Gyermekzaklatás: nyomoz az EMMI és a rendőrség

2016. szeptember 09. 12:31

A nevelőotthonokban történt zaklatás ügyében nyomoz a hatóság, személyi felelősségre vonást eredményezhet a vizsgálat. A Fidesz szerint a baloldal hibát követett el, amikor nem szavazták meg a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőinek szigorúbb büntetését. Az ügyben megszólalt a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért, és a Lehet Más a Politika is.

2016. szeptember 09. 12:31

A Bors szerdán számolt be arról, hogy jogvédők és hozzátartozók szerint egy – a cikkben meg nem nevezett – magyarországi nevelőotthonban a nevelők édességért, zsebpénzért, kimenőért cserébe szexet kértek a rájuk bízott kiskorú gyerekektől. Jogvédőknek 15 fiatal mert vallomást tenni, ezekben az is szerepel, hogy az egyik lány teherbe esett az intézmény egyik nevelőjétől és meg is szülte a babát – írta a Bors. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, valamint tájékoztatást kért a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. 

EMMI: folyik a vizsgálat, személyi felelősségre vonás következhet

Az államtitkárság csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte, a vizsgálat eredményének tükrében a tárca kezdeményezni fogja a személyi felelősségre vonást. Hangsúlyozták, bármilyen, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elfogadhatatlan, a kormány ezért a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetését kiemelten megszigorította a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben.

Hozzátették, a kormány alapvető célja, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megkapjanak mindent, ami a testi, lelki, szellemi fejlődésükhöz szükséges, ezért azon is dolgozik, hogy az eddigi intézményi gondozásban élő gyermekek minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek. 

Év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve, azok a gyermekek pedig, akiket valamilyen oknál fogva nem lehet nevelőszülőknél elhelyezni, jól felszerelt lakóegységekben nevelkedhetnek – írták a közleményben. A gyermekotthonok kiváltása program segítségével 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása – fűzték hozzá.

Az MTI megkereste a rendőrséget is, amely későbbre ígért választ arra, indítottak-e eljárást az ügyben.

Ombudsmanhoz fordul a DK 

A Demokratikus Koalíció kormányzati vizsgálatot követel, annak érdekében, hogy kiderüljenek a gyermekvédelmi rendszer problémái – mondta pénteki sajtótájékoztatóján a párt alelnöke, Vadai Ágnes. Kérte, hogy ne csak a hírek szerint érintett intézményt vizsgálják, hanem világítsák át az összes nevelőotthont, a vizsgálati anyagot pedig hozzák nyilvánosságra. Fontosnak tartaná, hogy újra legyen saját ombudsmani intézménye a gyermekjogoknak.

A DK az intézményrendszer átvilágítása után az európai ombudsmanhoz fordul majd, akitől azt kérik, hogy fogalmazzon meg ajánlásokat Magyarország számára – mondta. Az lenne szerencsés, ha nem csak ebben az intézményben, hanem az összes magyarországi nevelőotthonban lefolytatnák a vizsgálatot, mert lehetnek lappangó esetek – értékelt Gréczy Zsolt.

Az LMP írásbeli kérdéseket fogalmaz meg

Az LMP is átfogó vizsgálatot és rendszeres ellenőrzést sürget a gyermekeket befogadó otthonokban. Gál József közölte: az LMP az eset kapcsán írásbeli kérdésekkel fordul az emberi erőforrások miniszteréhez, a belügyminiszterhez és az alapvető jogok biztosához. Az ellenzéki párt tudni szeretné, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a konkrét eset kivizsgálásán túl milyen lépéseket tervez a visszaélések feltárása és megelőzése érdekében, illetve tervezik-e a gyermekotthonok átvilágítását.

Az LMP a Belügyminisztériumtól azt tudakolja, hogy indít-e belső vizsgálatot a hatósági intézkedés elmulasztása miatt, miután a beszámolók szerint a bejelentéseket nem követték intézkedések. Az ombudsmantól pedig azt kérdezik, hogy a gyermekjogok gyermekotthonokban történő érvényesülésével összefüggő korábbi vizsgálatai kapcsán felhívta-e az illetékes minisztereket intézkedések megtételére, illetve tervezi-e vizsgálat indítását.

Fidesz: A baloldal a bűnözőket segítette

A baloldallal ellentétben a polgári kormány büntetőpolitikája nem huny szemet a gyermekek elleni bűncselekmények felett – reagálta csütörtökön a Fidesz-frakció a Demokratikus Koalíció (DK) és az Párbeszéd Magyarországért (PM) kijelentéseire. 

A DK korábban egy közleményben azt követelte, hogy az emberi erőforrások miniszterétől, illetve tárcájától, hogy azonnal indítson vizsgálatot a gyermekotthonokban élők védelmében. A PM pedig azt követelte a fővárosi önkormányzattól, hogy azonnal nyújtson védelmet azoknak a gyermekeknek, akik a hírek szerint szexuális bántalmazásnak voltak kitéve egy gyermekotthonban.

A Fidesz közleményében az áll, hogy ugyanazok, akik ma üres politikai nyilatkozatokat tesznek, amikor cselekedni és dönteni kellett Magyarország új büntető törvénykönyvéről, akkor a bűnözők oldalára álltak. A baloldal képviselői ugyanis nem szavazták meg a gyermekek kiemeltebb védelmét és a gyermekek ellen szexuális bűncselekmények szigorúbb büntetését célzó új büntető törvénykönyvet.

A kormánypárti frakció üdvözli, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a rendőrség azonnal vizsgálni kezdte a nevelőotthonról szóló híreket, és ha bebizonyosodik, hogy gyermekeket zaklattak, akkor a bűnözőknek a börtönben a helye –hangsúlyozták.

(MTI)

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PiriReis
2016. szeptember 09. 14:05
Nem tudom mikor kaszálták el a törvènymòdosìtàst az ellenzèkiek,de azèrt parlamenti kètharmaddal tàn' nem kellene az ellenzèkre hivatkozni! Ez az èrvelés nem àll meg. Persze a problèma nem egyenrangù a fõldtörvènnyel... Azt sikerült àttolni a parlamenten. Azt mégse mondhatjàk,hogy érdektelen a gyermekvèdelem. Könnyebb mutogatni a màsikra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!