A Nagy Testvér felülalkotmányoz

2024. január 02. 17:44

Ergo: az alkotmányosság megszűnt, ne keressék.

2024. január 02. 17:44
Schiffer András
Schiffer András
Index

„Felülalkotmányozásnak hívjuk azt az alkotmánymódosítást, amellyel az alkotmányozó hatalom egy korábban alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabályi rendelkezést emel be az alaptörvénybe. A NER-ben a felülalkotmányozásnak 2010. ősze óta hagyománya van. 

A Felülalkotmányozás gyakorlata világos jelzés arról, hogy az alaptörvény az alkotmányozó hatalmat egyáltalán nem köti; ergo: az alkotmányosság megszűnt, ne keressék.

A Nagy Testvér-klauzula a NER sokadik felülalkotmányozása, miután egyértelműen felülírja a »személyiszámos« Abh. szellemét és betűjét.

A szuverenitásvédelmi törvény és a Tizenkettedik Alaptörvény-módosítás összevont vitájában az ellenzéki felszólalók szinte kizárólag az előbbire összpontosítottak. Egyedül a DK képviselője volt szíves megemlékezni a Nagy Testvér-klauzuláról. Elismerte, hogy tulajdonképpen nagyon is rászorulna a magyar állam arra, hogy valamilyen módon korszerűsítsék, több digitális szolgáltatás legyen elérhető, az állampolgárok kényelmesebben intézhessék az ügyeiket, és az állam naprakész és átlátható adatokat szolgáltasson. Csak hát a kormányoldal egy új rendőrállamot alakít ki, s visszatért az unásig ismert diktatúramantrához. A korábbi felülalkotmányozásokat legalább a parlamentben hangos ellenzéki tiltakozás kísérte. Most néma csend. A NER progresszív ellenzékének a szuverenitásvédelem fáj, és nem a Megfigyelő Állam kiépülése.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. január 08. 15:22
Szakasits schiffer egy bukott politikus, aki a kommunista zsidó családja vagyonának és kapcsolati hálójának köszönhetően lehetett libsi zsidónak álcázott kommunista zsidó a gengszertválátást követően is. A NULLA felelősségre vonásnak hála. Ezért a szavai szart sem érnek, ahogyan maga szakasits schiffer sem. Kizárt dolog, hogy a náci rezsim bukása után akár 80 évvel is is náci családi felmenőkkel, nácik által rabolt vagyonnal bármire vihetné a világban. De sajnos a zsidó bármit megtehet, akkor is, ha kommunista gyilkos, vagy azok örököse. Szakasits schiffer takarodj a közéletből, a médiából!
A ráció prófétája
2024. január 06. 16:50
Schiffer tud jókat mondani, de ez nem az volt. Látszik, hogy ügyvédi fejjel gondolkodik, nem pedig jogalkotóival. Csapnivaló miniszterelnök lett volna belőle, de még szerencse, hogy ő is előszörre eltalálta az optimális pártösszetételt az LMP számára. Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Jávor Benedek. Ugye, András megy ez elsőre is.
Obsitos Technikus
2024. január 03. 22:22
Hát hol keressük ügyvéd úr? Lengyelországban? Ott momentán "alulalkotmányozás" van..
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 03. 11:44
"esvany-0 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. január 03. 07:40 'Akkor minek az Alkotmánybíróság?' Az Alkotmánybíróságnak az a dolga, hogy eldöntse, hogy a különféle törvények és az Alkotmány ellentmondásban vannak-e. De abba nem szólhatnak bele, hogy mi legyen az Alkotmányba írva." Ebben nagyot tévedsz. Ugyanis egy Alkotmányba bármit bele lehet írni és annak az ellenkezőjét is, akár egyszerre is. Az Alkotmánybíróságot azért találták fel és nálunk is azért hozták létre, ahogyan ez az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvényben is szerepel, hogy a jogrendszer belső összhangját megőrizze. Ennek része az is, hogy a törvények, nemzetközi szerződések alkotmányos normakontrollját elvégezze és az is, hogy a törvényekben (köztük az Alkotmányban) és a törvények között megjelenő esetleges ellentmondásokat feloldja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!