Valóra vált a száguldozók rémálma, jön a félmilliós gyorshajtási bírság

2024. augusztus 05. 17:14

Jelentősen nő a gyorshajtásért kiszabható bírság összege augusztus közepétől.

2024. augusztus 05. 17:14

Nyitókép: Michael Dunning/Getty Images

Augusztus 16-tól jelentősen nő a sebességtúllépésért kiszabható büntetés összege. A gyorshajtási bírság felső határa így már megközelíti a félmillió forintot, a száguldozás akár 468 ezer forintjába is kerülhet a szabálytalankodó autósnak – derül ki a Magyar Közlönyből.

A sebességtúllépésért kiszabható legalacsonyabb bírság az idei emeléssel 50 ezer forintra nő, míg a legmagasabb büntetési kategóriában 486 ezer forint lesz a büntetés összege. Jelenleg – a tavaly augusztusi emelést követően – az összeg legalább 39 ezer, legfeljebb 390 ezer forint.

Azok a sofőrök, akik 50-es vagy annál lassabb sebességkorlátozásnál 15–25 km/órával lépik túl a sebességkorlátot, 50 ezer forint bírságot kaphatnak, 25–35-ös sebesség túllépésnél 70 ezer forintot fizethetnek, 35–45-nél 100 ezer forintot, 45–55-nél 140 ezer forintot, 55–65-nél 210 ezer forintot fizethetnek, 65–75-nél pedig 312 ezer forint bírságra számíthatnak. A 75 km/órával nagyobb sebességtúllépésnél pedig 468 ezer forint büntetést kaphatnak a vezetők

gyorshajtás
A gyorshajtás miatt kiszabható közigazgatási bírságok összege augusztus 16-tól
Forrás: Magyar Közlöny

Nem csak a gyorshajtóknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, emelkedik a büntetés összege

  • a leállósávban szabálytalanul haladóknak 156 ezer forintot kell fizetniük,
  • a kötelező haladási irányt figyelmen kívül hagyóknak 78 ezer forintra,
  • míg a védett és fokozottan védett természeti területre behajtóknak 234 ezer és 468 ezer forintra nő a kiszabható bírság összege.

Hetekkel az Árpád hídi tragédia után sem működnek a Karácsony által ígért sebességmérők

A főváros beszerezte és a telepítését is elvégezte, mégsem tudják ellátni preventív funkciójukat teljes körűen a július elején beígért sebességmérő kamerák – írja az Index. Felidézték: Karácsony Gergely főpolgármester az Árpád hídi baleset után Facebook-bejegyzésében megígérte, 26 darab modern traffipaxot telepítenek. Ezek a berendezések Budapest legforgalmasabb útjain elvileg 46 sáv forgalmát képesek figyelni. 

Az Index egyik taxis olvasója ugyanakkor arra figyelmeztetett, a berendezések többsége még fel sincs szerelve. Ami fel van szerelve, az sem működik, hiszen az előjelző KRESZ-tábla sincs sehol, azaz teljesen jogszabályellenes lenne, ha mérne. 

Ebből is látszik, mennyire nem foglalkozik ezzel senki, csupán hangzatos Facebook-posztok születnek a témában, miközben sorra halnak meg a vétlen autósok a visszatartó erő hiánya miatt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes erre reagálva mindössze annyi közölt: „A Budapest Közút folyamatosan rakja ki a szükséges előjelző táblákat és már minden helyszínen kihelyezte.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bi Tang Tomee
2024. szeptember 13. 11:09
2 vagy 3 sávos autópályán, a jobbra tarts szabály miatt ide-oda cikázók legalább akkora veszélyt jelentenek, mint a gyorshajtók.
egonsamu-2
2024. augusztus 17. 14:23
Rémálom akkor lesz, ha a sok-tíz-milliós 600 lóerös verdát lefoglalják és elkobozzák mint a bünözéshez használt közveszélyes fegyvert. Aki ilyen eszközt tud venni, az félholtra röhögi magát a félmilliós büntetésen és száguld tovább, tisztelt illetékesek.
alexandrosz-2
2024. augusztus 06. 14:40
A szemkilövő patkányok emelik a szabálytalanul parkolva, lesben vadászó bohóclámpás kocsijaikban szundikálással szerezhető extra bevételt. A zsidesz totális gazdasági csődjét azonban nem fedi el az országúti szabadrablás sem.
2024. augusztus 06. 12:56 Szerkesztve
"Valóra vált a száguldozók rémálma, jön a félmilliós gyorshajtási bírság." Nos, ez jó, de nincs semmi visszatartó hatása. Legalábbis egy bizonyos réteg számára. Gondoljunk bele. Az Árpád(?) hídon balesetet okozó, biciklis haláláért felelős vezető egy kb. 100 milliós autót vezetett. Akinek ilyen autója van, az csak nevet egy fél milliós bírságon. Azt javasolnám, hogy legyünk egy kicsit progresszívek (ma úgyis az a divat), tegyük egy kicsit progresszívé a bírságot is. Mondjuk ha a fegyver, akarom mondani az elkövetés eszköze többe kerül, mint 20 millió Ft., akkor a bírság legyen = (A - 20 millió)*0,2 + 500 ezer. Ahol "A" az autó ára új korában, forintban számolva. Ez mondjuk egy 21milliós autónál 700 e Ft. lenne, de egy 100 milliósnál már 16 és fél millió forint. Az már FÁJ annak is, aki kifizetett egy autóért 100 millát. Szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!