Ráijesztett a Reuters a magyar bortermelésre – utánajártunk, valósak-e a lap megállapításai

2024. szeptember 03. 16:57

Hazánk a ma ismert szőlőtermesztés északi határán fekszik, így a lehetséges éghajlatváltozások ugyanis nem csak negatív következményeket rejtenek magukban.

2024. szeptember 03. 16:57
null
Vizvári Soma

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Ahogy mi is beszámoltunk róla Reuters cikke alapján nemrégiben, Magyarország eddigi legmelegebb júliusa arra kényszerítette az ország borászait, hogy augusztus elején, a szokásosnál akár egy hónappal korábban kezdjék meg a szüretet.

A hírügynökség írásában tett néhány súlyos állítást, például, hogy klímaváltozás súlyosan érinti Magyarország elismert boriparát, különösen a fehérbor termelését, a hőmérséklet emelkedése miatt az ország túl forróvá válhat például a híres tokaji borok előállításához.

Megkerestük az Agrárminisztériumot, a tárca válaszából pedig kideült, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását.

Ezt is ajánljuk a témában

„A Tokaji borvidék saját egyetemmel, kutatóállomással is rendelkezik, amely megkönnyíti a válaszok megtalálását a kihívásokra. Ez a gondolkodás a borvidéken meg is indult, a borvidék vizsgálja például az öntözés lehetőségét. 

Nem gondoljuk, hogy az éghajlatváltozás automatikusan veszélyeztetné a klasszikus tokaji borokat. 

A szőlő- és borágazat egy igencsak technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát, és a kínálkozó információkat eredményesen használja” – fogalmazott a Mandinernek küldött válaszában az Agrárminisztérium.

Azt már a Reuters cikke is megemlítette, hogy az éghajlatváltozás lehetőségeket is rejt magában a magyar borászok számára. Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet tulajdonosa például azt nyilatkozta nekik: „Úgy tűnik, mi leszünk az új mediterrán régió... szóval ez a váltás nem feltétlenül kellemetlen a magyar borászat számára, de alkalmazkodnunk kell”.

Varga pincészete éppen ezért már olyan stratégiákat valósít meg, amelyek minimalizálják a szőlő közvetlen napsugárzásának kitettségét, és fontolgatják, hogy új szőlőültetvényeket telepítsenek keleti fekvésű lejtőkre.

„Az éghajlatváltozás globális kihívás, Európa valamennyi borvidékén alkalmazkodást igényel. Ebben a helyzetben nem elég a szőlőtermesztéssel összefüggő változásokra gondolni, hanem a borászati eljárások újragondolására is szükség lehet. A borászati termékek esetében a klímaváltozás mellett a fogyasztói igények  átalakulására is figyelemmel kell lenni. 

A minisztérium idén ősztől támogatást fog biztosítani a borágazati innovációk ösztönzésére, amely elősegítheti az új megközelítések megszületését” 

– tájékoztatta lapunkat az Agrárminisztérium.

Mint kiderült, a tárca szerint is lehetnek előnyök az éghajlatváltozásban a borászok számára, egyúttal a lehetséges veszélyekre is rámutattak.

„Előnyt jelenthet a kevesebb növényvédelem, ugyanakkor az időjárási szélsőségek növelhetik a káreseményeket és a termés egy részének kiesését”.

Utóbbival kapcsolatban viszont azt is megjegyezték, 

„Magyarország időben megvalósította, illetve megkezdte a mezőgazdasági károkat megelőző és kompenzáló rendszerek kiépítését, így az egy erős védőháló jelenthet a termelőknek a negatív hatások csökkentésére”.

A felmelegedés miatt a szőlőtermesztés határa értelemszerűen északabbra tolódik, ezért rákérdeztük a tárcánál, lehetséges-e, hogy emiatt hazánk új kihívokat kap a térségben.

„Igen, ez lehetséges, új piaci szereplők jelenhetnek meg és akár régiek el is tűnhetnek” – vélekednek az Agrárminisztréiumnál.

Ugyanakkor azt is megjegyezték: 

Hazánk a ma ismert szőlőtermesztés északi határán fekszik, így a lehetséges változások nem csak negatív következményeket rejtenek magukban. 

Magyarországon ugyanis nem csak a borkészítésnek, hanem a borfogyasztásnak és a borkultúrának is nagyon komoly hagyományai vannak. Erre az erős alapra lehet építkezni, míg az új belépők számára ez az évszázadok alatt kialakult borkultúra nem feltétlenül lesz adott”.

Két évvel ezelőtt rég nem látott aszály sújtotta Magyarországot. Rákérdeztünk arra is, hogyan érintette a szárazság a szőlészeteket és borászatokat, és hogy a jövőben az öntözés lehet-e a megoldás hasonló mértékű aszály estén.

„Ahogy szokták mondani, ha rossz a kukoricának, akkor az jó a szőlőnek. 

A szőlő, különösen az idősebb ültetvények, a vízhiányt jobban tűrik, ugyanakkor az öntözés lehetőségére fel kell készülni. 

Több borvidék vezetése vizsgálja ezek lehetőségeit. 

A tévhitekkel ellentétben a szőlő-bor ágazati szabályozás nem tiltja az öntözést” 

– írták.
 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2024. szeptember 03. 19:02
A német firkász tudja hogy itt mi történik bor ügyben IS...
hegyaljai-2
2024. szeptember 03. 18:56
Nem véletlenül nem adják meg a tokajiról nyilatkozó nevét. Ezek után a lényege a nyilatkozatnak: nincs olyan nagy baj, ott van a kutatóintézet, meg az egyetem, pénzt nem adunk, oldjátok meg magatok.
recipdoki
2024. szeptember 03. 18:53 Szerkesztve
Ez aztán érv,mit érv?....megsemmisítő Soma höhöö....vannak ám nagyon egyszerű, hétköznapi dolgok is, amiket még Pista bácsi a faluvégen is könnyedén el tud dönteni...például, ha valaki hülyének látszik, hülyeségeket beszél és hülyeségeket csinál, akkor nagyon nagyon nagy a valószínűsége, hogy az illető nem megjátssza magát.Gondoltam ,hogy két szó már meghaladja az orbánfelszopó fidióta -értelmi képességed Európában cégérrel sem fogy el a pancsolt magyar bor höhöö..Nagyon kicsi az ország bortermelése a nagy bortermelő országokhoz képest, a technológia pedig nagyon sokba kerül. Kösz, is így gondolom a humorhoz ,az iróniához intelligencia kell ,a tudáshoz ,tehetséghez még hozzá ész ,amikben a szoponcoknak hiátusuk van ,hja az orbánszerelmi szektahit kiirtja a gondolkodást 🤣
pipa89
2024. szeptember 03. 18:23
Esetleg a Reuters tud valamit az időjárásmanipulációkról, netán célzatos befolyásolásról van szó? Célzatos időjárás -és földmozgás-manipuláció? Létezik ilyen fegyver? HAARP? Akusztikus és irányított energiájú fegyverek? Na, hajrá FOS, ki vele, ne kíméljetek! Mi az összeesküvés-gyakorlat ezen a területen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!