Páva Zsolt: A hiány kétharmada a szocialista városvezetésre vezethető vissza

2017. szeptember 7. 20:57
A „szocialista presztízsberuházások”, és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges „gigahitel” együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos hiányt – jelentette ki Páva Zsolt pécsi polgármester.

A pécsi önkormányzat gazdálkodásában keletkezett mintegy 7,5 milliárd forintos hiány konszolidációja érdekében intézkedési tervet fogadott el a baranyai megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. Az intézkedések a lakosságot nem terhelik – jelentette ki az esti szavazás előtt Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az önkormányzat pénzügyi helyzetének okairól azt mondta: a pécsi gazdaság „nem kellő színvonalú jelenléte”, a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi „szocialista presztízsberuházások”, és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos „gigahitel” együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt. Annak kétharmada az előző városvezetés működése nyomán „az összeomlás szélére került” közösségi közlekedés rendberakásából származik – emelte ki. Mint beszámolt róla, a tudatos adópolitika következtében három év alatt 400 millió forinttal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele. E növekményt – meglátása szerint – a délelőtt elfogadott helyiadó-koncepció módosítás tovább tudja gyarapítani.

Az önkormányzat a helyi építményadó-rendelet módosításától további 150 millió forintos bevételnövekedést vár. Annak lényege, hogy a pénzintézeti, biztosítási, távközlési és energiaellátási tevékenységet folytató cégek, illetve üzemanyag-töltőállomást, gyorséttermet és bevásárlóközpontot üzemeltető társaságok eddigi 1700 forintos négyzetméterenkénti építményadó-terhe 1840 forintra nő. Ezzel szemben – mutatott rá a koncepció délelőtti ismertetésekor Páva Zsolt – az önkormányzat a termelő cégek tevékenységét adócsökkentéssel „serkenti”, mivel az eddigi 600 helyett 500 forintra csökkentik számukra az éves négyzetméterenkénti építményadó-terhet. A magánszemélyekre vonatkozó adóteher nem változik – erősítette meg a polgármester.

A focitól vonnak el pénzt

Az intézkedéseknek köszönhetően hatékonyabbá, olcsóbbá válik az önkormányzat működése – hangsúlyozta a testületi ülést záró előterjesztés tárgyalásánál Páva Zsolt. A részletekről közölte: megszüntetik a jelenleg az NB III.-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club (PMFC) évi 200 millió forintos önkormányzati támogatását. Szintén megszüntetik a tanácsadói szerződéseket, csökkentik az önkormányzat reprezentációs kiadásait és a polgármesteri keretet, ugyanakkor a városi közösségi életet segítő civil- és képviselői keret megmarad – mondta.

A városvezető szólt arról, hogy a jelenlegi 20-ról a jövőben 15 alá csökkentik az önkormányzati tulajdonú cégek számát. Az előterjesztés vitája során Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) közgyűlési képviselője 28 pontból álló intézkedési tervet ismertetett, amelyben a városüzemeltetés eszközeinek korszerűsítésére, a konszolidált gazdaságfejlesztésre és a közpénzek átlátható felhasználására tett javaslatot. Keresztes László Lóránt (LMP) vélekedése szerint a benyújtott intézkedési terv gazdaságpolitikai koncepció helyett csupán politikai kommunikáció. Az ellenzéki képviselő egyúttal a gazdaság- és a fenntartható városfejlesztés szükségességét is hangsúlyozta.

A képviselő-testület az ÖPE javaslataival is kiegészült intézkedési tervet nagy többséggel hagyta jóvá; két szocialista és egy DK-s képviselő nem vett részt a szavazáson.

(MTI)

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem emlékszem pontosan, de 2009 vagy 2010 óta ő a város polgármestere. Ennyi időnek elégnek kellett volna legyen a rendcsináláshoz, ráadásul többször is kihúzta őket a Kormány a csávából. Nem véletlen az, hogy azt hallottam, hogy a város OGy Képviselői valamilyen Tanácsadó Testületet akarnak alakítani a hírek szerint.

Miért nem szólt hamarabb Páva, miért nem jelezte: baj van?

Páva Zsolt pedig 2009 óta, azaz nyolc éve Pécs polgármestere.

Várom válaszod, hogy most akkor kinek is a felelőssége Pécs jelenlegi helyzete??????

Alap, hogy a brutális szoci adósságörökséget nehéz volt ledolgozniuk kisebbre de valamiért megint elszállt de nagyon.

Kiváncsi lennék miért és miért nem kértek hamarabb segítséget.

Kaptak volna.

Pávàt el kell hajtani, most.
Inkàbb legyen ellenzèki vezetès, olcsóbb, mint ez az idióta.
A Fidesznek le kell cserélni a teljes helyi gárdát.

Jól látod a problémát, de szükséges lenne részleteiben kibontani. Ehhez szükséges lenne egy teljes körül átvilágítás.

"A pécsi gazdaság "nem kellő színvonalú jelenléte", a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi "szocialista presztízsberuházások", és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos "gigahitel" együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt.

Ennek kétharmada az előző városvezetés működése nyomán "az összeomlás szélére került" közösségi közlekedés rendberakásából származik." - mondta Páva Zsolt.

Ez is az általad írtakat támasztja alá. Szerintem a kormánynak egy csődbiztost kellene kijelölni, aki elvégezné az átvilágítást és javaslatot tenne a probléma megoldásához. Ehhez a várostól független szakemberekre lenne szükség. Egy öt fős ideiglenes szervezetre gondolok. Ez a szervezet ellenőrizné a bevételeket, kiadásokat amíg az átvilágítás lezáródik.

Félrebeszélsz.

Tisztelt Zdenkó Úr!
Az Ön stílusa fényesen jelzi azt, hogy mi vár erre az országra, ha a magukfajták végleg felülkerekednek. Stílusa alpári, még a kocsmában sem menne el. Kérem, érveljen (már ha tud), és ne gyalázkodjon. JF

"Pécs mindig is egy kivételezett város volt, elkényeztetett lakossággal." Amiről beszélsz, az sajnos nem Pécs, hanem Budapest.

Ismereteid felületesek. Pesti menekülő komcsik hozták létre. Pécs ellenállt, megszállták a szerbek, a bányászok sztrájkoltak, a lakosságot a szerbek elhurcolták (több száz embert). A polgármester felajánlotta helyettük túsznak önmagát (Fischer Béla). Ha tájékozatlan vagy, hallgass! Ne bánts minket, pécsieket!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés