Vallások

Ferenc pápa szerint a zsidó és a keresztény vallásnak közösen kell szolgálnia az emberiséget

2019. január 16. 18:49
A pápa azt írta a Barátság Bibliája című könyv előszavában, hogy a két történelmi vallásnak közösen kell szolgálnia az emberiséget.

A zsidó és a keresztény vallás közötti múltbéli ellentétek feloldását, a keresztények és zsidók közötti barátság erősítését szorgalmazta Ferenc pápa a Barátság Bibliája című könyv előszavában, amelyből a l'Osservatore Romano szentszéki napilap közölt részleteket szerdán. A pápa szerint a két történelmi vallásnak közösen kell szolgálnia az emberiséget. 

Ferenc pápa kijelentette, tudatában van, hogy a „tizenkilenc évszázad zsidóellenes kereszténységgel” szemben kevés a néhány évtizede tartó párbeszéd. Mégis – mint hangsúlyozta – az utóbbi időben a helyzet változott és „nagyobb intenzitással kell dolgozni a bocsánatkérésen és a kölcsönös ellentétek okozta károk enyhítésén” – írta a katolikus egyházfő. 

A pápa a Barátság Bibliája című, a Torah részletei, a Pentateuchus (az Ószövetség első öt könyve) zsidó és keresztény kommentárjai alcímű könyvhöz írt olasz nyelvű bevezetőt. 

A kötet az olasz püspöki kar (Cei) gondozásában január 18-án jelenik meg. Az olasz egyház hagyományosan január 17-én tartja meg a zsidóság napját, amelyet a kereszténység zsidó gyökereinek és a két vallás közti párbeszédnek szentelnek. A zsidóság napját a katolikus egyház Lengyelországban, Hollandiában és Ausztriában is megtartja. 

Előszavában Ferenc pápa megjegyezte, a keresztények számára „létfontosságú” a zsidó hagyomány ismerete. Kifejtette, a zsidó és a keresztény vallást azonosító értékeket, tradíciókat, „a nagy meglátásokat” az emberiség szolgálatába kell állítani. 

A pápa hozzátette: a két vallás közti párbeszéd legjobb módja nem a kizárólagos nézetcsere, hanem közös projektek megvalósítása a  kölcsönös barátság tiszteletben tartásával.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés