Berobban a szezon Balatonnál!

Másodszorra rendezik meg a Taste Balaton fesztivált, amely több mint száz programot kínál a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.

Molnár Gábor, Pohner Ádám és Vomberg Frigyes képviseli hazánkat a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or-on január 28-án Lyonban – írja az Origo.
Egy hal- és egy húsételből, illetve három köretből álló menüt kell elkészíteniük a világ legrangosabb szakácsversenyén, a franciaországi Lyonban megrendezésre kerülő Bocuse d'Or-on induló szakácsoknak január 28-án. A fogásokat meghatározott idő alatt a helyszínen kell elkészíteni. Az alkotásokat értékelő zsűri tagjai egytől egyig neves séfek. A szabályok rendkívül szigorúak, a válogatott, első osztályú alapanyagokhoz pedig nem egyszerű hozzájutni.
Az edzések itt ugyanolyan kemények és szó szerint értendők, mint bármely sportágban. A csapat hónapokkal a verseny előtt megkezdi a felkészülést: naponta általában tíz órát töltenek a menü megtervezésével és elkészítésével, ügyelve arra, hogy ne lépjék túl a maximális időkeretet.
A versenyen minden ételnek helyben, frissen kell készülnie, ezért az alapanyagok szigorú kontrollon esnek át. Egyedül az alapleveket vihetik magukkal a séfek, minden mást alaposan megvizsgálnak az ellenőrök. „A menünkben benne lesz a magyar hagyomány, a modernség mellett a biztos gyerekkori ízek is. Kell bele a szív, érezni, ha a lélek benne van a főztünkben” – mondta Molnár Gábor az Origónak.
A verseny ötletével 1985-ben állt elő Paul Bocuse „séfpápa” a Salon des Métiers de Bouche gasztronómiai kiállításon. Az első „Arany Bocuse”-t két évvel később rendezték meg. A jövő évi európai döntő házigazdája Magyarország lesz.