Mindenszentek, halottak napja – mit ünneplünk pontosan?
Mindenszentek ünnepének több mint ezeréves hagyománya van, a halottak napja csak évszázadokkal később került be a jeles napok közé.
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos megosztotta a kedvenc receptjét a Mandiner olvasóival, emellett azt is elárulta, mi kerül náluk az ünnepi asztalra.
Németh Szilárd híres a konyhaművészetéről a Fideszben, például a a kötcsei pikniken ő készíti el a menüt, ami volt már pincepörkölt és körmös-csülkös pacal is. Ezúttal azzal a kéréssel kerestük meg, hogy ossza meg velünk kedvenc karácsonyi receptjét. A politikus jelezte, sokféleképpen lehet elkészíteni a töltött káposztát,
A dinsztelt hagyma felén megpirítjuk a rizst is. A hagymás rizst hozzáadjuk húshoz, és ízlés szerint zúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával és köménnyel fűszerezzük. Két tojással az egészet alaposan összekeverjük, és kész is a töltelék.
A káposztát leveleire bontjuk, a torzsaereket kimetsszük, majd egyenként megtöltjük, feltekerjük. (Soha nem öblítem le, nem mosom ki a káposztát!). Egy igazán nagy lábosban a dinsztelt hagyma másik felére szálas káposztát terítünk, jön rá a darabolt füstölt nyúlja, a babérlevél, a szeletelt fokhagyma, paprika, paradicsom, majd a töltelékek, s a tetejére ismét szálas káposzta. felöntjük káposzta- és paradicsomlével, s ha még szükséges, vízzel, hogy ellepje.
Felforralás után kislángon, fedő alatt, másfél-két óráig rotyogtatjuk, tíz-tizenöt percenként megmozgatva a lábost. Ha elkészült, friss fehérkenyérrel és tejföllel kínáljuk.
Németh Szilárd azt is elárulta lapunknak, mi a teljes idei menüsor: tárkonyos óriás húsgombócleves és bajai halászlé készül harcsából; a főétel borjú bécsi majonézes krumplisalátával vagy krumplipürével és tejfölös uborkasalátával, valamint a töltött káposzta lesz; desszertnek pedig csokoládémousse málnaöntettel, diós és mákos bejgli, valamint zserbó kerül az ünnepi asztalra.
Nyitókép forrása: Facebook