Washington több európai országnak is F-35-ös harci gépek eladását tervezi

2019. április 4. 22:46
A fejlesztést számos bírálat érte, mert a projekt a tervezettnél jóval többe került.

Öt országgal, Szingapúrral, Romániával, Görögországgal Spanyolországgal és Lengyelországgal is számol az amerikai védelmi minisztérium az F-35-ös harci gépek potenciális vásárolóiként – derül ki abból az írásos válaszból, melyet a Pentagon illetékes vezetője küldött meg a szövetségi képviselőháznak csütörtökön.

Mathias Winter szerint Finnország, Svájc és az Egyesült Arab Emírségek is érdeklődik a lopakodó vadászgép iránt. A NATO európai tagállamai vállalták, hogy bruttó hazai termékük (GDP) 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat, de a legtöbb ország egyelőre nem teljesíti ezt az elvárást. Az amerikai védelmi ipar viszont szeretné kivenni a részét abból, ha szövetségesei több pénzt fordítanak fegyvervásárlásra.

Belgium tavaly jelentette be, hogy öregedő F-16-osait az Eurofighter Typhoon helyett amerikai F-35-ösökkel fogja felváltani. Németország viszont több milliárd eurós fegyvervásárlási tenderén elbukott az amerikai harci repülő. Az F-35-ösöket a Lockheed Martin gyártja, és a fejlesztést számos bírálat érte, mert a projekt a tervezettnél jóval többe került, és az eredeti céldátumhoz képest a gépek jelentős késéssel tudtak csak szolgálatba állni.

(MTI)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Drága, barátaim! :) Dehát a demokráciá(i)nk deficitje is egyenesbejön ha mi is rádöbbenünk hogy megvesszük , és ez M.A.G.A. a baráti kézfogás! Száraz a puskapor?

Nem igazán van választék ötödik generációsokból.
Vannak az amerikaiak (F22, F35), oroszok (PAK-FA) és a kínaiak (J20, J31)
A J31 és a PAK-FA még tesztfázisban van, és eleve NATO tagállamnak nem engednék, hogy kínai vagy pláne orosz gépet vegyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés