Bridget Jones óta megőrülünk a karácsonyi pulcsikért – mutatjuk, miért

2022. december 23. 21:00

Milyen a tipikus karácsonyi megjelenés? Miért őrülnek meg az emberek a karácsonyi csúnya pulcsiért? Egyáltalán mikor lehet viselni? Kovásznai Andrea stílusszakértővel beszélgettünk.

2022. december 23. 21:00
null

Szalai Laura és Kovásznai Andrea írása

„Különleges, de kényelmes és praktikus is legyen – alapvetően ezek a fő szempontok karácsonykor az öltözködésünkben” – fogalmaz lapunknak Kovásznai Andrea annak kapcsán, hogy létezik-e tipikus karácsonyi viselet. Mint mondja, nincsenek nemzeti sajátosságok, alapvetően mindenhol az a jellemző, hogy valamelyest ünnepibb, különlegesebb legyen a megjelenésünk.

Milyen eseményre készülünk?

„A december bulihónapnak számít a világon mindenhol, sok céges, baráti, családi rendezvényt szerveznek ekkor, és főszabályként mindig az esemény jellege határozza meg, hogy mit vegyünk fel. Ha valaki egy családi összejövetelre giccses cukornyalóka fülbevalót tesz fel vagy felveszi a csúnya pulcsiját, az belefér, a  bohóckodás megengedett családi körben” – mutat rá a szakértő. Ugyanakkor hangsúlyozza:

sokaknak nehéz megtalálni az arany középutat a hagyományos, ünnepibb öltözködés és a teljes giccs között.

A szakértő szerint főleg munkahelyi összejövetelek előtt jellemző a dilemma: mit vegyek fel, ha nem akarok új ruhát vásárolni, de ugyanazt sem szeretném viselni, mint az előző évben? „Karácsonykor lehet csillogni-villogni, így némi kreativitással meg lehet oldani a helyzetet: egy látványos kiegészítő már új megjelenést kölcsönözhet” – fogalmaz Kovásznai Andrea. Hozzáteszi, a hölgyeknél mindig beválik a klasszikus kis fekete ruha, amit szokatlanabb kiegészítőkkel, egy szép ékszerrel, lábbelivel, csillogó táskával is lehet kombinálni. „Ezek finom, elegáns megjelenést biztosítanak” – hangsúlyozza.

Mark Darcy felejthetetlen rénszarvasa

Na de visszatérve a karácsonyi pulcsira, hova is nyúlik vissza ez az őrület? Először is érdemes megemlíteni, hogy maga a pulóverviselés északról „származik”, eredetileg a halászok viselete volt; a norvég halászfalvakban jelent meg a norvégminta is a pulóvereken – utóbbi egyébként a mai napig divatosnak számít a szakértő szerint.

Azóta világszerte imádják, a viselésének komoly hagyománya lett, egyszerűen nem tud kimenni a divatból” – mondja a szakértő. Ráadásul ez a darab egyfajta üzenetközvetítésre is lehetőséget ad, hiszen egyértelműen kifejezi, hogy viselője érti és szereti a humort.

Pulcsitól a nyakkendőkön át a zokniig

A karácsonyi pulcsi tehát eredetileg egy gag-nek indult, az évek során viszont annyira megszerették az emberek, hogy az ünnep közeledtével a fast fashion üzletek polcai és fogasai minden évben tele lesznek csúnya karácsonyi pulcsikkal. „Ezeket a darabokat kifejezetten olcsón árulják, csupán 1-2 szezont bírnak, meglehetősen gyenge minőségű anyagból készülnek” – mutat rá a stílustanácsadó.

A legnépszerűbb karácsonyi pulcsikon egyébként a szakértő elmondása szerint Mark Darcyéhoz hasonlóan rénszarvas szerepel, amely kissé bárgyú, spicces benyomást kelt. Azóta pedig szélesedett a repertoár: ma már mikulásfejek, hópihék, hóemberek, mézeskalácsemberkék díszítik ezeket a ruhadarabokat.  És ugyebár tudjuk: nem csak a pulcsik lehetnek karácsonyosak. „Kétségkívül a pulcsi vált kultikus darabbá, de azért népszerűek a karácsonyos nyakkendők, a különböző kiegészítők és a karácsonyos zoknik is” – fogalmaz.

És hogy mikor is szabad felvenni? A szakértő szerint akárcsak a filmben, a való életben is minden baráti és családi összejövetelen megengedett a viselése, és esetleg olyan munkahelyi eseményeken is, ahol nincs dresscode. „Alapvetően egy munkahelyi partin formálisabb ruhában illik megjelenni, de ez nyilván függ a vállalati kultúrától. Ám tartsuk szem előtt: ilyenkor érdemes inkább otthon hagyni a gyerekes-giccses kiegészítőket, és nem mindent magunkra aggatni, hogy úgy nézzünk ki, mint egy karácsonyfa” – hívja fel a figyelmet.

Kép forrása: AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. december 24. 18:15
én biztosan nem vennék fel ilyen förmedvényt, az amcsik azok, akik nem ismerik az öltözködési kódexet
Parm
2022. december 24. 17:18
Sose adnék pénzt ilyen szarért.
Palepoli
2022. december 24. 09:36
Ez a Metropolitan egyetemre való kutatási téma, kedves Andrea.
Dunhill67
2022. december 24. 09:19
még ha fizetnének sem vennék fel ilyen förmedvényt....már kölökkoromban is hevesen tiltakoztam ellene....nem is volt sosem ilyenem:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!