Eljött végül a fekete autó az MTA-hoz is

2018. június 17. 9:54

Szűcs Zoltán Gábor
Mérce
Ez a kormány nem tesz semmit úgy, hogy közben ne próbálná maga alá gyűrni, akár csak mellékesen, járulékos előnyként is a létező autonómiákat, lokális hatalmi központokat.

„Ne legyenek illúzióink, a dolog árt az Akadémiának, a kormánnyal időnként csöndesen perlekedő agg intézménynek, amelynek vezetője szokatlanul nagy függetlenséggel rendelkezett.

Az is biztos, hogy a kutatóintézeti hálózatot a kormány holdudvara nem szereti, a társadalom- és bölcsészközpontiakat főleg nem. Nekik ezek ellenzéki viperafészkek. Ezek az intézetek ráadásul a CEU-ügyben is renitenskedtek, és bár erős túlzás lenne állítani, hogy balos menedékek lennének, de az biztos, hogy több ott még a kiábrándult konzervatív is, mint a kormány lelkes híve. Van nemzetközi beágyazottságuk is, bár nem akkora mint a CEU-é. S persze ott vannak a természettudományi intézetek, amelyek biztos nem fognak rajongani az átalakulással járó kellemetlenségekért és növekvő kiszolgáltatottságért, pedig politikailag teljesen neutrálisak.

Lehet, hogy az egész elsősorban mégis inkább szakpolitikai kérdés, mint hatalompolitikai. Talán a Kóka-Parragh-féle tudománypolitikai vízió, az alapkutatásokkal szembeni ellenségesség mutatkozik meg itt, talán a kormány más területeken is érvényesülő hideg antiintellektualizmusa. De ez végülis mindegy, mert ez a kormány nem tesz semmit úgy, hogy közben ne próbálná maga alá gyűrni, akár csak mellékesen, járulékos előnyként is a létező autonómiákat, lokális hatalmi központokat. Az Akadémia is ilyen: van benne némi pénz, nemzetközi kapcsolatrendszer, több ezer ember.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kell melodrámát csinálni : a kormány kormányoz , párbeszédképesen kormányoz , a tudósok meg szeretik sajnáltatni magukat , de meg fogják kapni , amit megérdemelnek .

Volt már ilyen, amikor ellehetetlenítették az akadémiai kutatást. Nácik is, kommunisták is próbálkoztak vele.

El is mentek a kutatók Szentgyörgyi Albert, Teller, Wigner, Neumann, külföldön is megéltek, kutattak, nagy felfedezéseket tettek, sokan a Nobel díjig vitték.

A kutató nem Farkas Flórián, meg Németh Szilárd, aki csak itt tud a magyarok vérén élősködni.

Ezért az MTA magyar intézményként való megőrzése magyar nemzeti érdek, egyedül a magyar nemzetnek kell, hogy fontos legyen, hogy legyen saját akadémiája. Más országoknak tökéletesen megfelel az is, ha a legjobb magyar koponyák hozzájuk mennek dolgozni.

Ezért kell a magyar tudományt támogatni. Nekünk büszkének kell lennünk arra, hogy Lovász László magyar matematikus.

Olyan teljesítményt tett ő le a világ asztalára magyarként, mint amilyet a futballban az Aranycsapat bármelyik tagja.

Ahogy a futballhoz értők tudják, ki volt Puskás, úgy a matematikához értők is tudják kicsoda Lovász, és ugyanúgy tisztelik is.

Árult már el, hogy az a Lovász László, aki világhírű matematikusként az MTA elnöke, hol és mikor tevékenykedett a te pénzeden Magyarország ellen?

Kit jelentett fel, kit ócsárolt, kinek tett keresztbe?

Hogyan fogja eldönteni egy minisztériumi tisztviselő, hogy mire adja a pénzt?

Pillants bele a Lovászról szóló Wikipéda cikkbe:

"Elsősorban kombinatorikával és számítógéptudománnyal foglalkozik. Számos eredménye közül kiemelkedik a gyenge perfekt gráf sejtés igazolása, a Kneser-gráfokra vonatkozó sejtés bizonyítása.

A geometriai hipergráf fogalmának meghatározása lehetővé tette az alfa-kritikus gráfok elméletének kimunkálását és kiépítését, valamint a Shannon-féle ötszögprobléma megoldását. Nevéhez fűződik a Lovász-féle lokális lemma, a Lovász-féle bázisredukciós algoritmus: a Lenstra–Lenstra–Lovász (LLL) algoritmus, valamint a konvex testek és rácsok algoritmikus elméletének kidolgozása."

Hogyan dönti el egy minisztériumi alkalmazott, hogy alfa-kritikus gráfok, vagy a Lovász-féle bázisredukciós algoritmus további kutatására érdemesebb pénzt adni.

És ha költségvetési fegyelem: hogyan fog ezért a döntésért - annak helyességéért ez a tisztviselő felelősséget vállalni?

Megélnek. Péter, ezek megélnek. Az összes magyar Nobel-díjas tudós olyan ember volt, akit a hazájából elüldöztek.

A magyar nemzet szégyene, hogy mindenhol megbecsültek voltak a világban, csak a saját hazájuknak nem kellettek.

Német fasisztákkal orosz kommunistákkal, most pedig a Lungo Drommal karöltve támadtok megint a magyar tudomány nagyjaira.

Gondolom Farkas Flóriánnak jobban örülnél. Ő szemlátomást közelebb áll Orbánhoz, mint Lovász.

Az MTA pedig a magyar tudomány intézménye és nem a kormányé. A magyar nemzet intézménye és nem a mindenkori magyar kormányé. A magyar gondolkodás és szellemi alkotó erő szimbóluma. Minden ízében magyar és csak magyar.

Magyar Tudományos Akadémia nevű intézménye csal a magyar nemzetnek van, senki másnak.

Tönkre lehet tenni, mint a kommunisták idején, és jöhetnek akadémikusnak a bereczjánosok, a köpeczik, meg az erdeiferencek, egyedül a magyar nemzetnek árt ez, senki másnak a világon. Lehet Farkas Flóri az elnök, a mi szégyenünk egyedül, nem másé.

Ez szerepel a tervezetben, és te magad is ezt írtad, hogy a minisztériumban döntik el, mire adnak pénzt és mire nem.

Elfelejtetted, mit írtál?

Bizony, hatalmi központok ezek. Mert a tudás hatalom. Talán a zenetörténészek tudják csak kik üldözték el pl. Bartókot. Ezekre az akkori palkovicsokra senki sem emlékszik már, míg Bartók zenéje ma is él.

Ezt a hatalmat támadja a butaság, és a nemzetellenesség.

De a tudás univerzális, míg a nemzetellenesség csupán lokális. Horthy neve és az ő korszaka világszerte sokkal kevesebb embert érdekel, mint Bartók zenéje.

Lovászt, Pálinkást és a többi ingyenélőt ki kell vágni az Akadémia éléről.

Nem méltók a mai magyar hatalom képviseletére.

Helyébe egy háromtagú elnökség kell lépjen: Rogán Cecília, Vajna Tímea és Farkas Flórián.

Ők hárman jelenítik meg hítelesen a NER gondolkodását, viszonyát a tudományhoz és a kultúrához.

Ne késlekedjünk, Cselekedjünk még ma!

Még egyszer: ezzel az intézkedéssel és főleg annak módjával nem TGM-et meg Hellert sértette meg Orbán, hanem Lovász László világhírű matematikust.

TGM egyébként nem tagja az Akadémiának, csak dolgozott egy akadémiai kutatóintézetben (mint ahogy Kövér László dolgozott az MSZMP Társadalomtudományi Intézetében).

Lovász eddig kutatói, vezetői életpályáján így még nem alázta meg seni, mint a saját országának vezetése.

Te szavaztál Farkas Flórián pártjára, meg Vajna és Rogán pártjára, nem én.

Alighanem Tunyacsáp sem.

Te karod őket nem én.

"a kormány holdudvara nem szereti, a társadalom- és bölcsészközpontiakat"
E két libsi fészekre nem fekete autót, de nagy méretű csuklós autóbuszokat kellett volna küldeni, lefüggönyözve...

Mondjon már valaki hozzáértően Ascherről...
Én úgy képzelem-gondolom: abba az elvont, elvágyódó világba tartozik, amely álürességekkel, álideálokkal bombázza a szivacsagyakat, és a realitáshoz kevés köze van.
Az ilyenekre az emberi psziché mindig ráharap, mindannyian akarjuk a szépet-szebbet, jót-jobbat, emberit-emberibbet ecetera...
No erre játszanak rá az Ascherok, meg az általuk bolonddá tett hasznos idióta "színészeik".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés