Rétvári: A kormány elkötelezett a párkapcsolati erőszak felszámolása mellett

2016. április 07. 07:58

Az Emmi államtitkára az LMP-s Szél Bernadett írásbeli kérdésére válaszul közölte: a kormány elkötelezett a párkapcsolati erőszak jelenségének felszámolása mellett, és ezt alátámasztandó felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a kabinet eddig tett a kérdésben.

2016. április 07. 07:58

A kormány elkötelezett a párkapcsolati erőszak jelenségének felszámolása mellett – rögzítette Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki Szél Bernadett (LMP) képviselő írásbeli kérdésére jelezte: erre mindenki figyelmét felhívják.

A parlamenti államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában jelezte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos, a vonatkozó országgyűlési határozattal összhangban lévő lépést tett meg, illetve készített elő az elmúlt időszakban is. Ezek között említette, hogy új szakmai protokollokat dolgoztak ki a kapcsolati erőszak áldozatait fogadó krízisközpontok, titkos menedékház és úgynevezett félutas házak működésére, ezzel erősítve a kapcsolati erőszak áldozatait segítő ellátórendszer működésének hatékonyságát. Az új protokollok elérhetőek a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal honlapján – közölte.

A minisztérium anyagi támogatása révén folytatódott 2015 őszén a kapcsolati erőszak elfogadhatatlanságára figyelmet felhívó, „Vedd észre!” szlogennel futó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával megvalósuló kampány. Kiemelt célja volt a kampánynak, hogy az áldozatok felismerjék, hogy az, ami velük történik, nem elfogadható, joguk és lehetőségük van arra, hogy segítséget kérjenek - mutatott rá. További fontos üzenetként fogalmazták meg, hogy nem csak a fizikai és szexuális erőszak minősül bántalmazásnak. A kampány minden kreatív anyagán megjelent a minisztérium támogatásából megvalósuló prevenciós programban kialakított internetes aloldal, mely az érdeklődők számára biztosítja a megfelelő információkhoz való hozzáférést – rögzítette. 

A módosított, vonatkozó Emmi-rendelet alapján a krízisközpont és a titkos menedékház székhelyén, illetve a legközelebbi településen lévő nevelési-oktatási intézmény számára kötelező, hogy a krízisközponti elhelyezést koordináló intézet (Országos Információs Telefonszolgálat) kezdeményezése alapján a krízisközpontban elhelyezett tanulóval vendégtanulói jogviszonyt létesítsen. Emellett a gyermekvédelmi törvényben új szolgáltatási elemként nevesítetten megjelenítették a titkos menedékházat (A titkos menedékház fogadja a közvetlen életveszély elő menekülő áldozatokat; e személyek esetében a védelem és a titkosság biztosítása kiemelt követelmény) – írta. 

Kitért arra is, hogy jelentősen megemelték a krízisellátás támogatását. A 2016. évi költségvetés 50 százalékkal nagyobb támogatást biztosít valamennyi krízisközpontnak, a titkos menedékház támogatása évi 8,4 millió forintról 16 millió forintra emelkedik.

 Bővítik az ellátórendszer befogadó kapacitását – jelezte, hozzátéve: az idei év megnövekedett forrásai lehetőséget biztosítanak két új krízisközpont és egy félutas ház létrehozására. A kapcsolati erőszak áldozatait fogadó ellátórendszer tagjai számára 2015 őszén tartott tapasztalatcserét és képzést a minisztérium támogatásából az egyik ellátórendszerbeli civilszervezet. A hagyományteremtő jelleggel indult hálózati találkozók folytatását idén is tervezik – közölte. 

Beszámolt arról is, hogy az alapvető cél az, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megkapják azokat a javakat, szolgáltatásokat, amelyek szükségesek testi, lelki, szellemi fejlődésükhöz. Ezen célok eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a gyermekjóléti szolgáltatások megerősítése, s ennek egyik eszköze, hogy 2016 január 1-ét követően gyermekjóléti szolgáltatás és családsegítés kizárólag egy szolgáltató keretében működtethető. A kormány megnégyszerezte a gyermekjóléti központok számát azzal, hogy létrehozták a járásközponti önkormányzati fenntartású család- és gyermekjóléti központokat, amelyek száma országos szinten 48-ról 197-re emelkedett – mutatott rá Rétvári Bence.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. április 07. 11:20
Nem igazán látszik, hogy a kormány a mértéktelen lopáson kívül bármi mellett elkötelezte volna magát. Mondjuk Putyin segge még ilyen stabil pont az orbáni politikában.
gudmen
2016. április 07. 11:16
harc a nélkülözö kdnp-sekért: https://www.youtube.com/watch?v=xPRsJ-VoF1o
csuka
2016. április 07. 10:11
„Idézet a jogerős bírósági ítéletből: „(…) A sértett karjait V. a hátán összefogta, majd a száját befogta, őt ledöntve tartotta, Lantos pedig a sértettre nehezedve, annak lábait szétfeszítve, közösült vele. Ezután Kiss László fogta le a sértett kezét, illetve befogta a száját, V. Lajos pedig fokról-fokra átvette L. helyét, majd ő is közösült a sértettel. Eközben … Zsuzsanna rosszul lett, így ellenállásától nem kellett tovább tartani, s ezért Kiss László fokozatosan elengedte őt, majd sorra kerülve közösült az elernyedt sértettel. Amikor a sértett feleszmélt és megmosdott, újból rájött a rosszullét, úgy, hogy V. Lajos és Kiss László idegcsillapítót is adtak neki. (…)” Felmerült egy másik nemi erőszak is. Az első fokon eljáró bíróság - folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt - Kiss Lászlót 5 év, L. Lászlót és V. Lajost 4-4 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyészség mindhárom férfit további, egyrendbeli erőszakos nemi közösülés bűntettével vádolta, de abban az ügyben a bíróság, „bebizonyítottság hiánya” miatt, ejtette a vádat Kissékkel szemben. A brutális bűncselekmény elkövetői fellebbeztek az ítélet ellen. A másodfokon eljáró bíróság - jogerősen - L. Lászlót 3 év 2 hónap, V. Lajost 2 év, míg Kiss Lászlót 3 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte.” http://fullank.com/index.php/napiparaszt-2/3931-borzalmas-mult-magatehetetlen-lanyt-eroszakolt-kiss-uszokapitany
tommybravo
2016. április 07. 09:41
Egy van-de-minek párt van-de-minek politikusa. Ha holnapra eltűnnének a közéletből, a világon senkinek nem hiányoznának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!