The Guardian: Orbán, Le Pen és a többiek, a szavazók kijózanító üzenete a jobb napokat látott európai politikai centrumnak

2022. április 11. 08:44

A politikai közép és balközép számára a legnagyobb fenyegetés, hogy a választókat nemhogy nem aggasztja a nyitottság és a demokrácia visszaszorítása, hanem boldogan szavaznak ebbe az irányba.

2022. április 11. 08:44
null

Több, kellemetlen párhuzam is felfedezhető a Brexit-párti brit konzervatívok belpolitikai programja és a magát a demokratikus illiberalizmus apostolának tekintő Orbán Viktor miniszterelnök, a francia Marine Le Pen és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt között – írta a The Guardian weboldalán megjelent véleménycikkében a testvérlap Observer publicistája.

A cikkíró szerint e politikai szereplők közös vonása a büszke nacionalizmus, a nemzetközi jog lenézése, a bevándorlók számára teremtett ellenséges légkör, valamint a sokszínű médiával szembeni bizalmatlanság és a kritikus hangok korlátozása, a bírálatok „fake news”-nak titulálása. A szerző szerint a politikai közepet és balközepet képviselő erők számára ma a legnagyobb fenyegetés, hogy a választókat nemhogy nem aggasztja a nyitottság és a demokrácia visszaszorítása, illetve a nacionalista, antidemokratikus bezárkózás, hanem boldogan asszisztálnak mindehhez, és szavaznak ebbe az irányba, ahogy azt a tomboló ukrajnai háború árnyékában rendezett, Orbán Viktor miniszterelnök fölényes győzelmét hozó múlt vasárnapi magyarországi választások is mutatták. 

 

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje tárgyalásuk előtt az európai konzervatív pártvezetők találkozóján Madridban 2022. január 29-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ifazah
2022. április 12. 12:00
Ügye, ez nem egy megrendelt iromány??? Vajon mit és hol vacsorázott érte az.... Majdnem újságírót írtam!
Kivűlálló
2022. április 12. 05:20
Ami most folyik nyugaton, az nem demokrácia, hanem demokráciának csúfolt diktatúra, amihez képest a ( és ezt soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt mondom...) kommunizmus maga volt az álomvilág...! Elég megnézni, hová jutott Nyugat-Európa az elmúlt 15-20 évben! Nem előre fejlődik, hanem visszafele! A buzik, az LMBTQ, és az illegális bevándorlók, a saját társadalmi rétegnek a hátrányára történő előtérbe helyezése, a minden normalitással szembe menő Oroszországi szankciók kivetése (szintén a saját társadalmuk hátrányára, amihez valójában a világon semmi köze nincs nyugatnak, max. annyi, hogy az USA érdekeit szolgálják), stb,stb,stb. Az ilyen nyugatra csak az idiótáknak van szüksége!
XTRO
2022. április 11. 15:00
Ezért akartátok mindenáron megdönteni a kormány. Féltek, hogy maradt még gondolkodó ember Európában aki példaként tekint ránk. Le Pen győzelmével elindulhatna egy folyamat ami jelentősen jobbá tenné az uniót .
orygabor
2022. április 11. 12:49
Ezeket valami algoritmus írja automatikusan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!