Iskolakezdés: a roham már megindult, de nem attól lesz drágább a bevásárlás, mint gondolnánk

2024. augusztus 26. 21:04

Akár húszezer forintból is össze lehet rakni a gyerek tanszercsomagját, de a határ a csillagos ég, akkora a választék.

2024. augusztus 26. 21:04
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Bő egy hét és kezdődik az iskola, a tanítás, sok diák még csak alig kezdte el élvezni a nyarat, mire újra jön a szeptember. Azonban az iskolakezdés bőven nem szeptember első napján kezdődik, a családok költségvetésére sokszor nagy terhet ró már a nyár végén az, hogy be kell vásárolni a tanszereket. És mint minden piaci szegmensben, itt is annyi a lehetőség, mint égen a csillag, ha valaki a tanévkezdésre a legolcsóbb papírt és írószert vásárolja, 20-30 ezer forintból ki lehet hozni az iskolakezdést, ám a magasabb minőséget képviselő termékek vásárlásával ennek sokszorosa is lehet a végösszeg a kasszánál.

Nem a füzet lesz az, ami miatt kerekedik a szemünk

Lapunk megkeresésére a Pátria Nyomda elárulta, hogy már az iskolaszezont megelőző hónapokban megkezdődik a füzetek gyártása, azaz hiába emelkedett az utóbbi hetekben a papír alapanyagának, a cellulóznak az ára, ez még nem érvényesül a most vásárolható füzeteknél. 

Az idén kereskedelmi forgalomba került termékek esetében – a korábbi évektől eltérően - nem történt jelentős áremelés”

– közölte lapunkkal a nyomda, amely szerint a megdrágult cellulózból készült füzetek majd csak a közeljövőben kerülnek ki a polcokra, a papírgyárak most érvényesítik az árakban ezt az emelkedést.

Az elsődleges drágulás oka a nyomda szerint egyértelműen az infláció, valamint a megemelkedett bérköltségek, ezek miatt tájékoztatásul szerint, ha minimális mértékben is, de emelkedtek a füzet- és egyéb papírtermékek árai. 

Fontos kiemelni, hogy az iskolaszerek közül a füzetek a legolcsóbbak, bár mennyiségben a legtöbb ezekből szükséges”

– tették hozzá.

A Mandinernek a Pátria Nyomda elárulta, hogy a legnagyobb kiadás minden évben az iskolát kezdő, első osztályos gyerekek esetében tapasztalható, ami nem meglepő, ugyanis a szülők ekkor szerzik be a több éven keresztül használt iskolatáskát, tolltartót, tornafelszerelést. A nyomda adatai szerint ez jelenleg 50-80 ezer forinttól indul, ám a szülők megnyugodhatnak, ugyanis az adatok alapján az életkor előrehaladtával egyre csökken az iskolakezdésre fordított összeg. 

Kiemelték, átlagosan 20 ezer forinttal érdemes számolni akkor, ha csak a kötelező minimumra hajt az ember és kizárólag a legszükségesebbeket vásárolja meg, mint a füzet, ceruza, a vonalzó. 

Mint elárulták, hosszú évek tendenciája az, hogy az iskolakezdést megelőző napokban, közvetlen a becsengetés előtt vásárolják a szülők a legtöbb terméket a papír-írószer boltokban. 

Az gyakori, hogy nyár elején beszerzik az iskolatáskát – ez nagyobb kiadást jelent, és szeptember elején a többi szükséges felszerelést. A papír-írószer szaküzletekben a legnagyobb roham augusztus utolsó és szeptember első napjai között várható”

– jegyezték meg.

Észrevehető drágulás?

Orgován Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke a Mandinernek elárulta, ahogy is fentebb is jeleztük, a cellulóz ára a koronavírus-járvány után emelkedett meg nagy ütemben, ám 2023 év végére korrigálódtak az árak, azonban az év legeleje óta újra emelkedésben van a papír alapanyagának világpiaci ára. 

A cellulóz árának emelkedése nyilván nem egy az egyben jelenik meg a termékek árában”

– fogalmazott a szakember, aki szerint a termék végösszegének 40-50 százaléka az alapanyag. 

A Nyomda- és Papíripari Szövetség első embere lapunknak elárulta, országos szinten átlagosan tízszázalékos bérfejlesztés történt a szektorban, ez egyértelműen megjelenik majd a termékek árában. 

A kereslet a termékek iránt, a vevőszám és a kosárérték, amit a boltokban elköltenek nem növekszik abban a mértékben, mint amekkora mértékben a kereskedők költségei nőnek”

– mondta a Mandinernek Orgován Katalin, aki szerint az iskolatáskáknál és a tolltartóknál észrevehető, hogy a családok elkezdtek ezen spórolni, érezhetően kevesebb fogy ezekből a piacon. 

A szakember kiemelte, az írószereknél és táskáknál érezhető áremelkedés, mint elmondta, iskolatáska húszezer forint alatt már nem is kapható szinte, ha pedig a gyermek egy kicsit dizájnosabbat szeretne, akkor ennél még sokkal több pénzt is elkérnek a boltokban. 

Nagyon könnyen lehet 50-60 ezer forint is az iskolakezdő csomag”

– jelezte a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke, aki szerint nagyban függ a végösszeg, hogy milyen igények vannak mind a szülő, mind a gyermek részéről. 

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Voloka
2024. augusztus 27. 07:07
Nem régen hallottam egy beszélgetést valamelyik Szeretet Szolgálat egyik emberével, aki támogatást kért az emberektől. Amire felkaptam a fejem, az az volt, hogy, nem azért gyűjtöttek, hogy legyen tanszere a gyerekeknek, különben üres kézzel mennek iskolába, hanem azért, hogy minőségi tanszereket kaphassanak az egyszerű helyett, hogy ne érezzék magukat hátrányba emiatt. Tehát nem arra kell hogy legyen, hanem arra, hogy az övék is "dizájnos" legyen.
Voloka
2024. augusztus 27. 07:04
Tehát te a magyar gyerkőcök ellen vagy mi, te szemét?
Isten jobb keze
2024. augusztus 26. 21:23
A határon kivüli gyerkőcök szűleinek nincs ilyen gondja, mert ksptak ami adónkból 100 ezeret. Hogy a rohadás… Én szivem szerint a magyar gyerekeknek bocsánat hazai magyar gyerekek szüleinek adtam volna.. sztem jobban meg érdemelnék mint az ORBÁN PIÓCÁI-nak a gyerekei….akik majd vegyes Román, Magyar házasságban felveszik a Román ortodox vallást…. !! Na ehhez mit szóltok haza áruló fideszes szavazók?? Hm..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!