Az oktatás kérdését nem lehet megoldani a pártpolitika színterén

2023. január 16. 09:31

A bér kérdése azért könnyű, mert ma nincs olyan ember, aki ne értene egyet azzal, hogy jelentős béremelésre van szükség a tanároknál. Interjú.

2023. január 16. 09:31
null
Cser-Palkovics András

„Milyen problémákkal szembesült az elmúlt hetekben? A fehérvári tantestületeknek mi okoz leginkább fejfájást?

A bér kérdése azért könnyű, mert ma nincs olyan ember, aki ne értene egyet azzal, hogy jelentős béremelésre van szükség a tanároknál. Az egészségügyben az orvosoknál már egy jelentős előrelépés történt az elmúlt időszakban. Úgy gondolom, ugyanilyen jelentős előrelépésre lesz szükség a tanároknál is. Úgy érzem, ebben van kormányzati szándék. Ugyanakkor a pénz nem fogja megoldani az összes problémát.

Nagyon sok tantervi és tanóraszámhoz kapcsolódó kérdés van. Meddig terhelhetőek a tanárok, a diákok vagy a szülők? A város közgyűlése elfogadott egy határozatot, mint egyfajta nyilatkozatot, amiben kimondtuk, hogy az oktatás kérdéskörét jó lenne a napi pártpolitikától eltávolítani. Mert, ha van valami, amit nem lehet pártpolitikai színtéren orvosolni, akkor az éppen az oktatás kérdése.

Eddig az önkormányzatok ha akartak, biztosíthattak forrásokat a helyi iskoláknak, így a szegényes normatíván felül tudtak néhány pluszdolgot adni. A város teljesen kiszállt az iskolák mindennapjaiból?

Egyáltalán nem. Továbbra is a város iskoláiról, tanárairól, diákjairól van szó. Székesfehérváron elindítottunk egy programot, ami egy digitális élményközpontot hozott létre. Az itt folyó tanórákon minden fehérvári általános és középiskolás tanuló ingyenesen vehet részt. Ezenfelül a fehérvári vállalatokkal közösen elindítottunk egy okostanterem-programot is. Szeretnénk elérni, hogy néhány éven belül valamennyi általános iskolában, majd középiskolában legyen okostanterem. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nemcsak eszközfejlesztést jelent, hanem egy pedagógiai módszertant is.

Kiegészítő jövedelmet biztosítunk a programban részt vevő tanároknak. Mindezt egyébként nagy arányban a város finanszírozza. Még egy terület van, ahol feladatunk van: az infrastruktúra felújítása. A Modern Városok Program keretében a kormány nagy iskolafelújítási programot finanszíroz. Ez mintegy 20 milliárdos fejlesztést jelent. Ebből az összegből sok iskolát részben vagy teljesen fel fogunk tudni újítani. Ha ez a folyamat végig tud menni – és a további fejlesztésekhez megérkeznek az uniós források is –, akkor az iskolákban el tudjuk végezni az energiakorszerűsítési fejlesztéseket, valamint az eszközparkot is fel tudjuk újítani.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 17. 10:10
Van olyan ember, én vagy ok az, aki szerint a tanároknak lófasz jár, nem béremelés azért, amit művelnek. Cserpalkovics pedig elmehet fenébe az oktatás helyett diákokat agitáló kockásinges tüntikézőkkel együtt!
csulak
2023. január 16. 17:39
Butapesten a baloldal csak lop, es rombol, amit az is hianyos, ugy terveztek at a teret hogy a kozvecet kiiktatak belole ! https://www.origo.hu/itthon/20221210-a-dilettantizmus-femjelzi-karacsony-varosvezetoi-tevekenyseget.html
olajfa1
2023. január 16. 15:55
Még a mai oktatás is a Sztálini módszerekkel és "sztálini tudományos módszeresség" alapján működik! -ennek minden jó, -és rossz hatásaival!.,.. /inkább, és többségében rossz hatások.../
Kup Lung
2023. január 16. 15:41
Így is lehet gondolkodni. ---- Nagyon remélem h. sikerül megoldani a nehézségeiket is. Vannak ott okos emberek! Székesfehérvárnak a szocializmus sokat ártott. Gyanítom akarattal is tuszkolták vissza a palackba a magyar szellemet. Lerombolták a régi polgári házak sokaságát de aztán egész tisztességesen talpra állt. Bár a rombolás miatt nem túl nagy a történelmi belváros. Sajnálatos. ----- Nem normális jelenség azonban h. ha ideiglenesen is de egy ilyen gazdag történelmi múltú városunk bezárja a Megyei könyvtárát vagy az egyedülálló múzeumait. Nem mellesleg ezek mind az oktatás kivételes helyei is egyben. Imádtam bennük járkálni akár ha az iskolából mentünk akár egyedül bóklásztam. Rég volt de a történelem szele megcsapja az embert. Hiába a sok kütyü manapság. Azt az érzést helyben szívja fel az emberfia. -----
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!