Érezteti hatását a gazdaságon a háború és a hibás szankciós politika

2023. május 16. 10:14

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium várakozásai szerint azonban 2023 második felében „újra kilőhet a magyar gazdaság”.

2023. május 16. 10:14
null

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a háború és az elhibázott, rendkívül káros szankciók miatt Magyarországon a megelőző évhez képest 0,9 százalékkal csökkent a GDP 2023 első negyedévében, míg negyedéves alapon mindössze 0,2 százalékos mérséklődés látható – számolt be közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az adatok jól mutatják, hogy a szankciók negatív hatásai az első negyedévben csúcsosodtak ki.

A kormány várakozásai szerint a gazdasági teljesítmény mérséklődése ezen a szinten elérte mélypontját, a célzott intézkedéseknek köszönhetően a második negyedévében már kedvezőbb növekedési folyamatok lesznek megfigyelhetők. Ezt támasztja alá, hogy az autó- és akkumulátorgyártás, a mezőgazdaság, az egészségipar, valamint a szolgáltatások bővülése már az első negyedévben is felfelé húzta a gazdaság teljesítményét. 2023 második felében pedig új, radikálisabb ütemű növekedési fázis veszi kezdetét, így újra kilőhet a magyar gazdaság – tekintett a jövőbe a tárca.

El kell érni a 1,5 százalékos gazdasági növekedést

A minisztérium leszögezte, hogy a kormány célja ebben a nehéz helyzetben sem változott:

ki kell védeni a recessziót,

1,5 százalékos gazdasági növekedést kell elérni és év végig egy számjegyűre kell letörni az inflációt. Így védhetők meg a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a teljes foglalkoztatottság – írták.

Ezt a célt szolgálják az államilag támogatott vállalati hitelek, amelyek már több mint 3100 milliárd forint likviditási forrást tesznek elérhetővé a gazdasági szereplők számára. 2023-ban a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Baross Gábor Tőkeprogram és a Széchenyi Kártya Program 1-1,2 százalékponttal járul hozzá a növekedéshez.

A lakossági és vállalati kamatstop gazdasági bővülést elősegítő hatásait is figyelembe véve pedig összességében 2 százalékponttal nagyobb GDP-emelkedést eredményeznek a célzott kormányzati intézkedések – ismertette a tárca közleményében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

***

***

***

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. május 16. 17:28
Lengyelországban már nem a 13., hanem a 14. havi nyugdíjról van szó. Állandóvá tennék a 14. havi nyugdíjat Lengyelországban azon törvénytervezet szerint, amelyet a varsói kormány keddi ülésén fogadtak el. A tervezet elfogadását Mateusz Morawiecki miniszterelnök erősítette meg az idősügyi politikáról szóló sajtóértekezletén. https://mfor.hu/cikkek/makro/lengyelorszagban-mar-nem-a-13--hanem-a-14-havi-nyugdijrol-van-szo.html
gekk
2023. május 16. 13:41
Mint a népszabi az átkosban. Csak a jót, csak a szépet. Aztán jött az összeomlás és megkaptuk a komcsi utódokat a nyakunkba. Mondjuk birkaországként meg is érdemeljük ezt a moslék, hazug, tolvaj bandát is.
LancelotDuLac
2023. május 16. 12:11
"Érezteti hatását a gazdaságon a háború és a hibás szankciós politika" Csak Magyarországon????? Lengyelországban már nem a 13., hanem a 14. havi nyugdíjról van szó. Állandóvá tennék a 14. havi nyugdíjat Lengyelországban azon törvénytervezet szerint, amelyet a varsói kormány keddi ülésén fogadtak el. A tervezet elfogadását Mateusz Morawiecki miniszterelnök erősítette meg az idősügyi politikáról szóló sajtóértekezletén. https://mfor.hu/cikkek/makro/lengyelorszagban-mar-nem-a-13--hanem-a-14-havi-nyugdijrol-van-szo.html XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
letsgobrandon
2023. május 16. 11:33
nyomorult balfaszok 2008 amcsi hitelvállságtól is összefosták magukat .. pedig semmi közünk nem volt hozzá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!