Nyert vagy veszített a Fidesz?

2016. november 8. 12:30

Török Gábor
Facebook

Nehéz vitatni: egy több hónapos, jelentős költségvetési forrásokat felemésztő politikai kampány eredménye – egyelőre – egy érvénytelen népszavazás és egy sikertelen alkotmánymódosítás lett.

„Nyert vagy veszített a Fidesz?

A miniszterelnök által beterjesztett alkotmánymódosítás parlamenti bukását nem érdemes önmagában tekinteni. A mai esemény csak egy állomás abban a politikai küzdelemben, aminek a középpontjába a migráció kérdését helyezte részben az élet, részben pedig a kormányoldal. A folyamat megítélése elsősorban attól függ, hogy miként tekintünk rá: ügybirtoklásként vagy problémamegoldásként.

1. Ha a Fidesz célja az volt, hogy folyamatosan a napirenden tartsa ezt a számára kedvező terepet jelentő témát, akkor az alkotmánymódosítás bukása nem jelent veszteséget számára, sőt, további lehetőségeket kínál arra, hogy a jövőben is megoldatlan problémaként beszéljen róla, és politikai akciókat tervezzen ezzel kapcsolatban. 

2. Ha a Fidesz célja az volt, hogy hatékonyan lépjen fel a migrációval szemben, és a kommunikációjában megjelölt tartalmi célokat valóban elérje, akkor a mostani parlamenti bukás - együtt az októberi érvénytelen népszavazással - alapvetően kérdőjelezi meg az elmúlt időszakban folytatott kormányzati politikát. Nehéz vitatni: egy több hónapos, jelentős költségvetési forrásokat felemésztő politikai kampány eredménye - egyelőre - egy érvénytelen népszavazás és egy sikertelen alkotmánymódosítás lett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/105839

Ajánljuk még a témában