Nincs pénz a népligeti felüljáró helyreállítására, amit azért vertek szét, hogy kiderüljön, mégsem kell elbontani – marad a forgalmi káosz

2024. február 05. 11:24

Kiderült, miért van lassan egy éve részleges sávzárás Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjánál: nincs pénz a népligeti felülváróból kiemelt tartógerendák helyreállítására. A tartógerendákat bevizsgálták, amiből kiderült, nem kell elbontani a felüljárót, ám a felújítás jó esetben is csak jövőre kezdődhet el.

2024. február 05. 11:24

Októberben jelentette be a főpolgármesteri hivatal, hogy nem kell elbontani a népligeti felüljárót, ugyanakkor belváros felé vezető oldalon a külső sávot továbbra sem adták vissza a forgalomnak – emlékeztet a Világgazdaság. Információik szerint 

a Budapest Közút azzal magyarázta a késlekedést, hogy a Népligeti felüljáróból korábban kiemelt vasbeton gerendák visszapótlásáról hamarosan megszülethet a döntés, de ennek időpontját nem tudták megmondani. Kiemelték azt is, hogy a helyreállításnak igen magas a költsége. 

A lap emlékeztetett: a felüljáró lezárására azért volt szükség, mert 2023 tavaszán megkezdődött az 1978-ban átadott műtárgy állapotának részletes vizsgálata.

Az Lánchíd felújításával is megbízott A-Híd Zrt., nettó 185 millió forintba kerülő felmérése arra a kérdésre kereste a választ, hogy el kell-e bontani a Népligeti felüljárót, vagy sem. Ennek érdekében eltávolítottak két kiválasztott hossztartó gerendát, amelyet laboratóriumban vizsgáltak. Ezért zárták le a külső sávot. 

Ezt is ajánljuk a témában

Már ez a folyamat is jócskán elhúzódott, hiszen 2023 nyarára be kellett volna fejezni, de csak októberben derült ki a vizsgálat eredménye. Akkor Budapest vezetése azt jelentette be, hogy a vártnál jobb eredménnyel zárult a felmérés, ezért a szakemberek megállapításaira támaszkodva a városvezetés azt javasolja, hogy a felüljárón olyan munkálatokat végezzenek el, amelyek révén az 2035-ig megmaradhat.

A munkálatok tervezése és engedélyeztetése 2024-ben, az élettartam-hosszabbító beruházás 2025-ben valósulhat meg, ha még lehet hinni az időpontoknak. 

Nyitókép: Máté Krisztián/Mediaworks

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csányi Gyuri
2024. február 05. 13:58
A-Híd túl messze van.
Swansea2688
2024. február 05. 13:05
Ennyire inkompetens és impotens talán még Demszky sem volt, mint Karácsony, pedig ez nagy szó. Nem hittem volna, hogy őt is alul lehet múlni.
Ekrü
2024. február 05. 12:55
fideath-7 2024. február 05. 11:36 "Sebaj, majd rászavazunk a nemlétező fideszes polgármester-jelöltre akit március végén fognak bejelenteni, így kemény 50 napja lesz kampányolni "- Még pár ilyen, a Népligeti felüljáróhoz hasonló " karácsonyi kampány" és a Fidesznek elég lesz a szomszéd Bodri kutyát jelölni, az emberek még arra is rászavaznak Karácsony ellenében. Az 50 nap kampányidő sem kell majd hozzá...
pollip
2024. február 05. 12:40
Majd a következő polgármester.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!