Nyert vagy veszített a Fidesz?

2016. november 8. 12:30

Török Gábor
Facebook
Nehéz vitatni: egy több hónapos, jelentős költségvetési forrásokat felemésztő politikai kampány eredménye – egyelőre – egy érvénytelen népszavazás és egy sikertelen alkotmánymódosítás lett.

„Nyert vagy veszített a Fidesz?

A miniszterelnök által beterjesztett alkotmánymódosítás parlamenti bukását nem érdemes önmagában tekinteni. A mai esemény csak egy állomás abban a politikai küzdelemben, aminek a középpontjába a migráció kérdését helyezte részben az élet, részben pedig a kormányoldal. A folyamat megítélése elsősorban attól függ, hogy miként tekintünk rá: ügybirtoklásként vagy problémamegoldásként.

1. Ha a Fidesz célja az volt, hogy folyamatosan a napirenden tartsa ezt a számára kedvező terepet jelentő témát, akkor az alkotmánymódosítás bukása nem jelent veszteséget számára, sőt, további lehetőségeket kínál arra, hogy a jövőben is megoldatlan problémaként beszéljen róla, és politikai akciókat tervezzen ezzel kapcsolatban. 

2. Ha a Fidesz célja az volt, hogy hatékonyan lépjen fel a migrációval szemben, és a kommunikációjában megjelölt tartalmi célokat valóban elérje, akkor a mostani parlamenti bukás - együtt az októberi érvénytelen népszavazással - alapvetően kérdőjelezi meg az elmúlt időszakban folytatott kormányzati politikát. Nehéz vitatni: egy több hónapos, jelentős költségvetési forrásokat felemésztő politikai kampány eredménye - egyelőre - egy érvénytelen népszavazás és egy sikertelen alkotmánymódosítás lett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a Fidesz célja az volt, hogy folyamatosan a napirenden tartsa ezt a számára kedvező terepet jelentő témát...

ennél azért lehetnének komolyabb kormányzati célok is
pl. egészségügy, oktatás, kultúra stb.

1. Török Gábor politológus "elemez" , s eközben elvont téziseket állít fel , mert ez a dolga .
2. A józan polgár viszont magát a dolgot nézi : a Fidesz villámgyorsan észlelte és megoldotta a migránsözön-problémát , ahogy Európában rajta kívül senki , s ezért most mindenhol Európában kétségbeesés és rettegés van a migráció egyre súlyosabb problémája miatt . Ettől kímélt meg minket Orbán , s ezt veszélyezteti a köpönyegforgató "Jobbik" .
3. A népszavazás nem volt eredménytelen , mert lehetővé tette a parlamenti alkotmánymódosítás esélyét . Majd kiderül , hogy hosszútávon a "Jobbik" "hazafiak" jól jártak-e ezzel a partizánakcióval , mert szavazóik közül aki magát a tárgyat nézi , az megbünteti majd a "Jobbik" magyar lakosságot kiszolgáltatottá tevő cselekedetét .

Mintha azt írtam volna , hogy nálunk nincs kétségbeesés . Tanuljon meg olvasni...

A papírforma jött be. A Jobbikot be fogják venni a balos összefogásba, viszont előre láthatólag szavazókat fog veszíteni.

A balosok elutasítottsága részben múltbeli viselt dolgaik miatt, részben mert régi vezetőikkel menetelnek, erős.

A gazdaság a sok siránkozás ellenére sokkal jobb állapotban van, mint mikor Simor volt az MNB elnöke és Gyurcsány ámokfutott. Számos területen lesznek fizetés emelések, ugyanakkor nem lehet tudni, milyen széles kör fog együtt érezni a bürokrácia csökkentés elbocsátott áldozataival. Máshogy viszont NEM megy, MUSZÁJ ezt meglépni, mert részben ennyi bürokrata nagyon sokba kerül, részben állásban létük NEM a dolgok gyorsabb és könnyebb menetét szolgálja. Most talán könnyebb lesz elhelyezkedniük.

A már bent lévő migránsok szétterítése elég nehézkesnek látszik, s közben ömlik Olaszországba az utánpótlás. Bizony, jó lenne megúszni, h. ide is telepítsenek, mert ha ezt elkezdhetik, nehéz lesz megállítani, nem beszélve a család egyesítés már bevett gyakorlatáról. Ha ebben az ütemben érkeznek a szerencsétlenek, nehéz lesz kívül maradni.

Jobb lett volna, ha a népszavazás érvényes, mert az teremtett volna erős hátteret a magyar ellenállásnak.

Nem érzem azt, h. ma a Fidesz nagyobbat bukott volna, mint pl. Veszprémben és Tapolcán.

Az országnak lenne jobb, ha a népszavazás érvényes.
Fura, de nekem leginkább Vona tűnik vesztesnek.

Még ebben sem vagyok biztos. A jelenlegi európai vezetés szemében természetesen meggyöngült.

Az európai emberek, népség-katonaság szemében Orbán lesz az a vezető, aki megpróbál ellent állni.

Igen, természetesen ez vereség, leginkább az a vereség, h. a népszavazás érvényessége nem jött össze. Ha összejön, az viszont CSODA lett volna.

Nem igazán tudom, mit lehetett ezen mínuszolni, mert így van.

Egy elbukott alkotmánymódosítási javaslat természetesen nem győzelem, de ettől NEM a Fidesz fog szavazókat veszteni, hanem szerintem a Jobbik és egyébként meglátjuk.

Nem ezen, hanem a következő másfél éven fog múlni a 2018-as választási győzelem.

Így van . A "Jobbik" egy ravasznak látszó , de becstelen politikai technika kedvéért eltekintett a tárgyi lényegtől , a hazánkat fenyegető migráns benyomulás jogi megelőzésének erősítésétől .

Csak tudnám, más országokban miért beszélnek a migrációról nap, mint nap?

Napi politikai érdekeik miatt nem látnak tovább az orruknál. A migránsok csak jönnek, csak jönnek, az olaszok és a görögök már tele vannak, a mi ellenzékünk azt képzeli, örökké ott is fognak maradni?

Orbán kerítéssel egyelőre megvédett minket , de a jogi kerítés még erősítendő ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés