31 országos listára 8,9 milliárd forint közpénz

2014. március 4. 13:28

Alkotmányjogászok
Így írnánk mi
Milliárdokat költünk el a jelöltindítás támogatására egy olyan rendszerben, amelynek eredménye az, hogy a magyar politika megújulási képessége nemhogy nem nő, hanem kifejezetten csökkenhet.

„Fájó, ráadásul, ahogy a Transparency és a Political Capital tavalyi figyelmeztetései is mutatják, tökéletesen előre látható következmény, hogy - a 2%-os eredmény alatt visszatérítendő egyéni támogatásokkal ellentétben akár szerzett szavazat hiányában is megtartható - állami párttámogatás olyan szervezeteket is előcsalogat,amelyek nem a politikai alternatíva felmutatására, hanem a támogatás elköltésére törekszenek. A támogatás felhasználásáról szóló kincstári adatokból és a választások utáni tevékenységből láthatjuk majd meg, hogy melyek azok a pártok, amelyek két választás között nem kívánnak ténylegesen működni, de négyévente szívesen elköltenek egy-két százmilliót baráti vállalkozásoknál, akár más pártok üzeneteit erősítve. Az azonban biztos, hogy ebben a nagyságrendben már nem egy és nem kettő ilyen szervezet lesz majd. Nem azzal van a baj, hogy szélesre nyílt a kapu az új kezdeményezések előtt, hanem az, hogy egy ekkora közpénzbefektetés mellé a törvényalkotó még arra sem vette a fáradtságot, hogy a lehető legminimálisabb, akár országosan néhány ezer szavazatos eredmény elérése érdekében motiválja a kispártokat. Mindez ráadásul annak a kormánytöbbségnek a döntése alapján történt,amely költséghatékonysági indokok alapján amúgy a pártok költségvetési támogatásának - a politikai versenyt jelen helyzetben szinte felszámoló - felfüggesztésével is kacérkodott. 

A legfontosabb tanulság azonban egyértelműen az, hogy ez a nagyon erős ösztönzővel, százmilliós, korábban csak 1% fölötti, a törpepártok többsége számára elérhetetlen választási eredménnyel megnyíló állami támogatással dolgozó rendszer arra sem alkalmas, hogy valódi választási lehetőséget kínáljon a szavazóknak. Ahogy az erősen többségi irányba módosított választási rendszerre válaszul összeállt a baloldali pártok igen széles együttműködése, úgy a jelölés és a jelölttámogatás jelenlegi rendszere láthatóan mindenki mást arra motivált, hogy külön mérettesse meg magát. Hiszen ha két, amúgy összehangolható programmal rendelkező kispárt külön indul, az kétszeres támogatásra ad lehetőséget az együttes induláshoz képest. Ennek megfelelően - bármennyire is szorítana elvileg az 5%-os küszöb miatt az együttműködési kényszer - a végül listát állító, eddig parlamenti képviselettel nem rendelkező pártok közt lényegében nem találunk olyat, amelyik összeállt volna a bejutás esélyének fokozása érdekében egy másikkal.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesz egypárti választási törvényei gátlástalanul szolgálják saját érdekeiket.- EZT FEJTSD KI, MERT ÍGY CSAK LÓZUNG!

Ennek legpregnánsabb megnyilvánulása az egyfordulós választás egyrészről - EZ MIÉRT IS KEDVEZ A FIDESZNEK? FEJLETT DEMOKRÁCIÁKBAN ELTERJEDT. OTT IS A FIDESZNEK KEDVEZ? AZ EGY FORDULÓ TISZTA VISZONYOKAT TEREMT, MÁR AZ ELEJÉN TISZTÁZNI KELL A VÁLASZTÓPOLGÁROK ELŐTT, HOGY KI KIVEL VAN. NEM AZ ELSŐ FORDULÓ EREDMÉNYE UTÁN INDUL A SZÉLKAKASOSDI. és a választáson történő indulás elképesztő mértékű megkönnyítése másrészről.- EZ HOGY KEDVEZ A FIDESZNEK? HA AZ ÁLTALAD PREFERÁLT BALLIBSI BAGÁZS EGYETLEN ÜZENETE AZ, HOGY LE A ZORBÁNNAL, AKKOR EZ A SZLOGEN AZ, AMI KEDVEZ MINDEN KIS INDULÓNAK. HA LENNE PROGRAMJUK, AKKOR A VÁLASZTÓK IS TUDNÁK, MIRE SZAVAZNAK. PONT TI AKARJÁTOK BECSAPNI A KORMÁNNYAL NEM SZIMPATIZÁLÓ VÁLASZTÓT AZZAL, MINTHA TI LENNÉTEK AZ EGYETLEN ALTERNATÍVA.

Így érhető el, hogy a Fidesz jelöltjével szemben számtalan ellenjelölt indulhasson és mivel a győzelemhez egyszerű relatív többség elegendő, biztosítva legyen győzelmük.- MERT ÍGY BIZTOSÍTHATÓ, HOGY AZ EMBEREK VMIRE ÉS NE VMI ELLEN SZAVAZZANAK. AHHOZ MIT SZÓLNÁTOK, HOGY MINDENKI, AKI UTÁLJA GYURCSÁNYT, CSAK A FIDESZRE SZAVAZHASSON? EZ BIZONY 95% LENNE ELLENETEK.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a győztes is részesül a lecsökkentett mandátumokat osztó kompenzációs listából.- MERT MINDEN ÁLLAMPOLGÁR SZAVAZATA UGYANANNYIT ÉR. EDDIG VOLT ALKOTMÁNYSÉRTŐ A TÖRVÉNY. VÉGRE EZ IS HELYRE KERÜLT.

A Fidesz cinkelt lapokkal játszik. Szabad, ám tisztességtelen választások elé nézünk. - AKKOR VÁROM, HOGY MIÉRT IS.

= KORMÁNYPROGRAM
Remélem, segítettem.

Ha nem elég, pár kiemelt pont: Családi adókedvezmény megtartása, gyermekvállalás ösztönzése, foglalkoztatás bővítése, a munka világába való visszatérés ösztönzése, külkereskedelem javítása, az államháztartási hiány 3% alatt tartása, infláció leszorítása, közüzemi díjak csökkentése, hazai kkv-k segítése, államadósság csökkentése (de a nem növelése már eddig is megvolt).
Tovább is van, mondjam még?

A választók választhatnak a jelöltek közül, szabad akaratukból.

Ha a Fideszt akarják akkor azt, ha mást akkor azt.

Semmi baj ezzel a választási rendszerrel!!!

"-ösztönözhetsz bárkit a munkára, ha nincs munka,"

Nyugatról visszatérve lépten-nyomon azt látom, hogy Magyrországon egy csomó ember dolgozik, akiket nyugaton a teljesítményük láttán senki se alkalmazna.

Ez a munkavégző képesség, amit itt látni lehet, legyen hálás azért, hogy még alkalmazzák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés