Térjünk észhez! Nem csalt sem a Fidesz, sem a Kúria, sem a választási iroda

2018. május 10. 7:27

Bódis András
Válasz.hu
Nem korrekt a magyar kormánypárt, ha nem veszi tudomásul, hogy az érvénytelenné nyilvánított levélszavazatokon mindösszesen egyhuszadnyi listás mandátum múlt.

„1. Mindig érdemes górcső alá venni egy választás hibáit, és kiküszöbölni – legalább a jövőre nézve – a csalásra elméletben lehetőséget adó szabályokat. Ausztriával például még az a »csúfság« is megesett a 2016-os elnökválasztáson, hogy a hibás szavazólapok miatt el kellett halasztani a már eleve kényszerűen megismételt második fordulót.

2. Nem korrekt a magyar ellenzék, ha nem veszi tudomásul, hogy a vitás voksokon mindösszesen egyötödnyi listás mandátum múlt április 8-án. Azaz lényegében semmi.

3. Nem korrekt a magyar kormánypárt, ha nem veszi tudomásul, hogy az érvénytelenné nyilvánított levélszavazatokon mindösszesen egyhuszadnyi (sőt, mint később kiderül: valójában egykilencvenednyi) listás mandátum múlt. Hogy ez egyébként a matematikai »vakvéletlen« folytán esetleg újabb Fidesz-képviselő bejutását eredményezte volna, tökéletesen mellékes – pláne, hogy a kétharmad így is, úgy is megvan. Az pedig egyenesen önveszélyes, hogy a Fidesz néhány levélszavazat miatt esik neki a Darák Péter vezette Kúriának. Aki ugyanis ott keres ellenséget, ahol egyébként nincs, az előbb-utóbb elveszíti a kapcsolatát a valósággal.

4. Ha az ország a normalitás keretei között akar maradni, mindenki álljon le, aki most csalással vádolja a Fideszt – vagy épp a Kúriát és a választási szerveket! Ez neki is jobb lesz – meg nekünk is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Kúria döntése nem csalás volt , hanem súlyos szakmai tévedés , az Alkotmánybíróság szerint is . De az ügyön túl kell lépni , az élet megy tovább .

Érdekes, az ellenzék a választás után éppen a szavazatok újraszámlálásáért rendezett nagyszabású tüntetést. Lénegében konrétumok nélkül. Amikor meg fényre derül egy irányú konkrét eset, amin mandátum is múlik, akkor hirtelen az is kiderül, hogy az okés. Amúgy a választás urnanyitásig "a demokrácia ünnepe volt".

"A Kúria döntése nem csalás volt , hanem súlyos szakmai tévedés, az Alkotmánybíróság szerint is ." - írod.

Akkor dr. Stumpf István alkotmánybíró is súlyos szakmai tévedésben van? Ha elolvasod a különvéleményét abban cáfolja a többi alkotmánybíró indoklását a borítékkal kapcsolatban. Nem lehet, hogy a többség téved?

Ha valaki hibáztatható, akkor az csak a törvényalkotó, mert nem fogalmazott egyértelműen, hogy a levélben leadott listás szavazat és a nyilatkozat borítéka csak a válaszboríték lehet, a biztonsági csíkkal lezárva. Minden más esetben a borítékot nyitottnak kell tekinteni. dr. Stumpf István alkotmánybíró különvéleményét így értelmezem és vele értek egyet.
Röviden: Amennyiben nem a válaszborítékban küldték vissza leragasztva a biztonsági csíkkal, a boríték nem tekinthető lezártnak, így a benne lévő szavazólap érvénytelen és a szavazatszámláló bizottság fel sem bonthatja a kis borítékban lévő szavazólapot. Így csak feltételezni lehet, hogy a 96 % a Fideszre szavazott, de így azt is fel lehet tételezni; a Fideszre csak 4 % szavazott.

"Talán a Kúria is hallott arról, hogy két országban( Ukrajna, Szlovákia) BÜNTETIK A KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT.
Ezért nem a "hivatalos" borítékban postázták ott a szavazatokat, MERT LEBUKTAK VOLNA.
Ezt talán még egy "érzékenyített" bíró is felfoghatná, nemhogy egy újságíró!"

Hibás az érvelésed.

A válaszboríték előre megvan címezve. A címzést a törvény írja elő. Így ha más borítékot alkalmazol akkor is azt a címet kell ráírni és így is felismerhető, hogy szavazásról van szó.

Máskülönben rászántam egy napot és végigböngésztem a külföldi honlapokat, blogokat ahonnan a vitatott borítékot beérkezhettek. Egyetlen panaszt sem találtam a visszaküldés tekintetében a postára. Minden egyes hozzászólás a kiküldött csomagok kézbesítéssel vett fel problémát, hiányosságot

"A helyzet az, hogy azok a szavazatok érvényesek voltak."

Honnan tudod, hogy a postai továbbítás során valaki nem bontotta fel a borítékot és kicserélte a szavazólapokat?

Talán nem véletlenül rendszersítették a válaszborítékhoz a biztonsági lezáró csíkot.

Az az állítás is csak feltételezésen alapszik, hogy a szavazólapokon 96 %-ban a Fideszre szavaztak, mivel a szavazólap borítékát nem bonthatták fel, ha a nagy borítékot nyitottnak tekintették.

Semmivel sem kezdem. Te vitaképtelen vagy. A véleményed pedig nem érdekel. Ezen túl közöttünk - legalábbis részemről - a polémia szünetel. Amennyiben pedig ezt tovább folytatod, ki foglak ikszelni.

Nincs szükségem az engedélyedre, mint ahogy arra se, hogy meglegyen a véleményem rólad.
Majd el fogom dönteni ha itt lesz az ideje az ikszelésnek.

Hát, szerintem is a törvényalkotó nem volt elég alapos, nem vett számba minden elágazást.

Más kérdés, h. hiányozhat még nagyon az az így hiányzó egy huszad szavazat a mandátumhoz, azt hiszem, a cca. 4000 érvénytelenítettből csak cca. 560 kellett volna.

Az is nyilvánvaló, h. azok, akik ilyen okosan észrevették, h. sajnos, nincs minden rendben, többségükben NEM sajnosoztak.

Ez egy ilyen világ. Ennél taszítóbb a Parlament előtti cirkusz és egyáltalában, a figurák. Együttműkődés ezekkel? Vicces ötlet.

Biztosan NEM lesz többé a boríték vitás kérdés, mert az, ami eddig akár értelmezés kérdése is lehetett, pontosan LE LESZ ÍRVA.

Kár, h. nem előbb.

Sokminden NEM tetszik, de sajnos, nem is azért van, h. nekem tessék. Iszonyú sok szavazatot kaptak Pesten egyéniben ezek a borzalmasék pl., ami meg a tüntetéseken megy, az hajmeresztő.

Mindegy, megyek porszívózni a saját kis területemet, ráfér, mert ki s be járkálunk a kert és lakás között.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés