Melegházasság-párti elnököt választottak Costa Ricában

2018. április 2. 10:04

Ellenfele épp a melegházasság ellen kelt ki.

Carlos Alvarado Quesada, a balközép politikai erő jelöltje nyerte meg a szavazatok 60,66 százalékával az elnökválasztás második fordulóját vasárnap Costa Ricában – jelentették be hivatalosan helyi idő szerint vasárnap este a voksok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján.

A 38 éves volt munkaügyi miniszter a kormányzó balközép Nemzeti Felszabadulás Párt (PLN) jelöltje. Vetélytársa, Fabricio Alvarado Munoz konzervatív jelölt volt, ő a szavazatok 39,33 százalékát kapta meg – közölte a Legfelsőbb Választási Bíróság.  A részvételi arány 66,91 százalékos volt.

A 43 éves evangéliumi keresztény hitszónok Fabricio Alvarado az első fordulóban még az első helyen végzett. Népszerűsége annak hatására kezdett szárnyalni, hogy hevesen kikelt a melegházasság engedélyeztetése elleni bírósági döntés ellen.

A választáson 13 jelölt indult, és közülük csak Carlos Alvarado támogatja az azonos neműek házasodási jogát. A két Alvarado közötti verseny idén januárban azután vált kiélezetté, hogy az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága határozatott hozott, miszerint Costa Ricának engedélyeznie kell az azonos neműek házasságát, illetve azt, hogy a meleg párok gyerekeket fogadhassanak örökbe, és ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek, mint a heteroszexuális házaspárok. Fabricio Alvarado a közvélemény-kutatási eredmények szerint azzal emelkedett ki a mezőnyből, hogy az állam ügyeibe való beavatkozásnak, a szuverenitás megsértésének minősítette a bírósági döntést, illetve kilátásba helyezte: küzdeni fog érvényesítése ellen. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szerint a latin-amerikai ország lakosságának kétharmada ellenzi a melegházasságot. Costa Ricában az emberek 76 százaléka római katolikus.

Mindazonáltal azután, hogy az első fordulóban Carlos Alvarado 21,6 százalékos eredménnyel a második helyen végzett, a második fordulóban egyedüli vetélytársa lett Fabricio Alvaradónak, és a többi jelölt hívei mögé álltak. Ő több állami beavatkozást javasolt a gazdaságba,

Fabricio Alvarado vasárnap este a hívei előtt mondott beszédében elismerte a vereségét, és telefonon gratulált ellenfelének. „Nem nyertük meg a választásokat, de emelt fővel fogadhatjuk el ezt az eredményt” – mondta, mindenekelőtt Istennek mondva köszönetet.

A  Közép-Amerika Svájcának tekintett ország minden korábbinál  megosztottabbnak bizonyult a szavazáson – vélték az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők.

A leköszönő elnök, Luis Guillermo Solís, akinek a 2014. évi győzelme véget vetett a latin-amerikai országban évtizedek óta regnáló – de facto kétpárti – rendszernek, az alkotmány értelmében nem jelöltethette magát másodszor. Kormányára árnyat vetettek a különböző korrupciós vádak, ezért maradt alul a népszerűségben kezdetben Carlos Alvarado.

Sem Fabricio Alvaradónak, sem Carlos Alvaradónak nem lesz abszolút többsége a február 4-i parlamenti választás után megalakult, erősen megosztott parlamentben.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/127395

Ajánljuk még a témában