Eljött végül a fekete autó az MTA-hoz is

2018. június 17. 9:54

Szűcs Zoltán Gábor
Mérce
Ez a kormány nem tesz semmit úgy, hogy közben ne próbálná maga alá gyűrni, akár csak mellékesen, járulékos előnyként is a létező autonómiákat, lokális hatalmi központokat.

„Ne legyenek illúzióink, a dolog árt az Akadémiának, a kormánnyal időnként csöndesen perlekedő agg intézménynek, amelynek vezetője szokatlanul nagy függetlenséggel rendelkezett.

Az is biztos, hogy a kutatóintézeti hálózatot a kormány holdudvara nem szereti, a társadalom- és bölcsészközpontiakat főleg nem. Nekik ezek ellenzéki viperafészkek. Ezek az intézetek ráadásul a CEU-ügyben is renitenskedtek, és bár erős túlzás lenne állítani, hogy balos menedékek lennének, de az biztos, hogy több ott még a kiábrándult konzervatív is, mint a kormány lelkes híve. Van nemzetközi beágyazottságuk is, bár nem akkora mint a CEU-é. S persze ott vannak a természettudományi intézetek, amelyek biztos nem fognak rajongani az átalakulással járó kellemetlenségekért és növekvő kiszolgáltatottságért, pedig politikailag teljesen neutrálisak.

Lehet, hogy az egész elsősorban mégis inkább szakpolitikai kérdés, mint hatalompolitikai. Talán a Kóka-Parragh-féle tudománypolitikai vízió, az alapkutatásokkal szembeni ellenségesség mutatkozik meg itt, talán a kormány más területeken is érvényesülő hideg antiintellektualizmusa. De ez végülis mindegy, mert ez a kormány nem tesz semmit úgy, hogy közben ne próbálná maga alá gyűrni, akár csak mellékesen, járulékos előnyként is a létező autonómiákat, lokális hatalmi központokat. Az Akadémia is ilyen: van benne némi pénz, nemzetközi kapcsolatrendszer, több ezer ember.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kell melodrámát csinálni : a kormány kormányoz , párbeszédképesen kormányoz , a tudósok meg szeretik sajnáltatni magukat , de meg fogják kapni , amit megérdemelnek .

"a kormány holdudvara nem szereti, a társadalom- és bölcsészközpontiakat"
E két libsi fészekre nem fekete autót, de nagy méretű csuklós autóbuszokat kellett volna küldeni, lefüggönyözve...

Mondjon már valaki hozzáértően Ascherről...
Én úgy képzelem-gondolom: abba az elvont, elvágyódó világba tartozik, amely álürességekkel, álideálokkal bombázza a szivacsagyakat, és a realitáshoz kevés köze van.
Az ilyenekre az emberi psziché mindig ráharap, mindannyian akarjuk a szépet-szebbet, jót-jobbat, emberit-emberibbet ecetera...
No erre játszanak rá az Ascherok, meg az általuk bolonddá tett hasznos idióta "színészeik".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés