Puzsér Róbert: A külső rémet Nürnbergben bíróság elé lehetett állítani, és föl lehetett akasztani, de a belső rémtől nehezebb megszabadulni

2024. augusztus 16. 11:43

A kritikus szerint a magyar miniszterelnök beszédmódja hatalmas sérelmi energiákat szabadít fel a társadalomból.

2024. augusztus 16. 11:43

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Mielőtt visszavonulna a nyilvánosságtól, Puzsér Róbert interjút adott a 24.hu oldalnak. Az oldal a Magyar Nemzeti Galériában kérdezte a kritikust a holokausztról, a démonokról, de még Orbán Viktor is szóba került.

Ezt is ajánljuk a témában

„Aki meg tudja nevezni a démonjait, azzal a gazdájukká válik. Az embert azok a démonok tartják fogva, amelyeknek nincs nevük. Aki a rettenet tárgyát ki tudja fejezni, annak arcot, nevet és formát tud adni, az a rémet megszelídíti” – mondta Puzsér a holokausztot ábrázoló alkotások között, majd kifejtette, hogy azok  a legborzasztóbb történetek, amikor felszabadul a tábor, de a túlélő belül nem szabadul fel. 

Már nincs életveszélyben, de hurcolja magával tovább a rettenetet, mert a külső fenyegetés belsővé vált benne. A külső rémet Nürnbergben bíróság elé lehetett állítani, és föl lehetett akasztani, de a belső rémtől nehezebb megszabadulni” – fejtegette a kritikus.

„A Fideszről sok rosszat el lehet mondani, és én rendszeresen meg is teszem – ugyanakkor a kiállítás helyszínének a jelentősége az, hogy a Fidesz mára szinte teljesen kigyomlálta a jobboldaliságból a huszadik századi típusú antiszemitizmusnak az írmagját is, és egy filoszemita szélsőjobboldaliságot gyökereztetett meg, ami ugyan bizarrul hangzik, de valósággá vált.

Orbán Viktor átvezette a jobboldalt a huszadikból a huszonegyedik századba

– amit ma képvisel, az a korszerű szélsőjobboldaliság. Orbán nem antiszemita, ugyanakkor hatékonyan használja az ellenségeivel szemben az antiszemitizmus mitikus toposzait és konnotációit például a Soros-kampányban, vagy abban a beszédében, ahol úgy fogalmazott, hogy »egymással hajlandók vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.« Orbán természetesen tisztában van azzal, hogy miféle húrokon játszik, viszont játszani akar rajtuk, mert ez a huszadik század első feléből átmentett beszédmód hatalmas sérelmi energiákat szabadít fel a társadalomból, ez pedig hasznosabb diskurzust képez a számára, mintha Kelet-Magyarországnak, a közoktatásnak vagy az egészségügynek az állapotáról lenne szó” – fogalmazott a kritikus.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 14. 15:37 Szerkesztve
Mikor Puzsér nyomja a dumát, az olyan mint amikor a pékek gyúrják a tésztát. A különbség csak annyi, hogy Puzsér vakarékjából nem lesz sütemény. Amint lemegyek a boltba marhahúsért, Szidom magamban ezt a balga Puzsért. Mert ha derék Titusz kutyám TV elött ül, Puzsért meglátván nyüszít kegyetlenül.
Welszibard
2024. augusztus 18. 00:50
Kevert fajúság? Ez hülye, Orbánt fikázza, hogy nem akar "kevert fajú" lenni, de közben Puzsér vigyázott a legjobban, hogy a gyereke, aki Potyonditól van neki, az fajtiszta azaz kóser zsidó legyen. A liberálisok által hangoztatott "sokszínűség" kívánatos fajkeveredés jegyében például kopulálhatott volna négerrel, muszlimmal, vagy lovári cigánnyal is , a tőzeghordókról nem is beszélve de nem, ő nem akart kevert fajú lenni. Puzsér, - micsoda córesz ez a télakh!
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 16. 23:26
Pelikán Józsefet is bíróság elé lehetett állítani, közben meg Dániel Zolit rehabilitálták. Ez van buksika.
robertdenyiro
2024. augusztus 16. 19:13
Bizony, zuspérnál a belső szörnyek okozzák a problémát és már kezd rájönni hogy ettől nem fog egykönnyen megszbadulni. Talán egy új kezelőorvos, precízebb gyógyszerbeállítás javíthat a helyzetén, de ez sem biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!