Esküszünk, esküszünk

2023. augusztus 05. 08:13

Nem értem. Mármint azt, mi kifogásuk van az örökké hőbörgőknek a pedagógusok kötelező eskütétele ellen.

2023. augusztus 05. 08:13
null
Lendvai  Ildikó
Lendvai Ildikó
Népszava

„Csak azt az egyet nem értem, hogy miért pont május 31-től kötelező az eskü. Ha az egész tanévben meg kell alkudnunk az esketlen-elkötelezetlen tanárokkal, talán azt a meghosszabbított júniusi két hetet is kihúznánk valahogy. De ha nem, hát nem.

Az eskü szövegét egyelőre homály fedi. Még dolgoznak rajta. Van egy fogadásom, hogy az »Alaptörvény«, a »nemzet«, a »kereszténység« szavak szerepelnek majd benne. Komolyan vett jelentés nélkül, ahogy szokták. Ezért velejéig romlott és cinikus az egyik pedagógusnak az a bejegyzése, hogy szerinte a lényeg az: »Esküdj meg, hogy éhbérért tanítasz.«

Személy szerint szeretném, ha az esküt kötelező vérszerződés is kísérné, de belátom, mások vérével nem illik a csalánt verni. Csak azért gondolom, mert egyébként az össznépi tapasztalat nem taksálja túl nagyra az eskük értékét. Itt van pl. a képviselői eskü, amelynél mindenki, a később vak szavazógéppé váló kormánypártiak is lelkesen fújják: »tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom«. Szerintem közben alkalmazzák a gyerekkorunkban tanult trükköt: az ember a háta mögött keresztbe teszi a két kisujját, és mindjárt nem érvényes az egész.

Az eskük elértéktelenedését mutatja az is, hogy korábban az ellenzék hosszú vitákat folytatott arról, szabad-e az általuk megváltoztatni óhajtott Alaptörvényre fölesküdni. Volt egy-két vértelen próbálkozás a szöveg kiegészítésére, alternatív eskü tételére, de ma már a viták is elhaltak. Elmondják, és kész, attól még senkinek nem lett gyereke. Nem lesz a pedagógusoknak sem, csak éppen nem is segít semmin. Ezért érzik újabb bosszantó provokációnak.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Vajda János

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. augusztus 07. 04:17
Magyarországon a korrupció elleni harc és a jogállam kiépítése azzal kezdődött, hogy a Fidesz 13 éve kormányt alakított. Kivágták a hatalomból a korrupt, aljas semmirekellőket! Magyarországon az ellenzék 13 éve mást sem csinál, mint az állítólagos korrupciót vizsgálja, feltételezések, fantázia szülemények, pletykák alapján. Tény alig van vagy nincs, ahol van, azt a hivatalos szervek hivatalból vizsgálták/ják. Akik, bizonyítatlan híresztelések, feltételezések alapján pálcát törnek mások felett, lopással, csalással, korrupcióval vádolnak másokat, azok nem a jogszerű, tisztességes eljárás hívei. Mocskolódók, hangulat keltők, prejudikálók. Becstelenek! Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet! Orbánt és a kormányt is! Az ellenzék korrupcióról, lopásról szóló hangzatos szólamaira a bizonyíthatatlanság a bizonyíték. Így működnek az összeesküvés elméletek! Egyetérteni a hatalommal nem birkaság! Azért kerültek hatalomra, mert sokan egyetértettünk velük! Ilyen a demokrácia!
ekeke1
2023. augusztus 06. 10:51
Ez a szipirtyó még látta Lenint. Na nem azt a nyomorult kitömöttet a Vörös-téren, hanem az igazit. És aczél / appel elvtársra esküdött, miközben az internacionálét gajdolták: " ehhez a haharc lehesz a vééégső".
states-2
2023. augusztus 06. 04:27
Ez azért fészbukozik mindennap, mert egy 30 éves fotója van fent.
Bastyaelvtars
2023. augusztus 05. 23:33
Ez a "tik" mindennél beszédesebb. Igazi fideszes vagy :) Bravo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!