Mindenben az SZDSZ-nek volt igaza

2013. augusztus 29. 9:57

Mihályi Péter
Galamus
Az SZDSZ képviselte a modernitást, a sikeres és boldog európai országokhoz való felzárkózás alternatíváját.

„Szívességet tett a liberálisoknak a KDNP azzal, hogy a nyári uborkaszezon közepén vezető politika hírt csinált a liberális párt, a demokratikus ellenzék jogutódja, az 1990 és 2010 között parlamenti pártként működő Szabad Demokraták Szövetsége megszűnéséből. Ez mindenkinek jó alkalom a múlt átgondolására. (1) Merthogy 2013-ban sok minden másképpen értékelendő, mint a maga idejében. Bár a választók, a közvélemény ma ezt nyilvánvalóan nem így látja, mégis úgy gondolom, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak legfontosabb vitakérdéseiben az SZDSZ képviselte a modernitást, a sikeres és boldog európai országokhoz való felzárkózás alternatíváját. Az elmúlt két évtized azon változásai, amelyek élhetőbbé tették az országot, a liberális elvek megvalósulásának köszönhetők. És rossz közérzetünk, százezrek külföldre távozásának oka számos olyan körülmény, amelyet nem – vagy nem az SZDSZ által képviselt – liberális elvek alapján oldottunk meg.


1. Az SZDSZ vezette azt a szellemi csatát, amelynek a végén a III. Magyar Köztársaság Alkotmánya a fékek és ellensúlyok rendszerére épülő parlamentáris demokráciát és nem elnöki rendszert hozott létre. Az SZDSZ jelölte a köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot, akinek népszerűségét egyetlen későbbi elnök sem tudta utolérni. 1989–90-ben még nem lehetett látni, hogy a köztársasági tradíció szimbólumaihoz (címer, nemzeti ünnepek) való elvi ragaszkodásnak is mekkora gyakorlati jelentősége van. Még senki sem gondolt arra, hogy az első Orbán-kormány boldogan vállalja akoronaúsztatás giccses ceremóniájának főszervezői szerepét, azt pedig még kevésbé, hogy 2010-ben a második Orbán-kormány fogja a liberális alkotmány konstrukcióját szétverni. És az is csak utólag látszik nyílegyenes történetnek, ahogy a magyar jobboldal a Tátra, Mátra, Fátra hegyeit szimbolizáló „hármas halmot” választva eljutott oda, hogy választójogot adjon félmillió határon túlinak. Csak ma, az Alkotmánybíróság jogköreinek durva csorbítása után lehet kellően méltányolni azt a kiállást is, amellyel a liberális párt programja már 1989 tavaszán pontosan körülírta, milyen jogokat kell biztosítani a testületnek. Még abban a fontos részkérdésben is igazuk volt a tervezet készítőinek, amikor a bírói függetlenség maximalizálása érdekében azt javasolták, hogy az alkotmánybírákat ne lehessen újraválasztani.


2. A rendszerváltás hajnalán az SZDSZ fogalmazta meg legnagyobb szellemi átütőerővel a jelző nélküli piacgazdaság szükségességét. Akkor még a Fidesz is ezen az állásponton volt. Az antalli többség – német mintára – beíratta ugyan az Alkotmány preambulumába a „
szociális piacgazdaság” kategóriáját, de ez a koncepció soha nem épült be szervesen a politika főáramába, a közvélemény szókészletébe. Az SZDSZ hangoztatta minden fórumon a minél gyorsabb privatizáció elkerülhetetlenségét, azt, hogy az állami vagyont pénzért kell eladni és nem ingyen szétosztogatni, s hogy a bevételből az államadósságot kell csökkenteni. A liberálisok – megint csak a Fidesszel együtt – kezdettő fogva elvi alapon ellenezték a múltbeli sérelmek és jogtalanságok olyan kárpótlását, amelynek terheit a mai adófizetők viselik, s mint később kiderült, véleményüket jórészt osztotta az Alkotmánybíróság is. A liberális gondolkodást képviselő közgazdászok voltak azok, akik már a 80-as évek közepétől az exportorientált gazdaságpolitika mellett kardoskodtak, és azt hangsúlyozták, hogy a nyersanyagszegény Magyarország esetében ez nem valósítható meg másképp, mint a multinacionális vállalatok világhálózatába való beintegrálódás útján. Ezt a nézetrendszert foglalta össze az 1989-es ún. Kék könyv, amely A rendszerváltás programja címet viselte.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az SZDSZ képviselte a modernitást,"

Így igaz. ;-) Ezt bizonyítja a 400 milliós tartozás is, melyet maguk után hagynak.

A cikk írója elfejette, hogy a liberális gazdaságpolitika nem csak Magyarországon bukott meg. Ami modern nem biztos, hogy jobb mint a régi volt, csak még kevés idő telt el ahhoz, hogy a hibáira rájöjjenek az emberek. Tessék bátran megnézni 20 év után, hogy néz ki egy tömör fa bútor és egy funérből összetákolt valami. A panel házakat és az 1800-as évek végén épített téglaházakat, meg légkondi sem kell.

Nincs értelme tételesen cáfolni mindent, amit ez a torz világlátású publicista irogat.
Egy megjegyzés: Budapesten Demszky alatt nagyjából kontroll nélkül érvényesült az SZDSZ minden törekvése. Amivé lett, az jelképezi a "modernitást, a sikeres és boldog európai országokhoz való felzárkózás alternatíváját"? Az elmúlt két évtized azon változásait, amelyek élhetőbbé tették Budapestet?

az egész cikk egy nettó hazugság

a liberális társadalom és gazdaságpolitika csak az adósságfelhalmozódáshoz vezet

ha mindezt még a globalizációval is nyakon öntjük akkor meg a gyors puszuláshoz

Van bőr a pofáján...
Ti már ellenzéknek sem kelletek Magyarországon mihályi, baszod alássan.

Ez a tojás nem záp, csak kissé büdös és ehetetlen!

Az SzDSz a tömény liberalizmust képviselte, ami szerint az állam szerepe a polgárok között szabad akaratukból kötött szerződéseinek betartatására korlátozódik. A másik véglet Észak-Korea kommunista rendszere. Működőképes társadalom valahol a kettő között van.

Nu igen a neoliberalizmus...
Magyarországot a csőd szélére sodorták (minden szempontból), a nyugati világot pedig mély válságba juttatták, amelyből - minő csoda - liberális módszerekkel nem sikerül kirángatni.

Az egykori műellemzéki SZDSZ eltűnt a süllyesztőben.

A kommunistaellenesség hazugságával kezdte, és az ország tönkretétele után szükségszerűen, utálatos kis rétegpártként végezte. 2002 óta mindig éppen, hogy bejutott a parlamentbe. Hagyott maga után 500 millió adósságot, amit nyilván elloptak. A Lop-Stop tábla került talán ennyibe?

Ennek ellenére még mindig valami felsőbbrendű tulajdonsággal akarják felruházni. Megint el akarják játszatni vele azt a szerepet, amitől mindenki, még az MSZP is megutálta.

Konrád felsőbbrendűségből jövő pofátlansága bizonyította ott, Szárszón, hogy mi az SZDSZ valójában. Egy zajos kisebbség arrogáns törtetése a hatalomért. Nem saját erejéből, mert az kevés, hanem másokon élősködve.

Vannak, akik egy kis szarkupac tetején kukorékolva is már valódi kakasnak képzelik magukat.

Na, te kultúrlény, akkor mondd el, mi nem igaz abból, amit leírtam?

Mert ha lettek volna érveid, akkor gondolom azt hozod elő, és nem csak minősítesz, te szerencsétlen!

Igazi SZDSZ módra.

Az MSZP most alapozhatja meg magát hosszú időre azzal, ha önállóan indul 2014-ben. Ha el is veszti a választást, a liberálisoktól független önálló, balodali politikával hitelessé, és esélyessé válhat 2018-ra.

Ha viszont ismét magval hozza a púpként hátára nőtt SZDSZ-t, akkor nem sok jóra számíthat. Még a saját szavazóitól sem.

Mesterházy az SZDSZ végső eltüntetésével válhat önállóan ütőképes párttá.

Egyetlen volt szocialista orszégban sem jött létre ilyen, magát a pártállam ellenzékének hazudó, nemzetidegen, kollaboráns párt.

Közös egyéni jelöltek, külön lista, külön miniszterelnök-jelöltek - ebben állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtökön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés