Brüsszelnél pattog a labda, ihatnak-e itthon a fiatalkorúak energiaitalt

2024. július 10. 05:34

Magyarország mindent megtett, hogy a 18 évnél fiatalabbak ne vásárolhassanak itthon ilyen italokat, ám ezt a szabályok miatt még jóvá kell hagyatni az Európai Bizottsággal.

2024. július 10. 05:34
Teenage girl
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: VOISIN / Phanie / Phanie via AFP

Tavaly októberben robbant be először a hír, miszerint a kormánypártok megtiltanák a fiatalkorúaknak, hogy a számukra súlyosan egészségkárosító energiaitalokat vásárolhassanak a boltokban. A tervezetet ősszel Hollik István és Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselők nyújtották be, akik azzal indokolták a szigorítást, hogy a gyerekek számára az energiaital mindennapos fogyasztása számos veszélyt hordoz magában. 

A tervezet bejelentésekor a politikusok felidéztek egy hatvani esetet, amikor is egy 14 éves fiú az iskolában halt meg szívleállás következtében, a kiskorú áldozat halála előtt energiaitalt fogyasztott. Mint mondták, a tanárok beszámolója alapján gyakori, hogy a gyerekek 10-11 óra magasságában elalszanak az órán, ugyanis akkor megy ki a reggel elfogyasztott energiaitalok hatása. 

Egyértelmű tehát, hogy ebben az ügyben lépnünk kell” 

– jelentette ki Nacsa Lőrinc.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyarokon már nem múlik

Hollik István és Nacsa Lőrinc áprilisban be is nyújtotta a törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, a T/7992. számú, „A gyermekek egészségének megőrzéséről” szóló javaslat értelmében tilos lenne 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. 

A szabály megsértőire ugyanolyan a szankciók vonatkoznának, mint az alkoholos italok, a dohánytermékek, illetve a szexuális termékek értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire. 

A parlament már megvitatta a javaslatot, amelyet támogattak a pártok, azonban nem lehetett még szavazni róla. Rákérdeztünk a Miniszterelnökségnél is, valamint a Kormányinfón is, mi ennek az oka. Gulyás Gergely lapunk kérdésére elmondta, a javaslatot előzetes egyeztetésre ki kell küldeni az Európai Bizottságnak, ez megtörtént. Azt, hogy a törvényjavaslatot ki kell küldeni az Európai Unió részére, a miniszter helyesnek nevezte, ugyanis a versenyjogi szabályok miatt ez egy, a kereskedelmet sértő intézkedés. 

Az más kérdés, hogy miután van olyan méltányos, alkotmányos joga, ami miatt számtalan országban van hasonló szabályozás, ezért vélhetően az Európai Bizottság is jóvá fogja hagyni”

– tette hozzá Gulyás Gergely, majd megjegyezte, a közös uniós versenyjogi szabályok miatt az ilyen módosításokat az elfogadásuk előtt ki kell küldeni előzetes jóváhagyásra az Európai Bizottságnak. Lapunk úgy tudja, hogy Ausztria szokta leghevesebben ellenezni az ilyen szintű szigorításokat, ennek pedig oka, hogy nyugati szomszédunknál gyártják a világ egyik legnépszerűbb energiaitalát, a Red Bullt. 

Még mindig történnek tragédiák

Sajnos azóta történt hasonló hazánkban: a Blikk mutatott be egy Szabolcs nevű férfit, aki kómába esett a rengeteg elfogyasztott energiaital miatt, a borsodi férfi túlélése és felépülése orvosi csodának számít. A férfi négynaponta megivott egy karton, azaz 24 doboz energiaitalt, azaz napi hat dobozt fogyasztott el. 

A bulvárlap szerint az orvosok már arra biztatták a 18 éves családapa szüleit, hogy fontolják meg a szervei felajánlását. Szabolcs a rengeteg energiaitaltól rángógörcsöt kapott, majd kómába esett. A férfi azóta teljesen felépült, aktív életet él, holott a család elmondása szerint Szabolcs agya a félórányi oxigénhiány miatt károsodott és az orvosok nem bíztak abban, hogy valaha visszatérhet a mindennapokba. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az orvosok támogatják a tervezetet

Miután a két kormánypárti képviselő bejelentette, min dolgoznak, elindult egy társadalmi párbeszéd, melynek során nyilatkozott a Magyar Gyermekorvosok Társasága is, amely egyetértett abban, hogy  koffein, illetve egyéb stimuláns tartalmú energiaitaloknak a gyermek és serdülő normál étrendjében nincs helye. 

A szakmai szervezet úgy látja, hogy az egészségügy, az oktatás és a média szerepe az energiaitalok megfelelő helyre pozicionálásában elengedhetetlenül fontos. Mint írták, fontos a családokat és a gyermekeket edukálni az energiaitalokkal kapcsolatban, miszerint ezek fogyasztása nem javasolt, továbbá kerülendő a szénhidrát tartalmú italok fogyasztása folyadékpótlás céljából. Mint írták, promotálni kell a vízfogyasztást, ugyanis az a legjobb a folyadékpótlásra, valamint a gyermekkorban jelentkező fáradtságra a megoldás a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiborult a Magyar Energiaital Szövetség

Nem ért egyet a tiltás tervezetével Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára, aki nemrég arról beszélt, hogy a mértékletesség lenne a megoldás, ugyanis szerinte a tiltott gyümölcs mindig édesebb, így akár nőhet is az igény ezek után az italok iránt. 

Inkább edukálni kellene a szülőket és a gyermekeket, és hangsúlyozni kellene, hogy az energiaital felnőttek számára van”

– tette hozzá.

A statisztikák szerint az energiaitalokat 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztják a fiatalok, ezek együttes fogyasztása súlyos károsodáshoz vezethet a májban, a szívben és a vesében. Orvosok szerint az energiaital túlfogyasztása hányingerrel, fejfájással járhat együtt, amely tremort és palpációt okoz, de nem kizárt a zavartság, az idegesség megjelenése és az agresszivitás, valamint az alvászavar megjelenése sem. Az adatok alapján a fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­­­k­e­­l­­d­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­x­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
stormy
2024. július 10. 09:03
NE! ettől károsab dolog kevés van. inkább igyanak meg egy felest.
2024. július 10. 07:42 Szerkesztve
Tegyük föl hogy a Taurin valóban enertgizál és felpörgeti a tempót. Ha ez igaz akkor olyan mit személyautóknak a Nitro. Pillanatnyi hajszoltság visszaüt és motorkárosítással jár. A fárdást nem véletle3nül találták ám ki. Ott a regenerálódás kezdete. Pinehéásre a szervezetünk saját tempója és állapota szerint van szükség. Edzettséggel kel fokozni nem szerekkel. még gond a drog (sőt a cigi mobil kávé tea cola is addiktív) Viszont nem fogyasztókat kellene vegzálni, hanem a gyártási vagy min. a forgalmazási termékpalettáról illene az addiktív, kórokozókat eltüntetrni. Milyen sokáig elvoltunk fű nélkül, mig észak és nyugat már fetrengett benne.
blackorion93
2024. július 10. 07:30 Szerkesztve
Egy uniós tagállam saját hatáskörében dönthet az energiaitalok szabályozásáról, beleértve a gyermekek számára történő értékesítés korlátozását vagy betiltását. Maximum az EU belső piac korlátozásai miatt , kell egy egyeztetés, de engedély kérés nem. Ha kormánynak valódi szándéka lenne ez, már réges-rég megléphették volna mondjuk úgy, mint ahogy Litvánia most már egy évtizede megtette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!