Schiffer: Nem fér meg együtt a TTIP és a GMO-mentesség

2016. május 25. 18:34
Nem az EU és az USA között van az ellentét a TTIP kapcsán, hanem a globális nagyvállalatok és az emberek között – mondta Schiffer András az egyezményről szóló parlamenti vitában.

Noam Chomskyra és Bernie Sandersre is hivatkozott az LMP társelnöke az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló parlamenti vitában, mondván: egyikük sem hisz a szabadkereskedelmi egyezményekben.

Schiffer András arra is felhívta a figyelmet: a Greenpeace által nemrégiben közzétett TTIP-t előkészítő iratokból kiderül, hogy a szabadkereskedelmi egyezmény leépítené a környezetvédelmi szempontokat, és a párizsi klímaegyezményben tett vállalásokat is feleslegessé teszi, és a GMO-mentességet is megnehezíti.

Az elővigyázatosság elvén alapuló európai környezetvédelmi jogi megközelítést pedig a kockázati alapú megközelítés váltaná fel. Most egy termék polcra kerüléséhez azt kell bizonyítani, hogy nem káros, viszont az amerikai szabályok szerint fordított a helyzet: a forgalmazást csak akkor szabad megakadályozni, ha a hatóságok bizonyították, hogy káros az adott termék. A GMO-val pontosan ez a probléma Schiffer szerint: nem tudjuk biztosan bizonyítani, hogy generációkkal később nem okoz károkat. Vagyis a TTIP elfogadása azt jelenti, hogy Magyarország nem lehet GMO-mentes. Mivel ezt az Alaptörvény is garantálja, így alkotmányosan nem is csatlakozhatnánk olyan egyezményhez, amely szakít az elővigyázatosság elvével – fejtette ki Schiffer.

A mostani szabadkereskedelmi egyezmények már nem a vámtarifák lebontásáról szólnak, mint a 20. században, hanem egészségügyi, munkajogi, környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági szabályokról. Az ilyen szabályalkotásnál majd előzetesen be kell vonni az egyeztetésbe a globális nagyvállalatok képviselőit. „Nem nemzeti konzultációt, hanem multinacionális konzultációt kell majd tartani” a jogalkotás előtt, ha nem akarjuk, hogy megbüntessenek minket – hangsúlyozta az LMP társelnöke.

Schiffer szerint ezek az egyezmények megkerülhetetlenné teszik azt az elvet, hogy a „profit megelőzi az embert”, és a „nemzeti szuverenitás ellen is támadást intéznek” és a helyi közösségek ellen hatnak. A szabadkereskedelmi egyezmények ugyanis egy „homogenizált világot kényszerítenek ránk” – fogalmazott Schiffer. 

Európában esetleg fél százalékos GDP-növekedésre lehetne számítani a TTIP miatt, leginkább a német autóipar járna jól. Magyarországnak a TTIP csak akkor jelent valamit, ha örökre összeszerelő ország akarunk maradni. De általában véve Magyarországon csak 0,1-0,3 százalékos növekedés lenne 10 év alatt, a mezőgazdasági ágazat pedig nettó vesztes lenne – sorolta Schiffer András. „Tényleg megéri ezért mindent odadobni?” – tette fel a kérdést.

Az LMP olyan határozati javaslatot terjesztett a parlament elé, hogy Magyarország képviselje azt az EU-ban, hogy az ilyen egyezmények életbe léptetésénél ne lehessen a nemzeti parlamenteket megkerülni. Arra is köteleznék a kormányt, hogy a Tanácsban ne fogadjon el olyan álláspontot, ami a meglévő jogszabályok által nyújtott védelmi szintet csökkentené az élelmiszerbiztonság, a munkajog, vagy a környezetvédelem területén, vagyis az ezt korlátozó tervek ellen emeljen vétót a miniszterelnök. Harmadrészt az LMP azt akarja, hogy Magyarország ne legyen részese olyan paktumnak, amely magán-bíróságoknak ad lehetőséget a vitarendezésre a szuverén nemzeti parlamentek által meghozott környezetvédelmi szabályok miatt. 

Schiffer arra is felhívta a figyelmet: „a brüsszeli bürokraták és lobbisták már megkérdőjelezik a szuverén nemzeti parlamentek hatáskörét” a szabadkereskedelmi egyezmények ügyében, ugyanis az EU-Szingapúr egyezmény ügyében már véleményt kértek az Európai Bíróságtól.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felesleges a jogi csűrés-csavarás. Az USA-nak piacra van szüksége, ugyanakkor a TTIP politikai nyomásgyakorlást is eredményezhet az USA részéről. Ahhoz, hogy akár vámmentesen is nemzetközi kereskedelmet folytassanak a EU tagországok az USA-val nemzetközi szerződés keretében megoldható. Ehhez nem szükséges EU szintű megállapodás. Egy ilyen megállapodással a brüsszeli bürokraták kezében egy ujabb döntés kerülne, amellyel adott esetben vissza is élhetnek. Talán nem véletlen, hogy olyan nagy a titkolózás a tárgyalásokkal kapcsolatban.

Tetszettek volna propagálni a stopttip-t.
Az lmp nem tesz semmit, de sokat beszél.

Tunya te is részesedtél a milliárdokból?

"Noha a Jobbik továbbra is az átláthatósággal kampányol, a saját költéseivel kevésbé nyitott. Az utóbbi években több mint kétmilliárd forint bevételhez jutott, ebből volt, hogy autószerelővel kötött tanácsadói szerződést, de előfordult olyan is, hogy az egyik alelnök feleségének akkor alapított cége kapott havi félmillió forintos megbízást úgy, hogy a cég később más megbízást nem kapott. "
http://www.origo.hu/itthon/201..

A "Nem az EU és az USA között van az ellentét a TTIP kapcsán, hanem a globális nagyvállalatok és az emberek között" állítás hamis, mert eltereli a lényegről a valóságot.
A TTIP az USA kormány és az EU között jönne létre és kötelező lenne az EU tagállamokra. Ebben az emberek, az EU polgárai csak tizedrangú szereplők.

Így ha az okokat keressük, akkor ezt az USA kormányában és a brüsszeli vezetésben kell keresni. Az igaz, hogy mindkettő mögött a globális nagyvállalatok lobbi tevékenysége húzódik, melynek célja a "szabad rablás", ahogy ez történt a csatlakoztatott országok tekintetében.

Ebbe illeszkedik bele, amit Schiffer képviselő úr mond: "De általában véve Magyarországon csak 0,1-0,3 százalékos növekedés lenne 10 év alatt, a mezőgazdasági ágazat pedig nettó vesztes lenne – sorolta Schiffer András. „Tényleg megéri ezért mindent odadobni?”

Megismételve: Ha az okokat keressük, akkor ezt az USA kormányában és a brüsszeli vezetésben kell keresni, mert mindkettő a globális tőke kiszolgálója.

"Valami nemzetnek tetszőre fordítanám a jelentős részét."

Ugye akkor ők is "Valami nemzetnek tetszőre" fordították?

"...az egyik Jobbik-alelnök feleségének öt nap sem kellett, hogy a cége megalapítása után elnyerjen egy tanácsadói szerződést a Jobbik frakciójától. Volner János felesége, Volner Beatrix 2011-ben alapított vállalkozása, a Diamond Business Consulting szóbeli tanácsadásra szerződött a frakcióval. Fél év alatt hárommillió forintot kapott Volner Beatrix cége, amelynek a legutóbbi leadott, 2014-es mérlege szerint azóta semmilyen más bevétele nem volt."

Jut eszembe! Mi van a cégtemetőkkel? Még működnek?

Schiffer elnök úr tessék a brüsszeli parlamentbe kifeszíteni a molinót az biztos hatásos lesz. Strasbourg még bért is fog ítélni.

LOL
Ne terelj. A kérdésre válaszoljál.

Figyelem miket mond Schiffer, és meg kell mondjam, nem vagyok boldogtalan tőle. Ráadásul azt nagyon megjegyeztem amikor nekiugrott a bolsi nagynéni, nagyon tisztességesen kiált akkor is az elvei mellett.

Azt nem tudom, hogy hatalmon mit cselekedne...
De legalább eleve már nem tudom a politikus faszit elutasítani, míg az egész ellenzéket lényegében igen.

Ennyi? Fogadok, hogy erre az lmp szavazóin kívül senki nem emlékszik.
Mennyivel hatásosabb lett volna, ha kiállnak a stopttip mellett, aláírásra buzdítva az ellenzőket.
Schiffer aláírta? Mert Lázár aláírta.

"... tízmilliók kelnek útra a klímaváltozás miatt napjainkban" - Szíria lakossága a harmincas években 1,2 millió volt (Á.T.I. Kisatlasz), 2013-ban 22.8 millió (a térség többi országa is hasonlóan gyarapodott). Klímaváltozás ide, klímaváltozás oda, ilyen népszaporulat elvándorlási hullámot indít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés