Rekord növekedést produkált a magyar gazdaság 2018-ban

2019. március 1. 10:05
A magyar gazdaság a kiigazított adatok alapján 2018-ban elérte az 5 százalékos növekedést. Minden szektor fölfelé húzza a hazai gazdaság teljesítményét. A Portfolio szerint a magyar gazdaság a rendszerváltás óta mért legnagyobb növekedését tudta 2018-ban produkálni.

Az MTI beszámol arról: a tavalyi negyedik negyedévben 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához mérve, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 4,9 százalékos volt a növekedés - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mindkét szám 0,1 százalékponttal nagyobb a február 14-én közölt első becslésnél. 

Az előző negyedévhez mérve 1,0 százalékos volt a GDP növekedése a tavalyi utolsó három hónapban. A múlt év egészét tekintve 4,9 százalékosra gyorsult a gazdasági növekedés üteme Magyarországon az előző évi 4,1 százalékosról. A naptárhatással és más egyedi rendkívüli tényezőktől megszűrt adat szerint 5,0 százalékos volt a növekedés az előző évi 4,4 százalékot követően.

A bruttó hazai termék 2018-as 4,9 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,4, az építőipar 0,8, a feldolgozóipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a GDP tavalyi növekedéséhez  a végső fogyasztás 2,6, a bruttó felhalmozás 3,9 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 1,5 százalékponttal lassította a gazdasági növekedést.

A Portfolio eközben arról ír: a lendületes növekedés azt eredményezi, hogy az eurózónához képest mért növekedési előnyünk is csúcsközelbe ugrott. Csupán 2002-ben volt egy negyedév, amikor a különbség ennél is nagyobb volt, ám az akkor súlyos egyensúlyi problémák generálása árán sikerült. A mostani, egyenletesen magas magyar növekedés a gazdasági portál szerint azért is figyelemreméltó, mert eközben az eurózóna gazdasága folyamatos lassulást mutat.

A portál felsorolja: az építőipar több mint 20 százalékkal, a mezőgazdaság 8,3 százalékkal, az export 5,6 százalékkal, az import 8,2 százalékkal növekedett; míg a belföldi fogyasztás, a beruházások és a szolgáltatások is jelentős mértékben növekedtek.

A több évig alacsony magyarországi beruházási ráta meredeken emelkedik, és most az ezredforduló körüli csúcson is túllépve 25,5 százalékon áll a mutatója.

A Portfolio összesítése szerint a magyar gazdaság a rendszerváltás óta mért legnagyobb növekedését tudta 2018-ban produkálni.

(MTI; Porfolio)

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez jó hír!
Jöhet a felfelé lépkedés a termelési létrán, pl. ne gabonát exportáljunk, hanem feldolgozott késztermékeket, és így tovább.

Lehetetlen! A "mértékadó" sajtó megírta, hogy csak Bulgáriát előzzük meg, a románok és a szlovákok már rohamléptekben hagytak le minket.

Ha mégis van valami halvány eredmény, az átmeneti, és a válság biztos előjele. És természetesen a Bokros-Bajnai féle gazdasági csoda utórezgése, amit még a tudatos Fideszes rombolás sem tudott teljesen tönkretenni.

Képzeljük el, ha Gyucsány nem kurja el a kormányzást hol tarthatnánk.

:D

Ilyen növekedés mellett 2022-ben mi adunk hitelt az IMF-nek.

"A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,9%-kal nőtt, a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (7,9%) érte el. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 7,3%-kal emelkedett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes teljesítménye 5,3, a szállítás, raktározásé 3,7%-kal nőtt. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,0%-kal növekedett, amit nagyrészt a pénzügyi közvetítési szolgáltatások közvetetten mért díjának (FISIM) javulása okozott, emellett a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások hitel- és betétállománya is emelkedett. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 0,3%-kal csökkent.

A bruttó hazai termék 2018. IV. negyedévi, 5,1%-os növekedéséhez a szolgáltatások 2,3, az építőipar 0,9, az ipar 0,8 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (0,9 százalékpont) hozzájárulása volt a legjelentősebb."
http://www.ksh.hu/docs/hun/xft..

csakazérvan hogy mégtöbbet tudjonlopni a zorbán (padon: "tudlyon")

DDD

Ez szörnyű:-)))))
2010 óta minden évben azt hallgattuk, de majd jövőre vagy két év múlva tarthatatlan minden.

Amúgy a libsibolsik 2010-ben tényleg arra számítottak, hogy fél - egy éven belül beborul az ország, mert akkora szart hagytak maguk mögött. Oszt akkor visszajöhetnek ők, mint megmentők.
Az itt hagyott szarhoz képest is, de önmagában is imponáló, amit a fidesz végigcsinált.

"Az olló mind jobban nyílik szét a teljesítmény és a bérek között."
Milyen olló? A metszőollód?

2018. decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

2018-ban a GDP volumene 4,9%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Melyik a több? a 10,2, vagy a 4,9?

Most aztán tényleg, de tényleg, de TÉNYLEG takarodnia kell a Zorbánnak!

Vissza a hatalomba a 2002-2010-es elqrókat!

:)))

Ki emlékszik a következőkre?

2010. május 12. Nekünk nem főnökünk sem az IMF, sem az EU (...) Sokat számít az IMF és az EU szava, de legfontosabb mégis a pénzpiacok bizalma. Nekünk ezt kell visszaszerezni. (Matolcsy György a Magyar Nemzetnek)

2010. július 19. A Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni (Matolcsy György)

2010. július 22. Magyarország köszönettel tartozik a IMF-nek, hiszen amikor 2008-ban a tragikus kormányzás, a költségvetési adatok meghamisítása szinte teljesen felemésztette Magyarország hitelképességét, szavahihetőségét, és szinte összeomlott a magyar gazdaság, akkor a valutaalap készségesen segített. Nem ajándékot adott, csak hitelt, de az akkor nagy segítség volt. Ezért az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni. Ez a szerződés azonban lejár, így nem kell semmit megszakítani, felmondani (Orbán Viktor a Parlamentben)

2010. június 7. Nagyon sokfajta gazdaságpolitikai elképzelés van a világban, az a gazdaságpolitika, amit javarészt az IMF tanácsára, és saját kútfőből a szocialista kormány követett, egy folyamatos megszorítást jelentett, folyamatosan visszafogta a magyar gazdaság növekedését, s állandóan lefelé húzó spirálba vetette a gazdaságot. (Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Parlamentben)

2010. december 9. Magyarország rendkívül hálás az IMF-nek és az EU-nak a 2008 októberében nyújtott pénzügyi segítségért. Azóta azonban a helyzet jelentősen megváltozott, az országnak ma nagy mennyiségű tartalékai vannak, és nem is használta fel teljes egészében a támogatási keretet. Magyarország akadálytalanul hozzáfér a nemzetközi tőkepiacokhoz, és könnyedén tudja finanszírozni magát e piacokról. (Martonyi János külügyminiszter a brit közszolgálati hírtelevízió HardTalk című műsorában)

2011. január 18. Visszafizetjük az IMF-től fölvett hatalmas hiteleket. Ennek következtében a jelenlegi 80 százalékról február/márciusra 72-73 százalékra fog csökkenni az államadósság mértéke. Higgyék el nekem, Európa még csodálkozni fog azon, mi mindenre képes Magyarország. (Orbán Viktor a Bildnek adott interjúban)

2011. február 10. A bankadó és a válságadók bevezetésével, valamint a nyugdíjrendszer megmentése érdekében tett intézkedésekkel az ország a saját lábára állt, és sikerült elkerülni a Nemzetközi Valutaalap által diktált megszorítások bevezetését. (Szijjártó Péter idézi Orbán Viktornak a siófoki Fidesz-KDNP frakcióülésén elhangzott szavait)

2011. március 29. Azért vettük fel ezt a hitelt, hogy az IMF-nek a lejáró hitelét vissza tudjuk fizetni. De így legalább a pénzügyi függetlenségünket visszanyertük (Orbán Viktor a hárommilliárd dollár értékű magyar államkötvény-kibocsátásról)

2011. május 3. Magyarország pénzügyi függetlenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF kipaterolása volt, a második a Széll Kálmán Terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban. (Matolcsy György a Széchenyi Klub ülésén)

2011. május 30. Nem helyes, ha egy országot nemzetközi pénzügyi szervezetek finanszíroznak a piac helyett; a kormány éppen ennek jegyében választotta a Nemzetközi Valutaalap helyett a pénzügyi piacokat. Biztos és kiszámítható gazdaságpolitikát csak akkor lehet folytatni, ha az ember nem számíthat pénzügyi engedményekre. Egy ilyen, az államadóssággal és a munkanélküliséggel egyszerre háborúban álló ország számára, mint Magyarország szigorú pénzügyi ítéletre és körülményekre van szükség, amit a piac tud garantálni. Ha nem ezt tesszük, sosem a saját, mindig csak valaki más lábán fogunk állni; hol az unióén, hol az IMF-én, hol valamilyen más nemzetközi szervezetén (Orbán Viktor a Parlamentben)

2011. július 3. A külföldön leírt magyar gazdaság és Magyarország felemelte a fejét. Nem hagytuk, hogy IMF-hétszéllel folytatódjon a megszorítások politikája (Orbán Viktor a XXIV. Fidesz-kongresszuson)

2011. július 7. A magyar tapasztalatokat egy sor más válságban lévő ország használhatja, amelynek az IMF vagy az ecofin más utat ajánl...Tagok vagyunk, részvényesek, de nincs szükségünk az IMF segítségre, nem kuncsorgunk pénzért. (Matolcsy György a külgazdasági szakdiplomaták budapesti éves értekezletén)

2011. szeptember 29. Magyarország nem tervez újabb megállapodást az IMF-fel (Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár Pécsen, a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésének szünetében)

2011. szeptember 12. Ha nem fizetjük vissza az államadósságot, akkor az éppen lejáró követeléseinket valaki más fogja helyettünk fizetni. Így kerültünk az IMF hóna alá többször is a magyar történelem során. Miért kéne nekünk visszamenni oda, ahonnan nagy nehezen, a nemzetközi piacok bizalmának, fölépítésének feladatát elvégezve végre kidolgoztuk magunkat? (Orbán Viktor a Parlamentben).

2011. október 26. Az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna (Matolcsy György a Heti Válasznak)

2011. november 5. Ahol az IMF előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett a következmény (Kövér László a Fidelitas országos választmányának tisztújító ülésén).

2011. november 10. A magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap nagylelkűsége helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez nagyon kockázatos döntés volt, de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják (Orbán Viktor a London School of Economics hallgatóinak tartott előadásában).

2011. november 14. Nincs arra szükség, hogy a kormány készenléti hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). „Nem ez a gazdaságpolitika van most, mi a pénzpiacokról finanszírozzuk magunkat és képes Magyarország arra, hogy a saját lábán álljon” (Szijjártó Péter)

2011. november 14. Ez a hárombetűs intézmény mélyen ellenez minden olyan intézkedést, ami kihozza a bankok csapdájából az embereket. Így hát nem rá, hanem ellene hangoljuk a gazdaságpolitikát (Matolcsy György a parlamentben)

2011. november 15. Magyarország már nincs az intenzív részlegen, ahol 2008-ban, az IMF-segélycsomag idején volt. (Orbán Viktor november a The Economistnak adott interjúban)

2011. november 17. Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről (A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye)
https://index.hu/belfold/2011/..

:-)

Nem olvastad el figyelmesen. Nem én írtam, csak az Indexről másoltam. Amennyiben én írom a felsorolás egészen más lenne és az is szerepelne amit írsz.

"(Nem kéne ennyire ostobának tettetni magad. :) )"

Hol írtam, hogy amit az Indexről ídéztem egyetértek vele? Sehol.
Írtam bármilyen minősítést, kommentet? Nem írtam.
Akkor mi követezik ebből? Talán az, hogy ráhagytam az olvasóra.
Szerinted?

Igen. Csak nehogy harakirit kövessenek el.

Gyurcsányék alatt a csökkenő GDP természetesen azt jelentette, hogy a kisemberek zsebébeb több pénz maradt, mert a gonosz multik nem tudtak többet kivinni. A multik azok olyanok, hogy csak a fidesznácikok elől menekülnek. Világos, nem?

Az igazság az, hogy a növekedésünk 10% körüli, vagy attól is magasabb volt.
Csak ajorbánékbanda a felét ellopta.
És most lett tisztázva, hogy ami megmaradt, az 4,9.

Miért kellene idézőjel?
Ott a link amely elvezet az Index cikkéhez. Ne legyél már ilyen gyámoltalan!

Nyisd meg a linket és akkor rájössz.
Berecskereki 2019. március 1. 11:01

Van egy amerikai közmondás, hogy "a sikerrel nehéz vitatkozni". Ez most az ellenzék baja. Meg a tiéd is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés