Folytatódik Olaszország vegzálása

2018. november 12. 8:58

Hutás Péter Ákos
Vendégszerző
Brüsszel arra játszik, hogy sarokba szorítsa az olasz kormányt, elérve, hogy a kormányon belüli konfliktusok véglegesen elmélyüljenek.

Nem csillapodnak a kedélyek az olasz költségvetés körül. Három hete sincs, hogy az Európai Bizottság elutasította az olasz büdzsé tervezetét, arra intve ezzel Rómát, hogy csökkentse a tervezett éves államháztartási hiányát. Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte ugyanakkor jelezte, készek a párbeszédre a brüsszeli testülettel, de nem változtatnak a politikájukon.

A teljes képhez tartozik, hogy Olaszország gazdasága évek óta komoly gondokkal küzd, 2017-ben mindössze 0,7%-os növekedést tudott produkálni. Államadósságuk az egekben (a GDP 131%-a), a munkanélküliség drasztikus, ami különösen a fiatalokat érinti érzékenyen.

A korábbi szocialista, baloldali kormányzat minden téren csődöt mondott, ezzel a gyakorlattal szeretne szakítani az új kabinet. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes, a 5 Stelle pártelnöke a Financial Timesnek úgy nyilatkozott, az államadósság akkor fog érdemben csökkenni, ha beindul a gazdaság és lesznek új munkahelyek. Brüsszel azonban köti az ebet a karóhoz, és követeli a korábbi kormány által szóban beígért 0,8% százalékos költségvetési hiány betartását.

Fokozza a kedélyeket, hogy a napokban jelent meg a Bizottság őszi gazdasági előrejelzése, melyben az olasz növekedés lassulását prognosztizálják 2018-ra, 1,3%-ról 1,1%-os mértékre korrigálva a korábbi becslésüket. Hasonlóképp a 2019-es adatot is lefelé kerekítették. A költségvetés romló helyzete, a növekedési kockázatok, a magas kamathelyzet nem teszi lehetővé az államadósság csökkenését, így az 2018-ban, de 2019-ben és 2020-ban is a GDP 131%-os szintjén fog maradni – áll a bizottsági jelentésben.

Ezzel a lépésével a Bizottság újabb politikai üzenetet küldött Rómának, azonban ez életveszélyesnek bizonyulhat. Sikerült ugyanis elérniük, hogy az államadósság finanszírozásának kamatszintje megugorjon, ami akár tartóssá válhat, ellehetetlenítve ezzel akármilyen pozitív kormányzati beavatkozást. A mostani korrekcióval továbbá hosszú távon befolyásolhatják a növekedési ütemet, amit a piaci szereplők előre kódolhatnak. Ha Brüsszel elveszi az olaszoktól a gazdasági kormányzás mozgásterét, úgy az olasz kormány egyetlen kiútját vágják el, ami akár a kormányt alkotó bal és jobb oldali párt közti végleges szakításhoz vezethet.

A két párt között amúgy is komoly a politikai ellentét, legutóbb a migrációs-biztonsági, valamint az igazságügyi reform kapcsán feszültek szembe a felek, azonban sikerült kompromisszumra jutniuk. Matteo Salvini, olasz belügyminiszter, a kormányt alkotó másik párt, a jobboldali Liga pártelnöke megnyugtatott mindenkit, hogy a kormány a helyén marad, a Brüsszellel folytatandó harcot folytatják.

Láthatóan, a brüsszeli testületet ismételten nem szakmai, hanem inkább politikai szándékok mozgatják. Brüsszel arra játszik, hogy sarokba szorítsa az olasz kormányt, elérve, hogy a kormányon belüli konfliktusok véglegesen elmélyüljenek. Persze ezzel mindkét párt tisztában van, ezért is gondolkodnak kizárólag a jövő májusi európai választásokig, a kormányt addig kéne legalább egyben tartaniuk. Hogy utána mi lesz, az már nagyban függ az uniós választás kimenetelétől. Májusban ugyanis a kártyákat újra osztják.

A szerző politikai tanácsadó, kormányalkalmazott

 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem pontosan ismerik a magyar technológiát, volt már rá utalás.
Nem fognak összeomlani, mert utaltak ilyen szempontból Kínára, mint segítségre.
Brüsszel két lépéssel lemaradt és megint saját magát járatja le.

Drukkolok nekik, az biztos. Elég hosszú baloldali kormányzáson vannak túl......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés