Végigsöpör a világsajtón Orbán tusványosi beszéde

2014. július 31. 16:49
Orbán beszéde aggodalmakat szült Magyarországon – írja a Financial Times című brit gazdasági és politikai napilap európai kiadásának csütörtöki számában Budapestről Kester Eddy Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről és az arra született reakciókról.

A szerző összefoglalja a beszédet, s ismerteti az Együtt-PM-es Szigetvári Viktor, Tóbiás József MSZP-elnök és Markó Béla RMDSZ-politikus álláspontját. Idézi Orbán Viktor, hogy a liberális demokráciák globálisan nem versenyképesek, a Magyarországon épülő állam pedig nem liberális természetű. Eddy kiemeli azt is, hogy a kormányfő hangsúlyozta: ez az állam sem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, például a szabadságot. Ennek ellenére a beszéd a tudósító szerint általános felháborodást váltott ki az ellenzék körében. A tudósító úgy értékeli, hogy a beszéd Orbán Viktor politikai filozófiájának eddigi legmerészebb ismertetése volt, amely ellenzői szerint szembehelyezi őt az Európai Unió elveivel. A lap emlékeztet, hogy tavasszal az Orbán Viktor vezette Fidesz ismét kétharmados többséget tudott szerezni a választásokon, annak ellenére, hogy többször összecsapott az EU-val olyan intézkedések miatt, amelyek bírálói szerint szűkítették a sajtószabadságot és a demokratikus szabadságjogokat.

Beszámol a beszédről budapesti tudósításában Belgium második legnagyobb példányszámú franciaajkú napilapja, a La Libre Belgique is, amely szerint a miniszterelnök olyan útvonalat vázolt fel, amely élénk aggodalmakat keltett Magyarországon. Corentin Léotard, a lap budapesti tudósítója megjegyzi: nem ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor távolságot tart a Nyugattól, s olyan hangokat hallani, amelyek a neofeudalizmus egy formája ellen emelnek szót, elítélve azt a rendszert, amelyben a lojalitáson kívül más nem számít. A tudósítás szerint Orbán Viktor most minden eddiginél messzebbre ment. A tudósító szerint Magyarország ultrapolarizált, szélsőségesen megosztott a jobb- és baloldal között, a bírálatok élesek, és egymást érik a különféle értelmezések arra vonatkozóan, mit ért a miniszterelnök illiberális államon, majd ismerteti az Együtt-PM, valamint a liberális Fodor Gábor, továbbá Tamás Gáspár Miklós és több politikai elemző véleményét. „Bármi legyen is, a dolgok felgyorsulnak Magyarországon, és senkinek nincs hatalma ahhoz, hogy megfékezze az ország erős emberének ambícióit” – fűzi hozzá a tudósító, rámutatva, hogy a Fideszben nem hallani a miniszterelnöknek ellentmondó hangokat, az ellenzék pedig egyszerre megosztott és népszerűtlen.

A Die Zeit című liberális német hetilap is a tusnádfürdői beszédről közölt cikket online kiadásában, a ZDF országos közszolgálati tv hírportálja pedig az Oroszországgal szembeni uniós szankciókkal kapcsolatban közölt írást Magyarországról. A Die Zeit Orbán Putyint játszik címmel közölte Michal Kokot írását, aki kiemelte: Orbán Viktor befejezettnek nyilvánította országában a nyugati liberális demokráciát, s Oroszország, Kína és Törökország példáját akarja követni. A kormányfő Tusnádfürdőn olyan nyíltsággal fogalmazott politikai elképzeléseiről, mint még soha. Világossá tette, hogy „az autoriter hatalomgyakorlás prototípusaiként” számon tartott országokat kíván követni, s „nem szeretne több külföldit megtűrni országában”, továbbá „nyílt támadást intézett a civil szervezetek ellen, amelyeket évekkel ezelőtt még védelmébe vett” - tette hozzá a Die Zeit szerzője. Úgy vélte, a miniszterelnök „autoriter, Nyugat-ellenes viselkedésében nincs újdonság”, az viszont új, hogy „nyílt sisakkal lép fel”, hiszen korábban „embereire bízta a piszkos munkát”.

A ZDF heute.de című hírportálján összeállítást közölt arról, miként viszonyulnak egyes uniós tagállamok az Oroszországgal szembeni szankciókhoz. Az összeállítás Magyarországgal szóló részében a szerző, Stephan Merseburger kiemelte, hogy Magyarország az energiapolitikában „teljes mértékben Moszkvára támaszkodik”, s miközben más tagállamok az Oroszországtól való függés csökkentésére törekszenek, „a problémás gyerek Magyarország szemmel láthatóan gondtalanul rohan az orosz medve karjaiba”.

„Ha a PiS hatalomra kerül” címmel Rafal Chwedoruk lengyel politológussal közölt interjút kedden a Rzeczpospolita című napilap. Agnieszka Kalinowska, a lap újságírója mindenekelőtt az egyesülő és az utóbbi hetekben erősödő lengyel jobboldal választási stratégiájáról kérdezte a lengyel politológust, ezenbelül azokról az ihletekről, amelyeket Orbán Viktor politikája nyújt. Chwedoruk úgy véli, ha a következő választásokat Lengyelországban a most ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) nyerné, gazdaságpolitikájában a mai Magyarország lesz a minta. A politológus így elemzi Orbán Viktor politikai irányultságát: „Egy konzervatív párt elnökeként egyszerre liberális és szocialista.” Olyan lépései értékelhetők baloldaliként, mint a nagyvállalatok megadóztatása, az államháztartásban végrehajtott reformok és az egykulcsos adó. Chwedoruk szerint a PiS Orbán kisvállalkozásokkal szemben tanúsított magatartását is követhetné. „Orbán majdnem háborúba ment a nagy nemzetközi cégekkel, ugyanakkor a kedvezmények révén a kisvállalkozókból álló hazai középréteg kialakítására törekszik”. A lengyel és a magyar konzervatívok között viszont eltérést lát egyes külpolitikai kérdésekben Chwedoruk: Magyarország Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan jelen van a nyugati struktúrákban, „de jó viszonyban marad Oroszországgal és Kínával, ami gazdaságára nézve gyakran kedvező”.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Végigsöpör a világsajtón Orbán tusványosi beszéde."

.... helyes, ebből is látszik milyen jó beszéd volt!

„Meggyőződésem, hogy korunk egyik legnagyobb problémája az igazi vezetők hiánya. A politikában személyek vannak, de hiányzanak a személyiségek. Ezért örülök minden olyan kivételnek, amely eltér ettől a trendtől"

........Mondta Milos Zeman cseh köztársasági elnök, aki szerint Orbán Viktor ilyen kivételes politikus.

Ez van .... :)))

"Orbán meghirdette a fasisztoid diktatúrát"

..... meg az apád f@szát! :))

Talan, hangsulyozom talan, a tortenelmunkben eloszor nem mi leszunk egy hanyatlo birodalom utolso csatlosa?

Soha nem tudtunk idoben kiugrani a sullyedo hajorol, most talan sikerul. Az uj birodalom keleten szuletik.

"A kormányfő Tusnádfürdőn olyan nyíltsággal fogalmazott politikai elképzeléseiről, mint még soha. Világossá tette, hogy „az autoriter hatalomgyakorlás prototípusaiként” számon tartott országokat kíván követni, s „nem szeretne több külföldit megtűrni országában”, továbbá „nyílt támadást intézett a civil szervezetek ellen, amelyeket évekkel ezelőtt még védelmébe vett” - tette hozzá a Die Zeit szerzője."

Idézni sok mindent lehet.
Amúgy anno Rákosi pajtás is nagyon népszerű volt...

„nyílt támadást intézett a civil szervezetek ellen, amelyeket évekkel ezelőtt még védelmébe vett” - tette hozzá a Die Zeit szerzője."

Szóval a Die Zeit szerzôje .... vagy úgy, ez már döfi! ::::))))))))))

"Amúgy anno Rákosi pajtás is nagyon népszerű volt..."

Még az is lehet, arra viszont nem emlékszem, hogy szabad és demokratikus választáson 2x2/3-ot kapott volna. ::)))

"...a beszéd ... általános felháborodást váltott ki az ellenzék körében" - meg vagyok nyugodva.

1.Így van .
2. Orbán itthon magasan a legjobb politikus , s ezt TUDJA is a többség : erélyes , szellemes , innovatív , kitartó , tapasztalt , tud szenvedni a sikerért / ritka , nagy kincs ! / , kiváló taktikus , konkrét fejlesztéseket , megvalósult projekteket tud felmutatni stb
3. A külföldiek meg - a sajtójukból látszik - igen felületesen tájékozottak , a "kibicnek semmi sem drága " , s Magyarország kicsi ország ...
4.Ráadásul , ez a "Tusványos-ügy" is lecsengőfélben van , mint az"Emlékmű"-ügy is . Jönnek az újabb témák ...

Magyarok tízezreit vitték német lágerekbe dolgozni, annyira bejött nekik, hogy haza sem akartak jönni.

Németország pedig ennek ellenére folytathatja Európa bekebelezését, még istenítik is érte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés