A Fidesz köszöni, de nem kér a foszlott erkölcsűek európai nagykoalíciójából

2019. május 6. 22:26

Huth Gergely
Pesti Srácok
A magyar miniszterelnök voltaképpen kiszögezte a vitaindító tételeit a brüsszeli vártemplom kapujára.

„Nem a Fidesz szakított elveivel és európai szövetségeseivel, hanem a merkeli kisgömböc-politika hívei fordultak ki önmagukból. Ez minden eddiginél erőteljesebben bizonyosodott be Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár mai sajtótájékoztatóján. Ami persze jóval több volt, mint egy sajtótájékoztató, hiszen a magyar miniszterelnök voltaképpen kiszögezte a vitaindító tételeit a brüsszeli vártemplom kapujára.
Orbán Viktor a budapesti Nemzetközi Migrációs Konferencián tett felszólalása óta egyre többször tűnik a görög államelméletekből ismert útkereső filozófusnak, mint a meggyőződését mindenáron érvényesíteni próbáló vezetőnek. Gyakran hangoztatja is, hogy egy tízmilliós ország miniszterelnökeként a világpolitika megújulásának legfeljebb kovásza lehet, nem pedig irányítója. Ez derült ki ma is, amikor a külföldi hírügynökségek budapesti tudósítói egyre erőszakosabban próbálták kiszedni belőle a Manfred Weberrel való szakítás okát és tényét, amire Orbán a lehető legtermészetesebb őszinteséggel felelt:

A hűség számunkra fontos politikai kategória és szeretnénk kitartani abban a szövetségben, ahol eddig éltünk és dolgoztunk. Hacsak az a közösség nem szeretné, hogy mi ne legyünk ott. (…) A miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízzák meg, Manfred Weber pedig azt találta mondani, hogy a magyarok szavazataival nem kíván az Európai Bizottság elnöke lenni. Ez egy olyan súlyos álláspont és a magyar választók olyan súlyos megsértése, hogy ezek után a magyar miniszterelnök nem dönthet másként, minthogy nem támogatja Webert a posztra. Sajnálom, hogy így alakult, de Weber döntése egy radikálisan új helyzetet teremtett, amit tudomásul kell vennünk. A demokrácia és az erkölcs szabályai szerint sem volna helyénvaló, ha ezek után Webert támogatnánk. Tehát végre egy pont, amiben egyetértünk vele: nem volna helyes, ha Weber a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök.

Nem kell persze félteni a magyar kormányfőt és a kormánypártot, nem a megcsalt férfi vergődéséről van itt szó. A Fidesznek bőven akadnak kérői, hiszen Matteo Salvini, Marine le Pen és maga Heinz-Christian Strache egymás után jelentették be, hogy szívesen lépnének szövetségre Orbán pártjával, miközben a lengyel kormányzópárttal és több más közép-európai vezető párttal is kiváló a kapcsolat. Csakhogy az Európai Néppárt több, mint egy elrongyolódott alsónemű, amitől egy mozdulattal meg lehetne szabadulni. Hiszen javarészt e szövetség színeiben politizáltak azok az államférfiak, akik Nyugat-Európát az előző évszázad végére újra erős, gazdag és szolidáris térséggé tették és még ma is az EPP politikusai adják a legtöbb kormányfőt és a legtöbb vezető tisztviselőt az Unióban. Olyan tradícióról, politikai tőkéről és személyi hálózatról van tehát szó, amelyet a Fidesz delegáltjai eddig ügyesen és hatékonyan használtak fel Magyarország és a maguk javára és amelyre a jövőben is nagy szükségünk lehet, ha nem szeretnének a pálya szélére sodródni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértünk. Komoly mozgások lehetnek az epp-ben, hívhatjuk ezt szakadásnak is. Utána akármennyi képviselője is lesz az epp-ben, az biztos, hogy kevesebb lesz, mint Timmermanseknak.

Máshol a francia brexit tárgyalót emlegetik.

Eddig senki nem merte kimondani, hogy Weber alkalmatlan. Mi itt azért rendesen megmondtuk róla a véleményünket:-)))))

Józan megközelítés. Ugyanakkor, aki gyorsabban lép, nagyobbat
nyer. Ez a gyorsaság, ami egy ragyogó intellektust, és egy nagyon
bátor harcost sejtet, nos ez az, amiért Orbán Viktor nagyon
tisztelem.

Adjunk hálát a sorsnak, hogy nehéz időbőben erős ember adatott.

Én inkább @kalotaszeg fórumtárs megközelítésével értek egyet,
lsd tegnapi Orbán-Strache topikok.

"Nem ez az első megcsalatás a Fidesz történetében, hiszen az egykori fiatal demokraták harminc éven át késsel a hátukban voltak kénytelenek vinni az ügyet, ami mellett 1988. márciusában, a Bibó Szakkollégium alagsorában hitet tettek: a függetlenség, a szabadság, a hazaszeretet és a kérlelhetetlen antikommunizmus hitvallását.
A Fidesz volt az egyetlen, ami ezekből az elvekből a harminc év során nem engedett"

Szépen beletekertél a pedálba, kedves Huth,
és közben ööögyesen elfelejtkeztél az eredeti "ügyről".
Segítek:

1992. február 8.
A Fidesz negyedik kongresszusa szombaton ellenszavazat nélkül elfogadta a pártnak a LIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉHOZ való csatlakozását kezdeményező javaslatot.
...Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát A LIBERÁLISOK a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben, s amennyiben a Fidesz-t októberben felveszik a Liberális Internacionáléba, aktív szervező szerepet vállal e régióban az itt jelentkező sajátos problémákra adandó liberális válaszok kidolgozásában. A párt az internacionáléban A LIBERALIZMUS számára fontos, pragmatikus – menekültügyi, emberi jogi kisebbségi és a gazdasági szabadsággal kapcsolatos – kérdésekkel foglalkozik majd.

1992. szeptember 4.
A Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz) pénteken, a kelet-közép-európai térségből elsőként, teljes jogú tagként felvették a több mint hatvan pártot és csoportot tömörítő LIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉ (LI) teljes jogú tagjai közé.
...Orbán Viktor kijelentette, hogy a térségben Szlovénia után Magyarország lehet a második ország, ahol egy liberális párt kormányra jut.

1992. szeptember 5.
Orbán Viktort, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjét a LIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉ egyik alelnökévé választották, a nemzetközi szervezet szombaton Mainzban véget ért 45. Kongresszusán.

1993. január 18.
Szájer József sürgette, hogy a LIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉ mielőbb zárja ki a szervezetből a Jörg Haider – a nacionalista kijelentéseiről híres osztrák politikus – nevével fémjelzett Szabadságpártot. – Ezt azért kell mielőbb megtenni – hangsúlyozta a Végrehajtó Bizottság fideszes tagja – mert a liberális elvekkel nehezen egyeztethető össze az FPÖ által kezdeményezett külföldi- és idegenellenes népszavazás, amely sérti a genfi nemzetközi konvenciót is.

1993. november 28.
“A budapesti LIBERÁLIS VILÁGKONFERENCIA nem a magyar liberálisok, hanem egész Magyarország számára volt jelentős esemény” – hangsúlyozta a tanácskozás mérlegét megvonva vasárnap este Orbán Viktor.

1995. január 20.
A LIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉ (LI) Belfastban folyó vezetőségi ülésének pénteki napján újraválasztották a szervezet legszűkebb vezetőségét, az úgynevezett “bürót”. E tizenegy tagú elnökségnek ismét tagja lett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki – mint az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta – az LI legfelsőbb operatív vezető szervének egyetlen kelet-európai résztvevője.

1999. február 28.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke tartja a LIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉ (LI) szerdán kezdődő kétnapos brüsszeli kongresszusán a megnyitó beszédet. Orbán Viktor rámutatott, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltások sikeréhez szükség volt a LIBERÁLIS gondolkodás megújítására. A rendszerváltó országok kormányainak kulcsfeladata ugyanis egy nem tipikusan liberális kihívás, egy új állam építése volt. A sikert igazolja, hogy ma a kelet- és közép-európai térségben négy államban – Észtországban, Lettországban, Szlovéniában és Magyarországon – vezető és további kettőben – Szlovákia és Románia – jelentős koalíciós szerepet töltenek be a szabadelvű pártok.
“A térség sok országban már a posztkommunizmus is véget ért. Magyarországon ez a LIBERALIZMUS megújulásával volt lehetséges” – szögezte le a miniszterelnök.

(Forrás: Válogatás az MTI archívumából, vastagbor.atlatszo.hu/2014/07/27)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés