Orbán Viktor kérése megtetszett több uniós kormányfőnek

2024. március 01. 14:58

Egyre több szakértő szerint az EU már nem hagyhatja figyelmen kívül a helyreállítási alap meghosszabbításának sürgető kérdését.

2024. március 01. 14:58
Orbán Viktor EU

Annak ellenére, hogy a tagállamok – így Lengyelország is – számos kihívással szembesülnek az EU gazdaságélénkítési alapjának keretében megvalósuló projektek időben történő végrehajtása során, az Európai Bizottság ragaszkodik a korábban megállapított 2026-os határidőhöz, hangsúlyozva az alap „ideiglenes” jellegét.

„A helyreállítási és rugalmassági (RRF) rendelet kimondja, hogy a helyreállítási és rugalmassági tervek olyan intézkedéseket tartalmazhatnak, amelyek végrehajtására 2020. február 1-jétől kerül sor. Azt is rögzíti, hogy a mérföldköveket és célokat 2026. augusztus 31-ig kell elérni, és az RRF keretében történő kifizetéseket 2026. december 31-ig kell teljesíteni” – nyilatkozta az Euractivnak egy uniós szóvivő. A lap kitért arra is, hogy a Bizottságnak nincs jogalapja arra, hogy ezen időpont után kifizetéseket teljesítsen.

A 2020-ban elfogadott uniós helyreállítási alap célja az volt, hogy támogassa a tagállamokat a COVID-19 világjárványból való kilábalásban, és egyúttal konkrét reformok végrehajtására ösztönözze őket.

A végrehajtás azonban késedelmet szenvedett, míg egyes esetekben, például Lengyelországban, a politikai körülmények bonyolították a helyzetet – idézték fel.

Orbán Viktor „nyitotta ki a kapukat”

Az Euractiv arra is kitért, úgy tűnik, hogy nem csak Lengyelországnak kell kihívásokkal szembenéznie a végrehajtással kapcsolatban.

Christopher Glück, a Forefront Advisers tanácsadó cég szakértője szerint az EU már nem hagyhatja figyelmen kívül a helyreállítási alap meghosszabbításának sürgető kérdését.

„Orbán Viktor volt az első, aki foglalkozott az elefánttal a szobában,

 de túl sok tagállamnak túl sok vesztenivalója van, ha ezt a kérdést nem oldják meg” 

– hangsúlyozta.

Emlékeztettek, hogy Budapest helyreállítási alapja továbbra is be van fagyasztva, és az ukrajnai segélyezési tárgyalások során Magyarország többek között azt kérte, hogy a program futamidejét két évvel, 2028-ig hosszabbítsák meg.

Egy déli EU-tagállamot képviselő diplomata akkor az Euractivnak azt mondta, hogy Orbán Viktor kérése megtetszett néhány, a helyreállítási alappal ugyancsak küzdő uniós partnernek is – írta a lap.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­g­­­ö­­­s­ ­l­­á­­­n­y­o­k­ ­­­v­­á­­­r­­n­­a­k­­­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Nasi12
2024. március 02. 16:04
Ha az ukik idén belefáradnak a háboruba akár még kaphatunk is pénzt 2028-ig. Bár már a nagy ujjáépitési pénzre gyúrnak. Remélve (parancsolva?), hogy a májas hurka elöbb építi ujjá Kijevet mint Berlint.
antal-2
2024. március 02. 12:50
Mennyi hitelt vett fel az unió csak Ukrajna támogatása miatt? Milyen konstrukcióban?
antal-2
2024. március 02. 12:49
Mennyi hitelen ül az unió?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!