Milyen hatással van a politikusokra a hatalom?

2016. december 6. 11:35

Megváltozott-e a jellemük a hatalom következtében; éreznek-e nagyobb felelősséget, tapasztalnak-e magukon jellemváltozást a parlamenti képviselők? Az Azonnali kérdések percében ennek próbáltunk utánajárni. Fideszes, szocialista és jobbikos politikusok is szívesen válaszoltak a kérdéseinkre – kivéve Kövér Lászlót, aki nem értette, hogy képzeljük ezt.

Nem kell ahhoz ellenzékinek lenni, hogy valaki úgy érezze: nincs hatalma. A fideszes L. Simon László már attól is így van ezzel, hogy elvesztette államtitkári pozícióját.

A hatalmuk kapcsán leginkább a jobbikosok szerénykedtek, mondván, hogy nekik olyan nincs, míg a szocialisták bölcs tanácsokat osztogattak. Amikor a hatalom és jellemfejlődés összefüggéséről kérdeztük, Hiller István inkább nem akart „pszichologizálni”, de szerinte rég rossz, ha valakinek akkor fejlődik a jelleme, mikor már képviselő.

A fideszesek közül Révész Máriusz elismerte, hogy hatással lehet személyiségére a hatalom, bár próbál ez ellen küzdeni, Kósa Lajos viszont semmilyen változást nem tapasztalt, ő csak végzi a munkáját.

Kövér László házelnök sajnos ezúttal sem válaszolt a sajtófolyosón feltett kérdéseinkre, de mielőtt végleg elviharzott volna, legalább visszafordult az ajtóból és jól leszidott bennünket, hogy ezt hogy képzeljük.

Azt mondtam, hogy nem. Erre hátulról az orrom alá tolja a mikrofont. Ön szerint ez milyen viselkedés?” – méltatlankodott Kövér. Válaszunkra, hogy a sajtófolyosón esetleg szabad kérdeznünk, azt mondta: „Nem, nem szabad. Azt mondom, hogy nem, az nem: sehol a világon. Tessék tanulmányozni az Európai Parlamentnek a sajtószabályzatát, és meg tetszik látni, hogy mi a rend Európában!

Felvetettük, hogy nem az EP-ben, hanem a magyar Országgyűlésben vagyunk, amiről épp a házelnök vetette le az EU-s zászlót. Erre megkaptuk, hogy „ez azt jelenti az Önök felfogásában, hogy még szigorúbb szabályok lesznek, mint amik eddig voltak”.

Bízunk benne azért, hogy lesz következő adás.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/106852

Ajánljuk még a témában