A húgytengerré változott Ligetvárosról

2024. április 17. 18:37

A megoldás módja nem érdekel: az egyszeri büntetéstől az ebadón át a nyilvános autodafékig bármiben benne vagyok.

2024. április 17. 18:37
null
Kovács Gergő
Mandiner

„A húgyba fulladó Erzsébetvárosról írni nem hálás feladat, pláne, ha az nem feladat, hanem belső kényszer: amikor imádott kerületed húgyban, szarban ázik, vagy éppen szárad – egyik rosszabb, mint a másik –, amikor

 a mocsok a személyes teredbe lép, a mindennapjaid részévé válik, ahol még a csönd is elkoszolódik,

 na, akkor eltörik valami. 

Emlékszem az időkre, amikor a Városligetbe indulva, a Nefelejcs utcán, a Peterdy utcán lépegetve könnyedén kikerültem a zónákat: tízméterenként egy friss húgyfolt, néhol egy rakás szar a takarítógépek járta utcákon – ezeket régi szép időknek becézik Ligetváros lakói, pedig azt hittük, mélyponton vagyunk. Ezek az idő elmúltak. 

Eljött a húgy és a szar uralma nálunk. Elértük a kritikus pontot, a kritikus tömeget, átléptük az eseményhorizontot, beléptünk a történelembe, a köztisztaság epizódba ért és a pszichózis állapotába került. Kicsit egyszerűbben: a Városliget melletti, ligetvárosi utcákon, 

a Nefelejcs utcán, a Peterdy utcán méternyi megszakítás nélkül, dühöngve áll a húgy és a szar. 

Orrodat befogod, pofádat befogod, és irány a Liget.

Bocsánat a gyors filozofálásért – én biztosan nem olvasnám el –, de a következő ugrott be: a mocsok sűrűsödő állapota megalázó arra nézve, aki tehetetlenül benne sétál. A civilizáció egyik legborzalmasabb fejezetét juttatja eszembe – és megint elnézést, hogy nem valamiféle vérengzésre gondolok –, mégpedig a középkori városok utcaképét. 

A civilizációnak nevezett állati oldalt, amelyik megengedi hordozójának, az embernek, hogy hozzászokjon a mocsokhoz, amiben él.

Dosztojevszkij úgy vélekedett, „az ember, amilyen aljas, mindent megszokik.” De muszáj? Szerintem nem.

Még azt is aláírom, hogy a mocsokban akad némi romantika, ha egyszeri-kétszeri kalandnak fogod föl, de harmadszor észreveszed: a kaland és a hétköznap szerepet cserélt. Az életminőséged nem zuhanni kezd, hanem megsemmisül.

Hogyan jutottunk el idáig? Nem tudom, 

nem érdekel, akkor sem, ha a Rogán volt az. Akkor sem, ha Niedermüller bérelte föl a kutyákat személyesen.

 A megoldás módja sem érdekel: az egyszeri büntetéstől az ebadón át a nyilvános autodafékig bármiben benne vagyok. (Még pár ilyen séta, és aláírom az utóbbit.) Ha pedig az égből potyog a szar, akkor az eget kell megfoltozni. Nincs kecmec.

Mezei szavazó vagyok, aki a szent cél érdekében az Ördöggel is hajlandó lepaktálni, vagyis azzal, aki tisztaságot ígér neki, garanciákkal. Mert ha Prágában, Krakkóban, Ljubljanában, Bécsben, Pozsonyban, a vidéki magyar városokban, sőt, 

még a fasiszta Moszkvában is meg lehet oldani a köztisztaságot, akkor Budapesten is meg lehet. Csak vállalja be valaki. De ki lesz az? 

Mutatom, miről beszélek. Ezek egy tetszőleges délutáni séta felvételei a Peterdy utca és Nefelejcs utca járdáiról, a teljesség halovány igénye nélkül. Ekkor éreztem azt, hogy elég volt. Pillanatfelvételek ezek a szervezett takarítás hiányáról, az emberi együttélés és az ebtartás normáiról, meg mindenről, ami mögötte van:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:49
🍓 ️ ­A­ ­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­­ ­l­­­á­­­n­­­y­­o­k­­ ­­­v­á­r­­n­­­a­­­k­­­ ­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
nyugalom
2024. április 30. 11:19
A főváros ilyen! Se kukak, se wc-k, se takaritás! Budibaró geli eredmenye!
Haramia
2024. április 18. 19:41
Ha kutya kell a betontengerbe, akkor nyald is fel utána.
nempolitizalok-0
2024. április 18. 18:08
Lehet ezt csűrni csavarni, a kutyát a lakásokban nem engedik vizelni, leviszik az utcákra, terekre, a kutya már a kapu előtt elengedi, ezért van a legtöbb a kapuk közelébe, ráadásul más kutya pisijére is alapból rápisil, még ha nem is kell neki. A megoldás nem a kutyások megbüntetése, hanem belvárosban a kutya adó. Akkora, amekkora fedezi a járdák napi gépi tisztítását. A kutyaWC hamvába holt ötlet, afféle pronyóvakítás, bár el tudom képzelni, hogy valakinek nagyon megéri. Persze annek nem sok értelme van, hogy a kutyás fizeti a köztisztasági adót, miközben a libsi önkormányzatok által simán eltürt csövesek a kapualjakba szarnak, hugyoznak, sőt ott is alszanak. megdöbbentő miket látni, mert a rendőr már hozzá sem mer lépni ezekhez. Bp. -en egy olyan rendszervűltás kell, amilyet Tarlós csinált, amíg a libsik le nem állították. A szlömös részek revitalizációja fideszéknek nagyon ment, a ballibsik szerintem ehhez igénytelenek, nem is érzik a témát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!