A biztonságpolitikai szakértő megfejtette, mi állhat Orbán Viktor békemissziója mögött (VIDEÓ)

2024. július 11. 10:03

Horváth József szerint Donald Trump béketervének előkészítésében is része lehet „a magyar útnak”.

2024. július 11. 10:03

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója volt a Hír TV Napi aktuális című műsorának vendége szerdán este. A műsorvezető felvezetésében emlékeztetett, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozott a washingtoni NATO-csúcson, és azt kérte, Erdogan támogassa a békemisszióját, tekintettel arra, hogy eddig Törökország volt az egyetlen sikeres közvetítő a háborús felek között. Horváth József elmondta, hogy valóban a törökök voltak eddig a legsikeresebb közvetítők, hiszen a gabonaszállítási egyezményt a Fekete-tengeren „ők ütötték nyélbe”, és velük hajlandóak voltak leülni mind az oroszok, mind az ukránok.

Ezt is ajánljuk a témában

A biztonságpolitikai szakértő ezután felidézte, hogy a magyar miniszterelnök múlt heti diplomáciai körútján a türk országok képviselőivel is találkozott, melynek szintén tagja Törökország. Horváth szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a NATO-ban a törökök bírnak a második legnagyobb hadsereggel, „így nagyon nagy súlya van a szavuknak” a szervezeten belül. „Ezért fontos az, hogy a NATO-tanácskozás előtt a két vezető négyszemközt tárgyalt, és sok szempontból azonos álláspontra helyezkedett” – hívta fel a figyelmet.

Ez állhat a diplomáciai nagyüzem mögött

A műsorvezető ezt követően ismertette Orbán Viktor elmúlt napjait, mely során találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd Moszkvába látogatott Vlagyimir Putyinhoz. Ezt a két állomást követte Peking, most pedig Washington. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy pár hete Magyarországon járt Donald Trump fia is. E felsorolás után azt a kérdést tette fel Horváth Józsefnek, hogy mernek-e következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök milyen tárgyalásokat készíthet elő.

Az, hogy lassan két és fél éve folyik ez a háború, és úgy tűnik, hogy a Nyugat mindent egy lapra tett fel, és nem számol azzal, hogy ennek a következményei az Uniót, egész Európát milyen szinten érintik”

– mondta a szakértő, majd azzal folytatta, hogy „mielőtt a magyar miniszterelnök ezt a diplomáciai nagyhetet elindította, azzal, hogy a NATO főtitkárát tájékoztatta erről, megmutatta, hogy 

Magyarország a NATO-nak egy megbízható szövetségese. 

Nem tesz semmi olyat, amiért a szervezet ellenkezett volna. Ez nagyon fontos a diplomáciában, és a NATO-n, mint egy katonai szervezeten belül, ezzel a miniszterelnök egy komoly gesztust tett” – jegyezte meg. 

Reagált arra is, hogy Magyarországon járt Donald Trump fia. „Ebből kifolyólag merjünk arra is bátran gondolni, hogy Trump, mint elnökjelölt tud arról a tárgyalási körről, amelyet megtett a magyar miniszterelnök. Mint ismert Trumpnak az az elképzelése, ha nyerne, egy nap alatt, egy hét alatt, egy hónap alatt, de rövid időn belül békét teremtene, így ennek az előkészítésében is része lehet ennek a magyar útnak” – hangsúlyozta a szakértő.

Orbán Viktor most úgy érkezett Washingtonban, hogy információkkal rendelkezik elsőkézből az oroszok és a kínaiak álláspontjáról. 

Ilyen rajta kívül most nincs a NATO-n belül” – emelte ki Horváth József.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

 

Ezt is ajánljuk a témában

Békemisszió: pörög a diplomáciai nagyüzem

Kijev, Moszkva, Peking és Washington – az EU soros elnökségét átvevő Orbán Viktor szinte minden fontos helyszínen megerősítette háborúellenes üzenetét, konkrét javaslatot téve a fegyvernyugvásra

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. július 12. 18:48
Trampli nem lesz az USA elnöke,ha mégis akkor kap tíz deka ólmot ,jó USA szokás szerint.Orbán meg ül a döglött dakota lovon.Bidé győzelme után is Orbán még mindig Tramplit tartotta az USA elnökének,pedig végig adtam a figyelmeztetés hogy Trampli már az elején elvesztette a választásokat.Az akarnoksága a konoksága okozza vesztét mindig,de nem tanult a kudarcok sorozatából sem !Nos a rossz tulajdonságai okozzák a vesztét ami akár még az országgyűlési választások előtt bekövetkezhet,ill. bekövetkezik.Orbán annyira bátor mint a vak ló még a falnak is nekimegy! ...Száll az éji bogár, neki megy a falnak, nagyot koppan aztán elhallgat....
Sróf
2024. július 12. 09:35
Fityognak a trollok, szeles idő közeleg.
Zjzj
2024. július 12. 09:27
“mi állhat Orbán Viktor békemissziója mögött “ Feltunesivmania, narcisszizmus vagy valami egyeb elmebaj
incze
2024. július 11. 18:14
trump béketerv :DDDDDDDDDDDDDDDDD biztonságpolitikai szakértő :DDDDDDDDDDDDDDDDD Orbán Viktor békemissziója :DDDDDDDDDDDDDDDD megannyi kacagtató sziporka. gratulálok a cikk szerzőjének, kegyetlenül mulatságos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!