Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Nem kirándulni, kutatni megy a magyar asztronauta a világűrbe

2024. június 12. 11:43

Kapu Tibort egyáltalán nem zavarja a megnövekedett médiaérdeklődés.

2024. június 12. 11:43

Nyitókép: Kapu Tibor az első számú jelölt az űrutazásra. Fotó: MTI/Illyés Tibor. 

A Hunor Magyar Űrhajós Program két kiválasztott kutatóűrhajós-jelöltje nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. A hosszú értékelési folyamat után  Kapu Tiborra vár az űrutazás, aki a lapnak elmondta, eleinte furcsa érzései voltak, mert egyrészt hatalmas megtiszteltetés érte, hogy kiválasztották, ám a jelölttársak több mint egy évig küzdöttek a célért, ám nem érhették el, ami azért beárnyékolta az örömét: „Aztán még aznap este elmentem Nyíregyházára a családomhoz, hogy személyesen közöljem a hírt. Attól a perctől már hatalmas volt a boldogság” – mondta Kapu Tibor. Azt is hozzá tette, a szülei közül az édesanyja aggódik érte jobban az űrutazással kapcsolatban, az édesapja viszont mérhetetlenül büszke:

 „Iszonyatosan menőnek tartja, hogy az ő fia az, aki feljuthat az űrállomásra” 

– fogalmazott. Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajós mikor megtudta, hogy nem ő az első számú űrhajósjelölt, érzett némi szomorúságot, de őszintén tudott örülni társa sikerének: „Kapu Tibor jött ki másodikként, majd elmondta, hogy ő lett az űrhajós. Őszintén tudtam örülni a sikerének, nagyon boldog voltam, hogy vele dolgozhatom tovább” – vélekedett Cserényi Gyula. A két űrhajós képzése hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik, ahol nyolc-tíz hónapot töltenek majd el és megismerik a nemzetközi űrállomás legfontosabb elemeit, moduljait és persze a vészhelyzeti eljárásokat is. Az ember azt gondolná, a Cserényi Gyula, vagyis a tartalék pont ugyanazt a kiképzést kapja, mint Kapu Tibor, de mint elmondta, neki az is feladata lesz, hogy a földi irányítás terén is tapasztalaton gyűjtsön. 

Orbán Viktor miniszterelnök is találkozott a két magyar űrhajósjelölttel.
Fotó: Facebook

Ezt is ajánljuk a témában

Kapu Tibort amúgy kicsi sem zavarja a megnövekedett médiaérdeklődés: „Feltölti az embert az, ha ennyien érdeklődnek iránta. Örömmel teszünk eleget a rengeteg felkérésnek, a napokban már négy rádiós műsorban is vendégek lehettünk: bementünk a stúdióba, és mindenkinek csillogott a szeme: a műsorvezetőknek, a jelen lévő stábtagoknak, ami hihetetlenül jó érzés volt” – fogalmazott Kapu. A két kutatóűrhajós-jelölt a Hunor programról is beszélt a lapnak. 

A kísérletek mögött magyar vállalatok, egyetemek, kutatócsoportok állnak. 

Az sem titok, hogy a magyar űrhajós növénytermesztéssel, építőanyag-habosítással, orvosdiagnosztikával, telemedicinával és sugárzásméréssel kapcsolatban végez majd kísérleteket. Cserényi Gyula azt is hozzá tette, van olyan űrkutatási terület, amelyben Magyarország most is kiemelt szerepet játszik, a sugárzások fizikai, illetve élettani hatásainak vizsgálata területén űrhajós nélkül is megkerülhetetlen az ország. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. június 12. 13:30
Magyarország kb. 60 millió dolcsit fizet az Axiom Space magánvállalatnak, hogy egy magyar űrturistát felvigyen az ISS-re. Hogy a magyar űrturista a fenn töltött ideje alatt bohóckodni fog néhány műszerrel, az az űrturista saját dolga.
Lajoss
2024. június 12. 11:47
A fidesz Farkas Bercije…😉
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!