az Átlátszónak azzal indokolta, hogy nem élt a polgármesteri vétójával, hogy „a kizárt cégnek többféle jogorvoslati lehetőség is rendelkezésre áll”.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a történet is arra bizonyság, hogy Zuglóban az önkormányzat vezetése szakmailag gyenge, rendezetlenek a hatáskörök, vagy nincsenek betartva. A polgármester nem rendelkezik megfelelő szakmai tudással, ugyanakkor úgy néz ki a jegyzővel sem konzultál.

Elolvasva a szerződést, véleményem szerint áttekinthetetlen, nagy részét nem a szerződésben kellene részletezni, hanem a szerződés mellékletét képezi működési szabályzatban.

A szerződés a felmondást is szabályozza, melynek értelmében egyoldalúan nem mondható fel.
Ezek szerint Karácsony nem tud olvasni, vagy nem tudja értelmezni. Nem konzultált a jegyzővel, vagy konzultált, de a jegyző sincs tisztában a jogkövetkezményekkel.

"A jegyzőnek alapvető feladatai vannak a képviselő-testület, a bizottságok üléseinek előkészítésével, az előterjesztések szakmai megalapozásával, az ülések lebonyolításával és a határozatok meghozatalával, a törvényesség megtartásával kapcsolatban."
Vagyis a jegyzőnek törvényességi jogköre van, amely egyben felelősséget is ró rá.

Mindezek után kérdezem; Karácsony Gergely alkalmas lenne főpolgármesternek?

Elolvastad a szerződést? Szerintem nem, mert akkor ilyent nem írnál le.

" tartózkodott a saját előterjesztéséről való szavazásnál"

Mi ezzel a probléma? Semmi. Ha nem fogadná el a saját előterjesztését, akkor nem terjesztené elő.

A jegyzőnek kötelessége a törvényességi vizsgálatot elvégezni és ha törvénytelenséget észlel erre fel kell hívna a testület figyelmét.
Ilyen az is, ha a szerződés egyoldalúan nem mondható fel.

Úgy hogy szombaton is szednek díjat.

Biztos a Hiszékeny Dezső közeli rokona.

Saját előterjesztését nem szavazta meg. Ez fura ..

"Mindezek után kérdezem; Karácsony Gergely" A jegyzőt már kirúgta?

A korábbi jegyzőt állítólag érdemeit elismerve hét millió "végkielégítéssel" útjára engedte. Lehet, hogy a jelenleginek többszörösére emeli a díját.

"Ha Karácsony kerülne hatalomra a Szaharában, elfogyna a homok." és veszteséges lenne a vállalkozás.

Te is olyan polgármester lenné, mint amilyen Karácsony Gergely. Semmihez sem ért, de mindent jobban tud.
Nem tud egy kerületi önkormányzatot irányítani, de miniszterelnök, fővárosi polgármester szeretne lenni.
Igazi liberálisok vagytok, akik jól együtt tudtok működni a szocialistákkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés