Renzi: Tarthatatlan az Olaszországba érkező migránsok áradata

2017. június 28. 17:53
Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Matteo Renzi korábbi baloldali miniszterelnök most kijelentette, hogy Olaszország nem képes ennyi ember befogadására. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet „elviselhetetlenné” vált. Az olasz jobboldal részéről eközben leszögezték: csak az kapjon állampolgárságot, aki „bizonyítja, hogy beilleszkedett, osztja az olasz kultúrát, és tiszteletben tartja az olasz törvényeket”.

Tarthatatlannak nevezte az olaszországi partokra érkező bevándorlók számát Matteo Renzi volt kormányfő, a balközép miniszterelnök-jelöltje szerdán, miután az utóbbi négy nap alatt több mint tízezer embert mentettek ki a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Sajtóértesülések szerint az olasz kormány a kikötők lezárását tervezi. 

Eszerint a római kormány annak a lehetőségét mérlegeli, hogy megtagadja a nem olasz felségjelzésű mentőhajóknak az olaszországi kikötőkben való partot érést. Azokról a nem Olaszországban bejegyzett nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóiról van szó, amelyek a Földközi-tenger nyugati medencéjében bajba jutó migránsokat mentik. Az Ansa olasz hírügynökség úgy tudja, hogy a tiltás a migránsokat fedélzetre vevő nem olasz kereskedelmi hajókra is vonatkozhat, valamint a Frontex Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség hajóira és az EuNavforMed európai műveletben résztvevő mentőhajókra is.

Az intézkedésre a római kormány szerint is tarthatatlanná vált migrációs helyzet miatt lehet szükség. Az olaszországi kikötők esetleges lezárásával ezeknek a hajóknak más országok kikötőibe kellene szállítani a migránsokat. Jelenleg se Málta, se Spanyolország nem fogadja őket. 

Elviselhetetlen helyzet

A római kormány felszólította Maurizio Massari Olaszország EU-nagykövetét, hivatalosan jelezze az Európai Bizottságnak és a migrációs és belügyi politikáért felelős Dimitrisz Avramopulosz biztosnak, hogy a migrációs teher miatti helyzet súlyossá vált Itáliában. 

A balközép Demokrata Párt főtitkára, Matteo Renzi ezt megelőzően kijelentette, hogy Olaszország nem képes ennyi ember befogadására. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet „elviselhetetlenné” vált. Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Velük több mint 80 ezerre emelkedett az év eleje óta érkezett migránsok száma, ez több mint tízezerrel meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezettek számát. A rendkívüli migrációs nyomás közepette Marco Minniti belügyminiszter lemondta Washingtonba tervezett látogatását, hogy személyesen koordinálja a hatóságok munkáját az érkező csoportok ellátásában. 

Osztani az olasz kultúrát

Sergio Mattarella államfő kanadai látogatásán kijelentette, hogy Olaszország a földközi-tengeri frontvonalban menti az emberéleteket, „korunk egyik legnagyobb kihívására” válaszolva. Mindez Európa határain zajlik, anélkül, hogy közös és hatékony beavatkozás történne – tette hozzá. Sergio Mattarella államfő az Európai Unió beavatkozását sürgette

A jobbközép ellenzék sürgette korábban az olaszországi kikötők lezárását. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) parlamenti párt elnöke közösségi oldalán szerdán azt írta, hogy vég nélküli invázió zajlik. Meloni hajóblokád felállítását szorgalmazta Líbia partjainál az innen útra kelő migránshajók feltartóztatására. A pártelnök az illegális bevándorlók azonnali kiutasítására szólította fel a kormányt, hozzátéve, hogy az Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók közül is csak az kapjon állampolgárságot, aki „bizonyítja, hogy beilleszkedett, osztja az olasz kultúrát, és tiszteletben tartja az olasz törvényeket”. A szicíliai Pozzallo kikötőjébe legutóbb érkezett, több mint 600 fős csoportban egy, a tengeri átkelés alatt született csecsemő nem élte túl az utat. 

(MTI)

Rajcsányi Gellért
2017. June 28. 18:03
Na de Renzi úr, „az igazi Európa nem egoizmusból és falakból áll”!

Ez a felfogás „szemtelenül ellentmond az európai szabályoknak, a történelemnek, a logikának és a jövőnek”.

Nos, „elkeserítő látni, hogy falakat emelnek, csapdát a szabadságnak”!

Idézetek forrása: Matteo Renzi korábbi megjegyzései a migrációt korlátozni akaró kelet-közép-európai országoknak.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt kéne csinálniuk, mint az ausztráloknak: kaját, vizet, benzint adni nekik a tengeren a visszaútra.

A megoldás: Orbán mondjon le.

Kár , hogy Renzi nem olvas Mandinert : két éve írtuk sokan itt , hogy ez a migráns-áradat pillanatok alatt elárasztja őket , ha nincs határvédelem / ami nem a Frontex EU-ba beemelő munkájával azonos / .

"tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet „elviselhetetlenné” vált"

Tudomásul vesszük :-) A Mutti meg majd megvágja a pénzeteket, ha nagyon ugráltok. És még szerencse, hogy nálatok nem lehet fasizmus.

Oppsz, ácsi! Azt ti találtátok fel. Akkor még ki is baszhatnak az EU-ból, inkább be kell költöztetni mindenkihez egy migránst, majd csak jó lesz valamire.

Renzi megint nem mondott semmi konkrétumot. Ebből megint le lehet vezetni at, hogy a tarthatatlan helyzetet a migrik terítésével lehet megoldani. Az ellenzék mondta ki, hogy akár hajóblokádot is lehetne voni Líbia köré.

Én már korábban javasoltam, hogy az EU egyszerűen annektálja a Földközi tengert. Majd utána ráér egyezkedni Törökországgal, meg az Észak-Afrikával.

Egyébként ez a Frontex is megéri a pénzét. Ahelyett, hogy a tengeri határokat őriznék, "mentik a zemberket". És aztán meg rácsodálkoznak, hogy jönnek, mint a hangyák.

Jó reggelt kívánok, Remzi elvtárs!
Talán mégiscsak Orbán úrnak volt igaza?
Ezt mikor fogjátok beismerni, hülyék?

Valamit nem értek: Hogyan lehet ez az ember még tényező?
Ezek soha nem tudnak a süllyesztőig bukni?

Nem értem Renzit, vegyen fel pár milliárd euró hitelt Sorostól, építsen még több hajót és még több migráncsot vigyen Olaszországba.
Kell a sok munkáskéz a Ferrari, Versace, a Louis Vuitton a Dolce Gabbana üzemeibe, az analfabétákból lesz a legjobb munkaerő.
Jó lesz ha a kocsik orrán a lovat félholdra cserélik, a motort kecskére, a divatcégek meg átállnak burkára.
Nem kell félni, pár generáció és nem lesz fehér ember arra fele, mindenki fekete vagy az új divatszínt a bézst fogja viselni - az inge alatt.

Tarthatatlan? Reklamálj a páholy-főnökeidnél!

Egyébként, még mindig nem azt mondja, hogy rossz és káros, csak azt, hogy tarthatatlan.

Az egész kicsit hasonlít ahhoz, amikor Horn Gyula hivatalban lévő miniszterelnökként azt mondta, hogy: "Ami Magyarországon van, az nem közbiztonság." Szóval ég a háza a gyújtogatónak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés