Részvételi költségvetést vezetne be az LMP

2014. szeptember 19. 14:51

Az LMP önkormányzati és rendészeti szakszóvivője szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján a részvételi költségvetéssel – vagyis a lakosok számára nyitott és átlátható költségvetéssel – a korábban kirekesztett társadalmi csoportok hatékonyabban vonhatók be a közpolitikai folyamatokba.

2014. szeptember 19. 14:51

Magyarország településein érdemes lenne bevezetni a részvételi költségvetést, mely helyi költségvetés összetételének és arányainak egy minden lakos számára nyitott és átlátható módja – mondta pénteki, tatabányai sajtótájékoztatóján az LMP önkormányzati és rendészeti szakszóvivője. Gertsmár Ferenc hangsúlyozta: a nemzetközi tapasztalatok alapján a részvételi költségvetéssel a korábban kirekesztett társadalmi csoportok hatékonyabban vonhatók be a közpolitikai folyamatokba. Az eljárással a politikai felelősség továbbra is a képviselő-testületé marad, de a döntéshozatalban a lakossági javaslatok is szerephez juthatnak – tette hozzá.

Gertsmár Ferenc szerint a részvételi költségvetés a közpénzek elköltésének átláthatóvá és érthetővé tétele révén, valamint a helyi adminisztráción belüli felelősségi viszonyok tisztázásával előmozdítja a korrupció csökkenését. Úgy vélte, hogy a megfelelően működő részvételi költségvetés eltérő társadalmi hátterű embereket tanít meg egymás számára elfogadható érvek felsorakoztatására, a kölcsönös meghallgatásra és megértésre. A politikus rámutatott a részvételi költségvetést a világon több önkormányzat bevezette Brazíliától Németországig, a liberálisoktól kezdve a szocialistákon át a konzervatívokig.

A sajtótájékoztatón Körtvélyfáy Menyhért, az LMP tatabányai polgármesterjelöltje megemlítette, hogy a városban az önkormányzatiságot az itt élők folyamatos részvételével, népszavazásokkal biztosítanák. Ennek érdekében módosítanák a népszavazást szabályzó helyi rendeletet és a népszavazáshoz szükséges aláírások számát a jelenlegi 15 százalékról a törvényi minimumra, 10 százalékra szállítanák le. Emlékeztetett arra, hogy Tatabányán az elmúlt 24 évben nem volt egyetlen városi népszavazás sem, a módosítás megkönnyítheti a város lakóinak a népszavazás kezdeményezését.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. szeptember 20. 08:51
Svájcban ez van, de Magyarország nem Svájc. És még egy apróság a demokráciához demokraták kellenek. Tessék megnézni Skóciában (és Svájcban az Északi államokban stb.) hányan mennek el szavazni és nálunk hányan.
kamasuka
2014. szeptember 19. 15:16
Látod LMP, az a legnagyobb bajod, hogy te csakis olyan dolgokban tudsz gondolkodni, mint buziházasság, kisebbségek jogai, átlátható költségvetés amit Józsi bácsi is megért, nem pedig jobbítani akarsz azon emberek sorsán, akik valamiért valakire szavaznak, hanem ideológiailag akarsz számukra valamit nyújtani, mint a szocializmusban a pártfőiskoláról kijött népi butítók, amire senki sem kíváncsi, és ezt a semmit marha sokba kerülne megszervezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!