Erdoğan feljelenti a rajta poénkodó német humoristát

2016. április 11. 22:00

Megerősítette a mainzi ügyészség, hogy a török elnök feljelentést tett Jan Böhmermann német humorista ellen, aki a ZDF-en alpári módon poénkodott Erdoğanon.

2016. április 11. 22:00

Feljelentést tett Jan Böhmermann német humorista ellen Recep Tayyip Erdoğan, amit hétfőn este a mainzi ügyészség is megerősített – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A török elnök a ZDF német közszolgálati tévé komikusának alpári viccelődése miatt akar jogi elégtételt venni. Böhmermann a Neo Magazin Royale című műsorban egy verset olvasott fel, amely szerint a török elnök kislányokat ver, miközben gumimaszkot visel, legszívesebben kecskéket baszik és kisebbségeket nyom el, a kurdokra tapos és keresztényeket ver, közben gyerekpornót néz, és Erdoğan egy elnök, kis pöccsel. Az Erdoğant képviselő ügyvédek szerint Németországban is van különbség a szatíra és a rágalmazás között.

Jan Böhmermann ellen egyébként már eddig is nyomoztak külföldi államok szervének vagy képviselőjének a megsértése miatt (amely tényállás az 1800-as években történt kodifikáció óta szerepel a német Btk-ban), de az eljáráshoz szükséges az is, hogy azt a sértett állam formálisan kezdeményezze. A német kormány most vizsgálja a törökök erre irányuló kérelmét, és a büntetőeljárás megindításához majd a török kezdeményezés mellett a német kormány felhatalmazására is szükség lesz. 

A német miniszterelnök-helyettes szerint Böhmermann verse nem csak a török elnököt, de minden törököt sértett, és súlyos, emberség elleni bűnt jelent. 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik