Amikor a Bármit Lehet véget ér

2014. december 11. 11:55

Balogh Ákos Gergely
Mandiner
Ami tegnap még kitűnően működött, ma jobb esetben hatástalan, rosszabb esetben egyenesen kontraproduktív.

Három választást nyert idén a Fidesz, nagyon simán, komoly kihívó nélkül – és ebből láthatóan azt a következtetést vonta le, hogy minden úgy volt rendben, ahogy az elmúlt ciklusban történt. Hogy Bármit Lehet, sőt, most lehet csak igazán.

Az élet úgy hozta, hogy ez a következtetés könnyen tévesnek bizonyulhat. Ami tegnap még kitűnően működött, ma jobb esetben hatástalan, rosszabb esetben egyenesen kontraproduktív. A rezsicsökkentés és Gyurcsány kottája sem hat örökké. Az egyik percben még el lehet intézni mindent az ugye ti sem akarjátok, hogy Gyurcsány visszajöjjön? aduval, a másikban meg már nem. Emlékszünk még az MSZP egyik ilyen általános megoldására, a szélsőjobb veszélyre? Sokáig nagyszerűen működött, egyben lehetett vele tartani a tábort, és aktivizálni őket – aztán 2010-ben a Jobbik úgy került be a parlamentbe, hogy kis híján az MSZP-t is megverte, többek közt volt szocialista szimpatizánsok szavazataival.

A Fidesz 2010-ben annak ellenére tudta meghatározni magát az elmúlthúszévvel szemben, hogy abból négy az övé volt (ebben nyilván segített, hogy az a ciklus minden hibájával együtt is a posztszocialista időszakunk legjobb négy éve volt kormányzati szempontból). Kegyelmi állapot volt, ami talán sokáig nem adatik meg senkinek a magyar közéletben, de – úgy tűnik – nem sikerült élni vele: ma a kormányt az a veszély fenyegeti, hogy maga is az elmúlthuszonötév részévé válik a t. választópolgárok kis magánskatulyáiban. Nem befejezi a rendszerváltás, hanem betetőzi annak kudarcát.

A Fidesz ma kétségtelenül az ország, sőt talán egész Közép-Európa legerősebb politikai gépezete, amire félelemmel és értetlenséggel vegyes irigykedéssel tekintenek sokan a politikában. Viszont ez a gépezet sokkal jobban teljesít, ha kampányolni kell, és kevésbé brillíroz, amikor kormányozni. Ilyet is láttunk már: a 2002-es és a 2006-os MSZP-SZDSZ tandem is nagyszerűen tudott választást nyerni.

És a Fidesz nem veszi észre, vagy talán csak nem akarja észrevenni, hogy valami megváltozott – ahogy az ukrajnai fejlemények is drámaian változtatták meg a magyar mozgásteret orosz relációban –, pörgeti tovább a kétharmadot, mint eddig. Hogy csak akarni kell erősen, nyomni, nyomni, aztán majd menni fog. Hogy az előkészítés, a tervezés semmi, a döntés minden. Még egy adónem. Meg még egy. Néhány milliárdos kis szutyok tételek, óriási adminisztrációs terhekkel a vállalkozások és ellenőrzési költségekkel az állam oldaláról (a Mandinert kiadó kisvállalkozásnak is van szerencséje egy ilyen sikertörténethez: hiába vagyunk nagyon biztonságos távolságban az évi félmilliárdos árbevételtől, ettől még minden egyes hirdetőnknek nyilatkoznunk kell, hogy bevalljuk és megfizetjük a reklámadót).

Hiába nincsen elvileg se általános országgyűlési, se önkormányzati, se európai parlamenti választás 2018-ig, egy népszerűségében megingó kormányra igencsak bénítóan hathat egy ilyen helyzet, a közbizalom megrendülése. Az ellenzék is nekiállhat feszegetni a kormány legitimitásának kérdését, egészen kitűnő 2006-os Orbán- és Semjén-idézetekre támaszkodva.

Hogy mi a tanulság mindebből? Az, hogy soha nincs olyan, hogy valóban Bármit Lehet, akármennyire így érzi is, akinek szalad a szekere. Még a magyarnál jóval autoriterebb hatalomgyakorláshoz szokott országokban is el lehet jutni a töréspontig, ahol minden borul. A Bármit Lehet érzete azért igazán csalóka, mert a pillanatnak szól, a tovatűnő pillanat viszont később egészen más megvilágítást kaphat. Visszamenőlegesen, kamatos kamatokkal kell megfizetni a politikai árát annak, ami adott pillanatban még belefért.

A Bármit Lehet határai nem élesek, legfeljebb ha sejteni lehet őket, s csak utólag vehető észre, ha valaki túllép rajtuk. Talán már túl is lépett.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán még nem késő a figyelmeztetés,bár ez ügyben nem vagyok túl optimista.

Az Mszp szélsőjobbal való riogatása soha nem működött. Ennyit legalább utólag már érdemes és kell is,hogy megállapítsunk.Az se működött,és nem is működik, ahogyan a Fidesz Fletóval meg persze szintén a szélsőjobbal ijesztgetett.

Arra talán elég volt,hogy a Fidesz a bármit-akármikor egy darabig művelhesse,nagyjából jó kormányzás helyett. A darabig elmúlt.Ennyi.

Tisztelt BÁG, miért nem volt jó a FIDESZ 4 éves kormányzása? Úgy a maga teljességében tetszik ezt érteni?

Nem arra vagyok kíváncsi, amit a szarfaszú sajtó nyom, hanem ami a lényeg!

Maga túl sokat forog mindenféle kétes liberális társaságban!

Lehet és kell is ezen még változtatni.

Kicsit szerényebben kellene a dolgokhoz hozzáálni és megjön majd a szimpátia.

A Fidesz mostani tevékenysége olyan, mint egy brainstorming, csak itt nem a táblára kerülnek a hülye ötletek, hanem rögtön javaslat lesz belőle.

Az ilyen elmebeteg ötleteket, mint a netadó, vasárnapi zárvatartás, vagy a drogteszt szerencsésebb esetben megfogja a belső kontroll, mielőtt az egyáltalán kikerülhetne a köztudatba.

De ez már nincs, valamiért nem működik többé, enélkül pedig megállás nélkül áramolnak kifelé a közvéleménybe a hülye brainstorming ötletek...

Főleg a mesterlővészekre. Balogh valamit nagyon félreért, mivel egy igen fontos dolgot nem vesz figyelembe, hogy a 2014-be valami nagyon megváltozott az Ukrán konfliktussal ami az ujabb 2/3 os Kormányalakitás miatt nem az előnyőket, hanem a félelmeket hozta elő azokból a körökből akik nem nézték jó szemmel Magyarország őnállósódási kisérleteit, szuverén gazdasági és társadalompolitikai intézkedéseit.

Ez már a konfliktus kitörésekor, mikor Kijevben volt kihelyezett ET tanácskozás és Janukovics nem írta alá a társulási szerződést amiben biztak az unios országok főleg a centrál nagyhatalmak. Janukovics gondolkodási ídőt kért és azt, hogy tárgyalják újból a szerződés egyes pontjai, mert az nem szolgálja Ukrajna érdekeit.

Ekkor az unio el kezdte zsarolni Janukovicsot és kész tények elé állitotta, hogy azonnal döntsön, hogy az EU-t vagy Oroszországot választja. Ezzel inditották be a Majdani tünteséseket az EU-t éltettve.

Orbánnak az volt a véleménye, hogy adjanak több ídőt és bizák az ukránokra a döntést. Ez már fekete pont volt, s a többit ismerjük mi történt a Majdanon és a következményét a mai napig. Orbánnak más eus vezetővel más volt a véleménye, mint a fősodorban szitó Németeknek, USA, Lengyel és Balti államoknak.

Orbán már a Bálványosi találkozon mikor elemezte értékelte a nemzetközi helyzetet és abban milyen lehetőségei vannak a térségnek kiemelte, és megállapitotta, hogy az Ukrajnai eseményeket nézve..BÁRMI MEGTÖRTÉNHET....

Sokan nem is fígyeltek erre, pedig Ő már azokra a történésekre gondolt aminek most vagyunk szemtanúi, hogy az USA és EU külső beavatkozással azokat az országokat támadni fogják és kormányváltásokat idéznek elő káoszt teremtve, hiteltelenitik azokat a kormányokat akik nem osztják feltétel nélkül az USA geopolitikai Birodalmi törekvéseit az orosz Birodalommal szembe.

A média sem fígyelt a lényegi összefüggésekre és provinciális belpolitikai csatározásnak gondolta az egészet, arra nem gondolva, hogy az őnkormi választások után a társadalom a homlokára ütve rájőn egy hónap alatt, hogy valójában a regnáló kormány egy szemét, lopos, korrupt a kormány.Pedig ha valóban érdeklődéssel az összefüggéseket is tanulmányozták volna világosá vált volna, hogy már augusztus óta egy pontosan kidolgozott felépitett terv szerint megy a társadalom külömböző csoportjainak és médiának az etetése és fokozva a tétet a szélbal anarchista csoportokat egy-egy kormányintézkedést a média segitségével dezinformáciokkal mozgosítottak s kezdödtek a tüntetések, mikor ezzel sikerült megalapozni az USA ügyvivő ur szinrelépését a kitiltási üggyel ami már a társadalomban talajra talált, mert a szegényebbeket munkanélkülieket célozta meg akik eleve gazdagellenes SI faktorral lehet mozgositani.

Az USA és a CIA tudta, hogy Orbán nem kispályás politikus ezért nem lehet azonos modszerekkel elmozditani, mint a többi általában valóban korrupt és zsarolható vezetöt más modszerekhez fordult.

A probléma az, hogy még a polgári oldalon és szimpattizáns tábor sem fogta fel, hogy milyen játékba vonták be őket.

Remélem azért vannak annyira értelmesek, hogy az ídő előrehaladtával felismerik a saját érdekeiket és nem követik el, mint már annyiszor az értelmiség árulását ami saját hazájuk kárára történik.

Itt nem arról van szó, hogy egy kormány követ-e el hibákat vannak e téves döntései. A lényeg tud-e korrigálni és az, hogy döntései az ország a nemzet és a társadalomérdekébe vagy saját személyes érdekei mentén történik e.

Emelett nem csak a belpolitikai hanem nemzetközi külpolitikai gazdasági érdekének képviselete az ország hasznára vagy kárára történik.

Ha ezt mérlegeljük, hogy mi a fontos nekünk hogy részese legyünk egy manipulációs akciónak, és eluralkodjon a Stocholmi szindroma, vagy előszedjük a józan eszünket, a magyar gondolkodásmodunkat ami már sokszor kihuzott a bajból.

"...legerősebb politikai gépezet..." - ez az, amit kétlek. Nincs az egész országot átszövő egész vagy félprofesszionális apparátusa (az már tényleg súrolná a demokratikusság határait) és főleg nincs sajtója, mert az azt rángató szálak más kezekben vannak.

A Fidesz stratégiai előnye, hogy magyar tulajdonú gazdaságot akar kiépíteni. Taktikai hibája meg az, hogy felismerve a várhatóan gazdasági helyzetünkre is kiható ukrán(?) válság elkerülhetetlen következményeit, megkezdené a némi adófacsarással járó pénzügyi védgátak kiépítését.

Mindehhez járul még, hogy az oroszok elleni csatasorba nem álló kormányok lejáratására és eltávolítására tüzel egy szuperhatalom.

Van, amikor gondolkodni kell, B.Á.G.

T. Balogh Ákos Gergely Főszerkesztő úr!

A "egy népszerűségében megingó kormányra" hivatkozás több sebből is vérzik. Nem részletezem, de amennyiben a z általam alább leírt logikát követve utána számol rájön; a szám (800 ezer) egy hibás számítás eredménye lehet.

2014. áprilisi országgyűlési választáson a névjegyzékben felvettek száma 8.241.562 fő szavazó.

A leadott szavazatok száma , 4.943.762 fő szavazó, amely 61,65 %-os részvételi aránynak felel meg. Kivonva a 100 %-ból 38,35 % nem szavazott.

Az Ipsos felmérése alapján „A politikától távolságot tartók csoportja előbb 30-ról 35 százalékra emelkedett, és most tovább nőtt, 39 százalékra „ amely azt mutatja, hogy az arány hasonló az áprilisi választáshoz.

Az áprilisi választáson a Fidesz 2.264.780 szavazatot kapott, amely 44,87 %-a leadott szavaztok arányában. A névjegyzékben felvettek arányában 27,48 %.

Az Ipsos felmérése szerint „a választókorúak 25 százaléka áll a kormánypárt mögött”, vagyis a 27,48 %-hoz viszonyítva 2,48 % csökkenést mutat.

Az Ipsos felmérése szerint „A biztos pártválasztók körében a Fidesz 3 százalékot gyengült novemberhez képest, most 45 százalékon áll”. Az áprilisi választásnál a leadott szavazatok arányában 44,87 % volt, így ha úgy vesszük még növekedés is van.

Számoljuk ki az áprilisi adatokkal az Ipsos mostani adatai figyelembevételével az eredményt!

Tételezzük fel, hogy a szavazójegyzékben most is 8.241.562 fő szavazó van. Az Ipsos felmérés szerint 36 % nem szavazna, vagyis 64 % szavazna. Figyelembe véve a névjegyzék adatát akkor 5.274.600 fő adná le a szavazatát. Az Ipsos felmérése szerint 45 % szavazna a Fideszre, amely 2.373.570 fő szavazót jelent. Az áprilisi választáson a Fideszre 2.264.780 fő szavazott, amelyből kivonva a 2.373.570 főt azt kapjuk eredményként, hogy áprilishoz viszonyítva növekedett a támogatottság.

Akkor hol bújik meg a 800 ezer csökkenés?

Tévedés Vona az egyetemi Keresztény Ifjusági Egyesületből, lett delegálva a Makovecz Imre által gründolt Szövetség a Nemzetért Polgári körbe, ahová a nemzeti oldalt támogató külömböző egyesületből és prominens értelmiséget hivtak meg köztük Orbán Viktort is(ma is müködik, Makovecz halála után Orbánra öröklödött Makovecz végrendelete szerint).

Vona fél év után ott hagyta az polgári kört, mert nem értett egyet az írányvonallal, mert szándékában volt pártá alakitani az egyesületet, ami 2003-ban megtörtént jobbik néven és a MIEP-el tartottak kapcsolatot, mint Ifjusági szervezet. Ekkor a korábbi vezérkar alapitó tagok elhagyták a pártot, mikor Vona lett a pártelnők és radikálizodott. 2006-ban a MIEP és a Jobbik Harmadik Ut néve választási szövetséget alkottak, de nagy kudarc volt és nem jutottak be a parlamentbe, és az őnkormi választáso sem érték el a három százalékot sem.

Ezek után Vona külön vált és a MIEP-tagjaiból erősitette pártját, vagyis szétverte a MIEP-et és a szakadárokkal együtt egy szélsőjobboldali radikális raszista antiszemitta programmal indúlt új utjára. A többit már ismerjük.

Sokan feltételezik sőt Csurka is kifejtette azt a véleményét, hogy valójában 2006-os események után gyurcsány maga gründolta a jobbikot az akkor már nagyon megerösödött fidesz-kdnp ellen és az antiszemita-rasziszta vonalat vive azt akarták elérni, hogy a fidesz nemzetközileg is gyengitve legyen összemosva a jobbikot a mérsékelt jobboldali néppárttal.

A mostani és a választások utáni események láttán egyre világosabb és valószinü ez, mivel a jobbik állitólag nemzeti és jobboldali, de a legvéreszájubb kormányellenes retorikával élnek. Valahogy igazán a szélsőséges támadások külföldről is nem a jobbikot éri, hanem a kormányt. Ha ezt a tiszteséges jobbikos szipatizánsok em veszik észre és bedölnek Vonának nagy csalódás lesz számukra, mivel a jobbik a typikusan bolsevik eszmékre és szerveti ideológiára épülő párt.

Te is csak csűröd-csavarod, mint a Tárki, vagy az Ipsos ésa a balliberális média, politológus gárda.

A biztos pártválasztók megfogalmazás szinonimája annak akik elmennek szavazni. Így a viszonyítási alap a választásra jogosultak és a biztos szavazók aránya és az ebből levezethető adott pártra szavazók aránya és száma.

A ténylegeset csak a szavazásnál tudjuk. Nem mindegy, hogy 300 vagy 900 ezer, főleg akkor nem, ha a hibahatárt és a külföldön leadott szavazatokat is figyelembe vesszük.

Így mind a Tárki, mind az Ipsos következtetése több sebből vérzik.

A századvég által hozott következtetés megközelítőleg abból indul ki, amelyből én is kiindultam. Érdekes azt vitatta a balliberális média, politológus garnitúra, de ezt kritika nélkül elfogadja.
Te is ezt teszed.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés