Hadházy: Molnár Zsoltnak és Horváth Csabának le kell mondania listás helyéről

2022. február 28. 15:59

Az ellenzéki képviselő a SYS IT-botrány miatt szorgalmazza a távozásukat a listáról.

2022. február 28. 15:59
null

Hadházy úgy látja: „a SYS IT ügye valós bűncselekmény, ami ráadásul a kormány legmagasabb köreiig ér”, ugyanakkor hozzáteszi: Fuzik [Zsolt] vallomásán kívül más bizonyítékot nem mutattak fel, ennyivel pedig senkit nem fognak elítélni. Joggal várjuk az ügyészségtől, hogy végre nevezze meg az összes gyanúsítottat, illetve azt, hogy milyen bizonyítékai vannak, ne játssza ezt a csepegtetős játékot!

„Beszélnünk kell ugyanakkor egyes ellenzéki politikusok szerepéről – hiszen mi pont ebben vagyunk mások, mint a Fidesz, hogy őszintén tudunk beszélni ilyen kényes témákról is. Például arról, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke miért találkozott egy padon üldögélve Fuzikkal, akiről tudnia kellett, hogy benne volt annak idején a BKV-ügyben? Sokat segítene, ha erre megfelelő magyarázatot tudna adni. Mind Molnár képviselő úrra, mind Horváth polgármester úrra igaz, hogy azzal tennék a legjobbat az összefogásnak és a kormányváltás ügyének, ha lemondanának a listás helyükről, nem terhelve ezzel az üggyel az egész politikai közösséget”.

Előzőleg a Magyar Nemzet a birtokába jutott kihallgatási jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, hogy a költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt.

Úgy tudják, Horváth Csabán és Tóth Csabán kívül egy harmadik szocialista politikus, Molnár Zsolt is kapott vesztegetési pénzeket.

A Magyar Nemzet információi szerint Fuzik Zsolt vállalta a hazugságvizsgálatot, a poligráf szerint igazat mondott, amikor a vesztegetésekről vallott. A lap felidézi, hogy a férfi is azon gyanúsítottak között van, akikre 2021 nyarán csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával, a hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. A hamis dokumentumok a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek – összegezte az ügy eddigi fejleményeit az ATV- hu. 

Zuglóban a SYS IT Services alá tartozó egyik cég nyerte el a parkolásüzemeltetési feladatokat. Itt 2017 és 2019 között vallomása szerint Fuzik Zsolt minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak, aki 2019-től a kerület polgármestere lett. A Magyar Nemzet szerint a későbbi kerületi vezető néhány alkalommal ezen felül is kért és kapott pénzt.

A múlt héten az üggyel összefüggésben az ügyészség kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának a felfüggesztését. Fuzik Zsolt azonban nem kizárólag Zuglóban dolgozott, a SYS IT Services fővárosi pályázatába is bevonták – írja a lap. A Magyar Nemzet szerint ebben az ügyben bukkant fel Molnár Zsolt és társa, akik a pályázat beadása előtt keresték fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést ha fizetnek nekik. Molnár 40 milliót kért, a társa 30-at és a megállapodás szerint a díj két évre szólt”.

A vallomás szerint Molnár Zsolt kezdetben bizalmatlan volt Fuzikkal szemben, a pénzátadást ezért egy közös ismerősük, Z. Zs. segítségével akarták lebonyolítani, ám a tervezett találkozók meghiúsultak, de később az MSZP-s országgyűlési képviselő maga jelentkezett nála.

– jelentette kis vallomásában Fuzik Zsolt, aki a pénz átadásának a körülményeiről azt mondta, hogy Molnárral 2019. augusztus 6-án találkoztak délelőtt 10 órakor a Casa Bianka étterem előtt, az V. kerületben, ahonnan aztán az Olimpia parkba sétáltak.

Molnár Zsolt az ügyre néhány nappal ezelőtt az ATV-ben reagált

A televízióban elismerte, hogy valóban találkozotttal és egy padon ülve beszélgettek az Olimpia parkban, de tagadta, hogy pénzt vett volna át a férfitól. Úgy fogalmazott, nem igazán értette, hogy a férfi mit vár tőle. Szerinte az, hogy pénzt vett volna át, abszurd. Mint mondta, ez egy aljas rágalom, és azért trükkös, mert egy vádalkuban nem kell igazat mondani. Szerinte már nyár óta lehetett hallani, hogy Fuzik Zsolt Magyarország talán legnagyobb számlacsalási ügyébe keveredett, és vádalkuval szeretné menteni a bőrét – összegezte az ATV-hu. 

Fotó: MTI/Soós Lajos

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2xli
2022. február 28. 19:22
Miért csak a listás helyről kellene lemondaniuk? Hadházy köreit nem zavarja Csacsi Csabi polgármestersége?
Abiondi
2022. február 28. 19:00
Akikkel a lódoktor bajszot akasztott: Horváth, Tóth, Molnár. Felkészül: Karácsony. Ha lenne még két év a kampányból, a végén eljutna a Ferihez is! ;)
Zsolt75
2022. február 28. 18:27
Meg lemondhat a hosszúvékony is, hiszen tudott róla, és inkább elmenekült, mint hogy lépnie kelljen.
tetx
2022. február 28. 17:56
Ez is köthet egy kék kötelet a nyakába, jelezve, hogy támogatja az antikorrupciós békeharcot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!