Az, hogy valakit elítélnek azért, mert rendőrsorfal felé füstgyertyát hajított, önmagában nem botrány

2024. október 17. 15:12

Cseh Katalin parlamentbe jutása jelenleg a DK jóindulatán múlik, azén a pártén, amelynél korábban ők igyekeztek megakadályozni, hogy a saját kontóján képviselőt cseréljen.

2024. október 17. 15:12
Hont András
Hont András
Facebook

Nyitókép: Fekete-Győr András Facebook-oldala

„Az, hogy valakit elítélnek azért, mert rendőrsorfal felé füstgyertyát hajított, önmagában nem botrány. A világ számos jogállamában hasonló ítélet született volna, és súlyosabban minősül, ha egy törvényhozó kezdi ki a legelemibb állami funkciót: az erőszakmonopóliumot. (Fekete-Győr az eset idején még nem volt képviselő, de egy jelöltségen már túlvolt). Az ítélet mértékén, és az elkövetés minősítésén (tettes, részes, bűnsegéd) lehet vitatkozni, és alighanem azoknak van igaza, akik szerint ez túl szigorú. Az viszont kétségkívül abszurd, hogy nem letöltendő szabadságvesztés miatt mandátumvesztés járjon. Csakhogy még ez sem jár, mert szerintem dogmatikailag védhetetlen módon a jogszabályok lehetővé teszik, hogyha valaki elveszti a mandátumát, újból képviselőjelöltté váljon, és ismét mandátumhoz jusson ugyanarról a listáról, amelyről egyszer már mandátumot szerzett. Vagyis, ha Fekete-Győr két évig semmi törvényelleneset nem csinál, akkor nem történt valójában semmi. 

Ezt is ajánljuk a témában

Azonban. 

Az összefogós pártok egymással nem kötöttek bíróság előtt kikényszeríthető megállapodást arra vonatkozóan, hogy a kieső mandátumokra ki jelöl közülük. Ezt egy meghatalmazással pótolták, amelyben az eredetileg jelölő szervezetet megbízták azzal, hogy a saját helyeik tekintetében eljárjon a többiek nevében is. Ezt vonta vissza a Momentum akkor, amikor Földi Judit parlamentbe jutását igyekezett megakadályozni. Földinek végül azért adták ki a mandátumot, mert a bíróság megállapította, hogy a meghatalmazás visszavonására az új képviselő bejelentése után került sor. Viszont addigra a DK is visszavonta kölcsönös kedveskedésül az általa kiadott meghatalmazást. 

Azaz Cseh Katalin parlamentbe jutása jelenleg a DK jóindulatán múlik, azén a pártén, amelynél korábban ők igyekeztek megakadályozni, hogy a saját kontóján képviselőt cseréljen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. október 17. 17:20
A bukott Momentum egy rossz döntést tetéz egy még rosszabbal.
danubius
2024. október 17. 17:00
Fegyőrnek és toprongy alakulatának így is, úgy is hattyúdal ez a pár év. Az igazi botrány ÍIaria Salis, aki minimum csoportos garázdaságért és életveszélyt okozó testi sértésért kellene, hogy üljön Sopronkőhidán. E helyett vigyorogva köp egyet, ha az országunkról van szó.
pollip
2024. október 17. 16:47
Csehnek szüksége van a mentelmi jogra. Egyébként nem való a magyar parlamentbe sem!
sexykitty-5000116
2024. október 17. 16:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­­k­­e­l­­d­­­ ­­a­ ­s­­z­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!