Így spórolhatunk rezsiköltségeinken!

2022. július 14. 09:28

Az MVM hasznos és pénztárcát is kímélő tanácsai, amivel energiát lehet megtakarítani a megugró rezsiköltségek időszakában.

2022. július 14. 09:28
null

Olvasóinkat szerdán megkérdeztük arról, jelenleg hogyan alakulnak rezsikiadásaik.

Spórolni szeretne a szerdán bejelentett, rezsicsökkentést korlátozó döntések után?

Íme, az MVM néhány hasznos és pénztárcát is kímélő tanácsa, amivel energiát takaríthat meg.

 

Vízfelhasználás

Az egyik leghatékonyabb energiafelhasználású, környezetbarát vízmelegítési lehetőség a villanybojler, amelynek egyik előnye, hogy a csap megnyitása után rögtön melegvizet ad, így nem kell feleslegesen a vizet folyatnia, működése csendes, megbízható; a víz hőfoka könnyen szabályozható. Működtetése során a bojler hatékonysága, hatásfoka csökkenhet a lerakódott vízkőtől, ezért érdemes rendszeresen felülvizsgáltatni a készüléket, a fűtőszálat vízkőteleníteni!

Ügyeljen a csöpögő csapokra! Egy, percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékol el.

Ha kádban fürdik, körülbelül 160 liter vizet használ el.

A takarékosabb zuhanyozáshoz már 60 liter víz is elég.

A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében zuhanyra és a kézmosó csapra érdemes víztakarékos rózsát szerelni.

A WC-öblítéshez érdemes víztakarékos öblítőtartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszereltetni, így szabályozható a felhasznált vízmennyiség.

Fogmosás közben folyóvíz helyett használjon poharat!

Ha megteheti, gyűjtse össze az esővizet, és használja öntözésre. Nemcsak vizet spórol, hanem a virágoknak is jót tesz.

Öntözzön inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás.

Mosogatásnál az edények tisztára mosásához ne használjon folyóvizet, csak az öblítéshez.

Mosógép, mosogatógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszon olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos fél-programmal is rendelkezik.

 

Világítás

Használjon kompakt fénycsöveket! A kompakt fénycsövek a felhasznált energia jóval nagyobb részét fordítják világításra, mint a hagyományos izzók.

Kompakt fénycsöveket ott érdemes használni, ahol a lámpa napi használata átlagosan legalább 3-4 óra, ilyen lehet a konyha, a nappali, az étkező, a gyerekszoba, és ahol nincs gyakori ki-, és bekapcsolás.

Mellőzze a gyakori kapcsolgatást! Csökkenti a fénycső élettartamát.

Vásárláskor válasszon minél hosszabb élettartamú kompakt fénycsövet.

Használja ki a természetes fény lehetőségeit!

Építkezéskor gondoljon arra, hogy a hálószoba esetében a keleti irányba tájolás a megfelelő. A konyha, nappali ablakai inkább nézzenek délre, így munka közben több fényt kapunk.

A világítás kialakításánál vegye figyelembe, hogy milyen helyiségben milyen tevékenységhez szeretné használni a mesterséges fényt. Ezzel biztosíthatja, hogy az adott helyiségben csak olyan mértékben és addig világítson, amíg szükséges.

A lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen, és ezt helyi fényekkel egészítsük ki!

Mellőzze a világítást a használaton kívüli helyiségekben!

Érdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, így valóban csak akkor ég a világítás, amikor szükség van rá.

Tisztítsa rendszeresen az égőket és a lámpaburákat, természetesen csak feszültségmentes, kikapcsolt állapotban!

 

Fűtés

Használjon függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és télen a nagyon hideg levegő beáramlását.

Általában 20-21 °C elegendő a komfortérzethez. A lakás egyes helyiségeiben ideálisnak vélt hőmérsékleti értékek a következők:

Lakószoba: 20 °C,

Gyerekszoba: 21-22 °C

Étkező: 20 °C

Konyha: 18 °C

Hálószoba (nappal és éjszaka): 16-18 °C

Fürdőszoba (a használati idő alatt): 23 °C

Előtér és folyosó: 15 °C

Garázs: fűtetlen

Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani.

A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést,

mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe. Ugyanígy sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal szellőztessen, a fűtést pedig közben állítsa minimumra.

Ne takarja el, vagy fedje le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás.

A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsa rendszeresen a fűtőtestet.

Párologtasson rendszeresen, a párás levegőben egy adott hőmérsékletet melegebbnek érez.

Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik.

Feleslegesen ne fűtsön, vegye le a fűtést abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik! Minden 1 °C hőmérséklet-csökkentés kb. 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez.

Távfűtésű lakásokban célszerű az átalánydíjról áttérni a mérésen alapuló elszámolásra. Hőmennyiségmérő-felszereléssel szabályozhatja a felhasznált hőmennyiséget, azaz a fűtés költségeit is.

 

Sütés-főzés

Gondolta volna, hogy a főzőcskézés során is rengeteg energia szökik meg a konyhából? Tippjeink segítenek abban, hogyan előzheti meg a pazarlást.

Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már valóban elkezdett főzni, és edény is kerül a tűzhelyre, feleslegesen ne vesszen kárba az energia!

Ügyeljen arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén; elektromos tűzhely esetén pedig a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt használjon.

Fedje le edényeit főzés közben, így a hő az edényben marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükség a főzéshez!

Amennyiben elektromos tűzhelyet használ, kapcsolja le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használja ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg!

A forráspont elérése után takarékon főzzön!

A sütőajtót ne nyitogassa feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség!

Az elektromos sütőt akár már a befejezés előtt 5-10 perccel is kikapcsolhatja,

hagyja dolgozni az utóhőt!

A tiszta égésnyílás és a szennyeződésmentes főzőlap a főzést is megkönnyíti, hiszen így adják át legjobban a hőt!

A hosszabb főzési időt igénylő ételeket célszerű kuktában főzni, ezzel 30-­40%-nyi időt és energiát takarít meg. Így az ételek csak gőzzel érintkeznek, így nem vesztik el vitamin- és ásványi só-tartalmukat sem.

Ha vannak háztartásában célkészülékek (pl. kávéfőző, tojásfőző), használja azokat, takarékosabb energiafelhasználást biztosít az egyes főzési műveletek során!

 

Hűtés

Az energiafelhasználás szempontjából az „A” jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a „G” fogyasztja a legtöbb energiát. 2003-ban bevezették az „A+” és az „A++” változatokat is, amelyeknek további 25-45%-kal kisebb a fogyasztása.

A hűtőkészüléket tanácsos naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol elhelyezni.

A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk

(+5°C-nál már 15%-kal nő a fogyasztása.), a fagyasztóládában pedig -18 °C elegendő a tárolásra!

Rendszeresen tisztítsa a hűtő hátsó részén lévő géprészeket, a szellőzőnyílást hagyja szabadon!

Meleg ételt ne tegyen a hűtőbe, a fagyasztóba pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek.

A hűtést nem igénylő élelmiszereket (pl. felbontatlan konzerv) ne tárolja a hűtőben.

Ellenőrizze, hogy a hűtőszekrény ajtajának tömítése hibátlan-e.

A hűtő és fagyasztó ajtaját ne tartsa sokáig nyitva, és ne nyitogassa feleslegesen, mert sok meleg és nedves levegő kerül bele. Így nem csak az energián, hanem az ételen is spórolhat, és nem csak áramszámlája, hanem testsúlya is csökkenni fog!

A kihasználtságnak megfelelő űrtartalmú hűtőszekrényt/fagyasztót vásároljon.

A klímakészülék kiválasztásakor tartsa szem előtt, hogy mennyire zajos a készülék, hova kerül felszerelésre, és mekkora a villamosenergia-fogyasztása; valamint használata közben tartsa az ablakokat zárva.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 483 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmersson
2022. július 20. 08:20
A KATA halott, a rezsim nő, az infláció férfi - https://www.youtube.com/watch?v=kb61Ydp9NBo
Namond
2022. július 16. 21:55
Ha valaki számolni akar, mert "Együtt erősek vagyunk és győzni fogunk" az alábbi linken megtalálhatók a háztartási berendezések fogyasztási adatai. Persze: Fűnyíró, sövényvágó, láncfűrész, betonkeverő (komposzt keveréshez), házi vízmű, hő szivattyú, naptelep hőátadóközeg keringetés, fagyasztó láda, elektromos autó töltés? https://pestisracok.hu/szamoljunk-egyutt-ennyi-a-leggyakrabban-hasznalt-eszkozok-atlagos-energiafogyasztasa/ Vannak azért kérdések kétségeim vannak a piaci költség áthárítása átlaga kiszámítása, és az alkalmazás módszertanát illetően : Nem hamisak az átlagrezsi számok, ha az időszakosan használt, de nem lakott ingatlanoknak is megítélik a kedvezményes rezsiátalányt, amit természetesen nem használnak fel a tulajdonosok? Nem hamisak az átlagrezsi számok, ha a családi házak udvarrendjéhez, állagmegóvásához szükséges szerszámok energia igényét nem számolják? Nem sumákolás ha a háztartásonkénti kedvezményes árú energia mennyiség nem összevonható? Hiszen nincs mindenhol gáz, nincs mindenhol áram. Nem sumákolás, ha havonta hajtják be a kedvezményes átlag feletti fogyasztás árát, de nem göngyölődik az az alatti fogyasztás kedvezménye? Hiszen vannak időszakok amikor többet, vannak időszakok amikor kevesebbet fogyasztunk.
Namond
2022. július 16. 17:09
A kedves @kozmosz, a tőle elvárt szakmaisággal mit szól ehhez? Hamis számítások alapján csúsztat a kormány a rezsi átlagos nagyságáról, a legfeljebb évi két hónapot használt hétvégi házakat és nyaralókat is beleszámították az - állítólag lakosság 75 %-át károsan nem érintő by Orbán - átlagrezsibe. Kár hogy nem lehet hazavinni az ottani fogyasztási helyen keletkező megtakarítást, és nem lehet a villany és gáz energiát összeadni, azok kedvéért ahol nincs gáz vagy villany. "Rosszul számol a kormány, a háztartások felének fogyasztása haladja meg az „átlagost”, csúszik ki a rezsicsökkentésből" - Velti László, Ferenczi Péter "A háztartások fele megugrott gáz- és villanyszámlát fizethet jövő hónaptól – osztotta meg a Híradóval Holoda Attila, korábbi energetikai helyettes államtitkár. Azt mondja, torzít a kormány számítása az átlagfogyasztásról, abban ugyanis BENNE VANNAK AZ IDŐSZAKOSAN HASZNÁLT, NYARALÓK, HÉTVÉGI HÁZAK és BÉRELTETETT LAKÁSOK fogyasztásai is, ameddig augusztustól a kedvezményes, rezsicsökkentett árat biztosítják. " https://rtl.hu/hirado/2022/07/15/rezsicsokkentes-energia-aram-gaz-orban-viktor
pdjames
2022. július 16. 14:26
Milyen érzés ...get csinálni a szátokból kedves Mandiner?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik