Hivatali visszaélés miatt elítélték Ihász Sándor volt fővárosi főügyészt

2023. február 10. 14:00

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a DK igazságügyi szakértőjét egy év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztette. Ihász az utolsó szó jogán az ügyészséget és a bíróságot is kiosztotta. Az ítélet nem jogerős.

2023. február 10. 14:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ítéletet hirdetett ma első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság Ihász Sándor volt fővárosi főügyész büntetőperében.

Mivel vádolták Ihász Sándort?

Az egykori ügyészségi vezetőt, a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértőjét, azzal vádolták, hogy törvényi kötelességét megszegve nem adta át azokat a bizonyítékként felhasználható dokumentumokat a nyomozóhatóságnak, amelyeket a Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamástól kapott még 2017 novemberében, és

amelyek bizonyítékul szolgálhattak az ügyben. A dokumentumokat ehelyett hivatali helyiségének szekrényében őrizte.

A Nap TV egykori tulajdonosa segítségért fordult az akkori főügyészhez, átadva neki az ő és Portik Tamás közötti telefonbeszélgetések felvételeinek leiratát, amelyet egy ismeretlen személy juttatott el neki. A felvételeket a már több bűncselekmény miatt elítélt Portik Tamás rögzítette.

Ihász vallomása szerint Gyárfás jogi tanácsot kért, hogy tegyen-e feljelentést. Az egykori médiavállalkozó ugyanis amiatt aggódott, hogy ha a rendőrséghez fordul, akkor az ügy kikerül a sajtóhoz és újabb fenyegetések érhetik.

Milyen büntetés kiszabását kérte az ügyészség?

A legutóbbi tárgyaláson a perbeszédek hangzottak el, amelyek során az ügyészség hivatali visszaélés miatt

felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte Ihász Sándorra,

miután álláspontja szerint a bizonyítékok alátámasztották a vádat, és ezeket Ihász nem tudta megcáfolni a bírósági eljárás során.

Ihász mindenkinek nekiment

Ihász – aki végig tagadta bűnösségét – pénteken szólalhatott fel az utolsó szó jogán és ebben gyakorlatilag mindenkit kiosztott. Először az eljáró bírót „tette helyre”: emlékeztette, hogy az utolsó szó jogán való beszéde előtt külön felszólalási joga is van, majd nehezményezte, hogy felszólalása után még aznap ítéletet hirdetnek. Így az eljárást szerinte nem lehet sem függetlennek, sem pártatlannak nevezni, hiszen így már gyakorlatilag csak az ítélethez fűzhet megjegyzést, ami már kész volt a felszólalása előtt. Azt is hangsúlyozta, hogy aki nem érti ennek az ügynek a politikai motívumait, az nem tud tényszerű, objektív döntést hozni. 

Az én lelkiismeretem tökéletesen tiszta – szögezte el.

Ihász szerint az ügyészségnek kell szégyellnie magát, az ügy célja ugyanis csak az ő megalázása, meghurcolása volt.

Nekem nincs mit megbánnom – hangsúlyozta a volt főügyész. Ihász szerint nem vádlottnak kellene lennie, hanem sértettnek.

Az egykori ügyészségi vezető szándékosan konstruáltnak, szelektívnek és időzítettnek nevezte az ellene indult eljárást. „Kikérem magamnak ezt a nyomozást!” – mondta Ihász, aki többször visszatért önmaga szakmai és emberi kvalitásaira. Mint mondta, ő maximálisan szavahihető, sem megzsarolni, sem megvenni nem lehetett soha. Ő összesen öt kormányt – baloldalit és jobboldalit – szolgált ki főügyészként – utalt elfogulatlanságára a DK igazságügyi szakértője. 

Ihász korábban azzal védekezett, hogy csak baráti tanácsokat adott Gyárfás Tamásnak és szerinte semmi dolga nem volt az egykori médiavállalkozó által neki átadott irattal. A volt főügyész azzal is érvelt, hogy a leiratok átadása idején – bár Gyárfás neve többször szóba került a Fenyő-gyilkosság kapcsán – szó sem volt arról, hogy a volt médiavállalkozó büntetőjogi felelőssége ténylegesen felmerülhet az ügyben.

Ítélethirdetés

A bíróság péntek délután kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki Ihász Sándort hivatali visszaélés bűntettében.

Ezért a volt főügyészt egy év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. 

A bíróság egyetértett az ügyészség álláspontjával és nem fogadta el a vádlott védekezését. Ihász Sándor a cselekmény, az iratok átadásának időpontjában hivatalos személy volt, fővárosi fellebbviteli főügyész. Gyárfás nem véletlenül kereste meg őt, hiszen tudta, hogy a főügyésznek van rálátása a Fenyő-gyilkosság ügyére – érvelt a bíró. 

A vádlott ismerte az iratokat, így tisztában volt vele, hogy Gyárfás érintettsége felmerült az ügyben – hangsúlyozta a bíró, hozzátéve, hogy ezt több bizonyíték is alátámasztja, így például amikor találkozott a Fenyő-ügyben évekig nyomozó Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredessel, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának úgynevezett „döglött ügyek osztálya” egykori vezetőjével. 

Ihász tudott arról is, hogy a Gyárfás által neki átadott dossziéban lévő iratok bizonyítéknak számítanak a Fenyő-ügyben. Ezért ezeket át kellett volna adnia nyomozóhatóságnak, nem pedig a szekrényében őriznie. 

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, míg Ihász és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A volt főügyész az ítéletet megalapozatlannak, az indoklást iratellenesnek és az ebből levont jogkövetkeztetést törvénysértőnek nevezte. 

Az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik. 

Nyitókép: Ihász Sándor a bíróságon (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2023. február 17. 11:23
Hogy lett főügyész ebből a primitív majomból? Egy megoldatlan gyilkossági ügyben bizonyítékokat rejteget és még neki áll feljebb?
formaegy
2023. február 16. 23:48
Dk-s. Mit is lehetne mást várni, hiszen minden tagjuk a társadalom alja.
ThunderDan
2023. február 16. 22:47
Nevetségesek ezek az ítéletek...
antioxi
2023. február 10. 19:17
Ez az Ihász igazi nagy görény, letöltendőt neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!