De mi a baloldal? Orbán Viktor szorozva mínusz eggyel

2013. november 6. 10:27

Török Gábor
hvg.hu
A baloldalnak nincs pozitív története, meséje, narratívája. Interjú.

Az MSZP három éve senkit nem tudott visszaszerezni abból a bő egymillió szavazóból, akiket 2006-hoz képest elveszített 2010-ben. Miért most tudná?

Két választás között miért csatlakozna egy szavazó egy másik párthoz? Tisztán protest alapon ennek csak választási szituációban van értelme, azon kívül legfeljebb akkor szólítható meg, ha az adott párt kínál valamilyen azonosulásra alkalmas tartalmat. Márpedig a jobb- és a baloldal között ma éppen itt van a legnagyobb különbség: a baloldalnak ugyanis nincs pozitív története, meséje, narratívája. Azon túl, hogy »menjen Orbán!«, én nem tudnám összefoglalni három mondatban az MSZP, vagy az Együtt önmagáról szóló, de a szavazókat megérintő mondanivalóját. A Fidesznek van ilyenje, ami hiába vérzik ezer sebből logikailag, mégis létezik, választható: nemzeti együttműködés, fülkeforradalom, szabadságharc, szuverenitás, bankok, kommunisták, Brüsszel – ezt el lehet mesélni, ezzel lehet azonosulni. De mi ma a baloldal? Orbán Viktor szorozva mínusz eggyel. Valójában elképesztő, hogy így sem esélytelenek.

Mesterházy Attilának a választások után éppen elég volt Gyurcsány Ferencet kiebrudalni a pártból, egy rövid időszakot követően máris Bajnai Gordont kellett a víz alá nyomnia, hogy a legerősebb szereplő maradjon a baloldalon. Túl sok energiája nem is maradt »történetépítésre«.

T. G.: Ez valóban így van, ráadásul az MSZP-ben hagyomány, hogy aki uralja a pártot, abból előbb-utóbb miniszterelnök lesz. Mesterházy Attilának komoly munkával sikerült elérnie ezt, és kifejezetten ügyesen kezelte a hatalmi harcban Gyurcsányt és Bajnait is. Csakhogy 2010-ben az MSZP természetes váltópártból középpárttá vált, így ma nem azon múlik Mesterházy Attila kormányfősége, hogy uralja-e a pártot, hanem, hogy fel tudja-e emelni a Fideszhez. Ez pedig eddig nem ment. Ha átgondoljuk, idén az MSZP a »szorozd meg Orbánt mínusz eggyel« logikáján túl alig állt elő valamivel. Ha megnézzük, azt láthatjuk, hogy 2001-ben ilyenkor sokkal aktívabb volt az MSZP. Orbán Viktor innen nézve tényleg a szerencse fia, és elképesztően hálás lehet a baloldalnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nullával nem lehet műveleteket végezni, kivéve az Ön által is említett hatványozást.
Ami pedig Török eszmefuttatását illeti, bármily szomorú a baloldaliakra nézvést, következtetése helytálló.

Mert a nullával összeadás-kivonásnak van értelme ?

TG állításaiból arra lehet következtetni, hogy a FIDESZ korábbi és a mostani MSZP és társaival kötött „összeállást” azonosnak veszi. Ez azonban nem igaz, mert a FIDESZ a parlamentben lévő jobboldali pártoktól, vagy a parlamentből kiesett jobboldali pártokból növelte bázisát, s így lett tömegpárt. Az MSZP esetében ilyenről nem beszéltünk és még csak esély sincs ilyenre, mert csak önmagán belül sakkozhat. Esetleg az SZDSZ jöhetne számításba, de mára már olyan kicsi és megosztott a tömegbázisa, hogy lényeges változást nem jelenthet.

TG továbbá azt mondja; „Két választás között miért csatlakozna egy szavazó egy másik párthoz? Tisztán protest alapon ennek csak választási szituációban van értelme,”, mely csak egyik fele – és ez sem igaz elmúlt ciklusok mindegyikére –a kérdésnek, míg a másik fele, hogy az elmúlt ciklusokban soha nem történt meg, hogy a választáson nyert kormánypárt őrzi a vezető helyét. Szerintem ez jelenti, hogy a nem elkötelezett szavazók egy része nem fordul szembe a kormányzó párttal és nem áll az ellenzék korábbi kormánypártjához. Ez jelzi azt is, hogy az ellenzék – jelen esetben az MSZP és az összefogni akarók valamit nagyon rosszul csinálnak.

Az elmúlt választások többségénél azt látjuk – különösen az utóbbi háromnál – hogy a FIDESZ az egyéni mandátumok tekintetében átlag felett teljesített. Figyelembe véve a körzetváltozásokat is, szerinte most esélyes az egyéni mandátumok többségének a megszerzésére, s a listás eredménye csak annyiban lesz érdekes, hogy mennyire lesz többségi mandátuma a parlamentben.

TG. azt mondja az E14PM-el kapcsolatban; „A 31 egyéni választókerület révén még akkor is parlamenti mandátumokhoz juthatnak, ha nem érik el az öt százalékot.”
Szerintem ennek nem sok értelme lesz a párt szempontjából, melyet jól érzékelhetünk az elmúlt ciklusok történéseiből.

Amivel viszont egyetértek TG-al és ezt lényeges tartom a végkövetkeztetéshez; „De ettől még tény: annak, aki 2018-ra készül a baloldalon, az MSZP-t kell elfoglalnia. Ha nem is a pártelnöki széket, de a szavazókat, az infrastruktúrát – azt, amivel ezen a térfélen ma leginkább az MSZP rendelkezik.” Ennek a folyamatnak lehetünk a tanúi az elmúlt hetek történéseiből eredően. Várhatóan jövő év január-február elejéig pont kerül a végére.

Szerintem nincs igazad. A látszat néha csal.
A 10-es számrendszerben a nulla helyértékpótló, így az algebrában nincs értelmezve. A nullának a geometriában és a határérérték számításánál van értelme.

" De mi ma a baloldal? Orbán Viktor szorozva mínusz eggyel" - utána négyzetgyököt vonva az eredményből.

Ennek a baloldalnak, az elkövetett hibái, sőt, sajnos bűnei miatt 2-3 százalékon kellene állnia.
A tragédia az, hogy Magyarországon akár még győzhetnek is jövőre.
Hogy mivel, azt senki sem tudja értelmezni, ám nincs kizárva.
No, ez a hervasztó a magyarok mentális állapotára nézve.
Figyelembe véve, hogy az Orbán-kormány nagyságrendekkel jobb kormányzati teljesítményt nyújt, s mégis.
Ha jövő márciusában, a Fidesz alakulásának évfordulóján a fideszes fiúk megint felmennek a pártházuk erkélyére, s onnan lefelé nézve fotóztatják magukat, belemosolyogva a kamerába, lemosolyogva ránk, lent lévőkre, akár ez is megtörténhet.
Figyelem, ez 2002-ben nem provokatív felvétel volt, ők pózoltak odafent.
Werberék, Gyurcsányék mindenre képesek, a kiéhezett segédcsapatokról nem beszélve.
A Fidesznek, a kormánynak nincs más teendője: szolga módra végezze a dolgát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés