Öngyilkos merénylet

Ki kellett volna toloncolni az ansbachi robbantót

2016. július 25. 13:40
A vasárnap este a németországi Ansbachban önmagát felrobbantó, 12 ember sérülését okozó szíriai migránst már ki kellett volna korábban toloncolni Németországból, ez azonban nem történt meg. Hogy miért nem, azt nem tudja a német szövetségi belügyminisztérium.

A bajorországi Ansbachban vasárnap este történt robbantás szíriai elkövetőjét korábban felszólították Németország elhagyására és kilátásba helyezték kitoloncolását Bulgáriába, egyelőre nem tudni, hogy ez miért nem történt meg – mondta a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Nem történt meg a kitoloncolás

Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az Eurodac uniós menekültügyi ujjnyomat-nyilvántartó rendszer adatai alapján a 27 éves szíriai férfit Bulgáriában és Ausztriában is regisztrálták. Ezért a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékjogi kérelme elutasítása után felszólította Németország elhagyására, és figyelmeztette, hogy kitoloncolják, ha nem távozik önként. Egyelőre nem ismert, hogy miért nem távolították el az országból – mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője, rámutatva, hogy a kitoloncolás nem szövetségi, hanem tartományi feladat.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter közleményben tudatta, hogy hatóságok teljes erővel dolgoznak az ügy feltárásán, és még hétfőn személyesen ismerteti a nyomozás első eredményeit.

Labilis lelkiállapot

A szíriai férfi vasárnap este Ansbachban egy szabadtéri koncert helyszíne mellett feltehetően szándékosan működésbe hozott egy robbanószerkezetet, amely a hátizsákjában volt. Az elkövető meghalt, 12 ember megsebesült, hárman közülük súlyos állapotban vannak. A férfi lelkiállapota labilis volt, korábban kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták. A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene. A robbantás helyszíne és a fémdarabokkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép arra utal, hogy nem csupán öngyilkos akart lenni, hanem igyekezett minél több emberben kárt tenni.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter hétfőn hajnalban a városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a robbantás iszlamista öngyilkos merénylet lehetett.

A hatóságok vizsgálják, hogy a robbantónak volt-e kapcsolata iszlamista körökkel. Az biztos, hogy nem vonta magára a hatóságok figyelmét radikális vallási, politikai nézetekkel.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A németek azt pontosan szokták tudni, milyen sanyarú helyzetben van a Klubrádió Magyarországon. Azt is, hogy az orbáni diktatúrában a fékek és egyensúlyok rendszerét mekkora károk érik naponta. Azt is, hogy az ordas eszmék magyarországi térnyerése most már tűrhetetlen mértékű. Egyedül ilyen bagatell apróságokkal nincsenek tisztában, mint amiről a cikk szól.

A bajor tartományi belügyminiszter meg jól teszi, ha meggondolja, miket nyilatkozik. Mi az, hogy a robbantás öngyilkos iszlamista merénylet lehetett? Ez feltételezés, ráadásul nettó rasszizmus és xenofóbia.

Ja, meg populista hangulatkeltés.

Hát, szerintem nem az a baj, hogy elmaradt a kitoloncolás, hanem az, hogy beengedték.

Szíriába, ami alig létező állam nem lehet kitoloncolni senkit, de legalább Törökországig el kellett volna küldeni, ahol talán lenyugodott volna a közel "otthoni" körülmények között. De késő a bánat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés