Szijjártó: A legszorosabb szövetségesünk Európában Lengyelország

2020. szeptember 28. 12:30

A liberális mainstream számára megemészthetetlen és elfogadhatatlan a két patrióta kormány politikája – mutatott rá a külügyminiszter lengyel kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

2020. szeptember 28. 12:30
null

Egy magyar külügyminiszternek mindig különös megtiszteltetés lengyel kollégáját fogadni” – mondta Szijjártó Péter Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: „a legszorosabb szövetségesünk Európában Lengyelország”, rámutatva, hogy a magyar külpolitika érdekérvényesítő képessége mindig nagy mértékben múlik a V4-ek erején, ezért a magyar külügy fókuszában mindig ott van a magyar-lengyel kapcsolatok erősítése.

Szijjártó Péter az Európai Bizottság migrációs paktumáról szólva elmondta: „elutasítjuk ezt a paktumot, ami egy migrációt inspiráló dokumentum, amely azzal a veszéllyel fenyeget, hogy újabb migrációs hullámok indulhatnak meg Európa irányába, amelyek a mostani helyzetben nemcsak biztonsági, de egészségügyi kockázatot is jelentenének”. A külügyminiszter szerint a paktumban szponzorált visszatérítésnek hívják a kötelező letelepítési kvótát, így „ez a paktum továbbra is a régi rossz elveket követi, amelyek kezelni akarják a migrációt a megszüntetés helyett”.

A külügyminiszter rámutatott, hogy

a liberális mainstream számára megemészthetetlen és elfogadhatatlan a két patrióta kormány politikája

– ennél a témánál maradva Szijjártó Péter bejelentette, hogy Lengyelországgal közösen létrehoznak egy közös összehasonlító jogi intézetet, amely a kellő jogi biztonságot, bázist és tudást fogja felhalmozni „a liberális ideológiai elnyomással szemben”. Mivel a világjárvánnyal szemben az első hullám során jól működtünk együtt, a jogi intézet létrehozása mellett egy a világjárvánnyal szembeni, visegrádi koordiánációs központ felállítását is kezdeményeztük, Lengyelország vezetésével – tette hozzá a miniszter. 

Budapest-Varsó gyorsvasút

Visszatérve a magyar-lengyel gazdasági kérdésekhez a miniszter hangsúlyozta: „a jövőben még szorosabb gazdasági együttműködést fogunk folytatni”. Ehhez kapcsolódóan Szijjártó Péter bejelentette azt is, hogy egy Budapest-Varsó gyorsvasút kialakításáról döntöttek, aminek az előkészítéséről szóló tárgyalások már jelenleg is zajlanak. 

Számomra természetes dolog volt, hogy az első kétoldalú látogatást Budapesten érdemes kezdeményezni” – kezdte beszédét a lengyel külügyminiszter. Zbigniew Rau rámutatott, hogy a két nemzet barátságának történelmi alapjai vannak, példaként említve a Varsói csatában történteket, amelynek éppen idén ünneplik a 100. évfordulóját Lengyelországban. „Amikor arról beszélünk, mi kapcsol minket össze, akkor mi lengyelek nagy hálával emlegetjük azt a tényt, hogy a legnehezebb időszakban Magyarországról érkeztek a lőszertartalékok. A többi európai országból jövő reakció kevésbé volt ennyire határozott” – emlékeztetett a lengyel külügyminiszter.

A V4-ek fontosságáról

Zbigniew Rau a V4-ekről szólva kijelentette: „tisztában vagyunk azzal, hogy senki más nem tud törődni a mi érdekeinkkel, mint mi magunk. Jelenleg is számos infrastrukturális projekt köt minket össze, közösek a kibertörekvéseink, és az energetikai infrastruktúra területén is sok közös projektünk van, amelyekről részletesen tárgyaltunk is”. Ezen projekteket összegezve Zbigniew úgy fogalmazott: 

A fehéroroszországi eseményeket említve elmondta: „tisztában vagyunk azzal, hogy a belarusz társadalom szeretné megvalósítani saját választásait, alkotmányos jogaikat, társadalmi jogaikat és senki közülünk nem próbálja megmutatni Fehéroroszországnak az ő útjukat”. Hozzátette: „maguk szeretnék kiválasztani a jövőjüket, mi csak segíthetjük őket ebben, ezt fogja szolgálni a belarusz csomag”. Ezt a csomagot Mateusz Morawiecki fogja bemutatni az Eerópa Tanács ülésén, a V4 nevében – tette hozzá.

Az Európai Bizottság migrációs paktumáról szólva a lengyel külügyminiszter azt mondta: „ha elfogadnánk ezt az javaslatot, az azt jelentené, hogy sem a befogadó országok nem választhatnák meg, hogy kikkel szeretnének együtt élni, sem a migránsok nem választhatnának, hogy hol szeretnének élni”. Zbigniew Rau végezetül úgy fogalmazott: „amikor együtt tevékenykedünk Európa ezen részén, akkor a lehetetlen dolgok valósággá válhatnak”.

(Mandiner)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ascriptor
2020. szeptember 29. 08:03
"A liberális mainstream számára megemészthetetlen és elfogadhatatlan a két patrióta kormány politikája" - nem patrióta, sokkal inkább populista rablógazdaság. Na, az az elfogadhatatlan.
Robur
2020. szeptember 28. 23:17
Szargyártó mint a jó kisfiú ül ott.
MayorAnna
2020. szeptember 28. 19:53
Szijjártó: A legszorosabb szövetségesünk Európában Lengyelország A pontosító határozószó:-'Európában'-garantálja közel-keleti legjobb barátunk lelki nyugalmát...
BőröndÖdön
2020. szeptember 28. 19:26
Kacsinszki meg a csuti,két díszpinty....:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!