A német közmédia esete a fantompogromokkal

2017. június 28. 16:58

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Magyarországi pogromokat és csíksomlyói ősmagyarokat vizionál a ZDF. Mintha visszamentünk volna az időben hat-nyolc évet, vissza talán még a NER előtti őskorszakba is. Megtudjuk tőlük, hogy „Orbán reakciós politikájának árnyékában” a radikális erők zavartalanul ki tudnak bontakozni; hogy rendre hírek szólnak a „jobboldali polgárőrségek katonás felvonulásairól” és a „kisebbségek elleni pogromszerű zavargásokról”.

Régi újságszemléző tapasztalat, hogy minél távolabbi országból írnak hazánkról, annál pontosabb és korrektebb képet rajzolnak rólunk. Míg mondjuk Ausztriában Paul Lendvai felemelt mutatóujjának árnyékából érkezik a legtöbb véleménycikk – valamint riportnak álcázott véleménycikk –, addig az angolszász, amerikai sajtó mintha jobban látna a magyar glóbuszon.

A német sajtó valahol középen áll: számos korrekt cikk mellett időről időre felbukkannak olyan anyagok, amik teljesen eltévedt súlyozásokkal, félreértésekkel vagy nettó hazu  tévedésekkel mutatják be, mi folyik itthon.

Szűk három évtizede folyamatos téma például Magyarország megállás nélküli jobbratolódása. Persze, ha ez minden időben igaz lett volna, akkor ez a tolódás talán már a Holdat is elérte volna. A közszolgálati (!) ZDF szerzője viszont ismét erre a régről ismert témára csodálkozott rá a hajmeresztő megállapításokkal dúsított cikkében

A cikk nagy része kedvenc darutollas szerepjátékosunkról, Orosz Mihály Zoltánról szól. Félreértés ne essék, az érpataki polgármesterrel nem vagyunk puszipajtások, perelt ő már engem, aztán a tárgyalásra el se jött – el is bukta, ahogy azt kell. De kissé túl van dimenzionálva OMZ: Érpatak fura urát országos kihatású iskolateremtő példaként mutatják be, pedig azért szerencsére önmaga színes-szagos reprezentálásán – és a faluja határain – túl értelmezhetetlen a munkássága.

A ZDF szerzője a két utolsó bekezdésbe viszont mindent összehord.

Csak épp azt nem, ami most, 2017 tavaszán a témában aktuális lenne.

Kíméletlen Fidesz-Jobbik háború? Fideszország teljes kibontakozása? A Jobbik különös megszelídülése? Simicska, Soros, Putyin, satöbbi? Ugyan.

Mintha visszamentünk volna az időben hat-nyolc évet, vissza talán még a NER előtti őskorszakba is. Megtudjuk tőle, hogy „Orbán reakciós politikájának árnyékában” a radikális erők zavartalanul ki tudnak bontakozni; hogy rendre hírek szólnak a „jobboldali polgárőrségek katonás felvonulásairól” és a „kisebbségek elleni pogromszerű zavargásokról”.

Ha ez még nem elég: a cikk szerint az ultrajobboldaliak egy 1920-as határok közötti „magyar nagybirodalmat” (?) és csakis magyar etnikumúakból álló államot akarnak. A ZDF-től megtudhatjuk végül: Csíksomlyó („Csikshomlyo) „az ősmagyarok származási helye”, és az ultrajobboldaliak szent helye, ahol istentisztelettel ünneplik magát a magyar történelmet – mintha a valóságban nem egy sok száz éve létező, teljesen hagyományos katolikus búcsújáróhelyről lenne szó.

Egy félelemkeltő magyarnáci erődemonstráció

 

Így válik a ZDF cikke egy fogalmatlan szerző random hallomásokból és némi hasbeszélésből összerakott, mágikus realista víziójává.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nagyon-nagyon régóta követem a nemzetközi sajtó Magyarországra vonatkozó tudósításait

http://mandiner.blog.hu/2010/1..

OFF

Megkezdődött a választási kampány. A 444-en most jelen meg. hogy Orbán zsidózik.

Kedves 444, ebben az esetben mis is! :-)

Nem kell dicsérni. Elég lenne az igazság.

Elképesztő ez a leplezetlen, gátlastalan germán pre-ödipális gyűlöletprojekció.

Náluk van nagy gond mindenféle jobbszélső és balszelső örjöngő terroristával. Oldják meg anélkül, hogy mások dolgain csámcsognak, azzal a fene nagy magyartudásukkal.

ergé!
Mi ez a nagy rácsodálkozás?!
Úgy tesz mintha csak napjainkban lenne ilyen és csak egyetlen sajtóban, médiában. Amióta a politika létezik az is létezik amiről Ön ír. A különbség a múlthoz legfeljebb annyi, hogy most a más a cél, az eszköz azonban nem változott.
A Lendvai féléknek nem a Csíksomlyói búcsúval van a problémájuk, hanem azzal amit az jelképez, ami Trianon után lett azzá amivé lett. Azzal, hogy a Csíksomlyói búcsújárás a magyarság össznépi összetartozás szimbóluma lett. Ez pedig az ő világképükbe, a nyílt társadalom ideológiájába nem illik bele.

De van köze. Az alaptalan kritika egy dolog, a 110%-os kivetítés egy másik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés