Orbán: Az európai közép győzött Magyarországon

2014. május 08. 12:18

Orbán Berlinben az Europa Forum elnevezésű konferencián arról beszélt: Magyarországon az egy hónappal ezelőtti választáson nem a szélsőségek, hanem a közép kapott felhatalmazást a folytatásra, „a középnek van parlamenti kétharmada”.

2014. május 08. 12:18

Európa válaszút előtt” címmel tartott előadást Orbán Viktor Berlinben, a a WDR német regionális közszolgálati műsorszóró társaság Europa Forum elnevezésű konferenciáján. 

A miniszterelnök azt mondta: Magyarországon az egy hónappal ezelőtti választáson nem a szélsőségek, hanem a közép kapott felhatalmazást a folytatásra, „a középnek van parlamenti kétharmada”. Mivel „a vízállás változó, ezért a politikában sohasem az a kérdés, milyen magas (...) a szélsőségek vízállása, hanem az a kérdés, milyen magasak a gátak. Magyarországon az európai együttműködésre, az emberi méltóságra, a gazdasági ésszerűségre épülő politika magas gátakat húzott, ezért stabil Magyarország” – fejtette ki beszédében Orbán Viktor.

Az európai versenyképesség jövője szempontjából az energiaárat nevezte a legfontosabb kérdésnek. „A mai rendszer vereségre ítél bennünket (...). A jövő Európájában az energiaárakat radikálisan le kell szorítani” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint az energiaárak leszorításához képest minden más, egyébként fontos szabályozási kérdés csak másodlagos. Hangsúlyozta, hogy Európa csak a munka révén boldogulhat, ezért, ha a magánszféra nem tud elég embert foglalkoztatni, akkor az államnak szerepet kell vállalnia és törekedni kell a teljes foglalkoztatottságra.

Orbán utalt Európa demográfiai problémáira is. Mint mondta, ezt a kérdést nem lehet tömeges bevándorlással megoldani. „A történelem megmutatta, hogy az olyan civilizációk, amelyek nem képesek biológiailag fenntartani magukat, el fognak tűnni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy Európának jobban kellene tisztelnie a nemzeteket és a keresztény kultúrát. Orbán azt szeretné, hogy a Nyugat fogadja el: „amit mi képviselünk, az nem ostobaság, nem unortodoxia, hanem Közép-Európa gondolata” – idézi a Magyar Nemzet. A miniszterelnök beszédét azzal zárta: nem azt mondta, hogy mások kövessék, amit Magyarország csinál, de azért a tanulmányozásra mindenképp érdemes.

Orbán ezt követően kérdésekre is válaszolt. A választási rendszerrel kapcsolatban kifejtette, hogy 2010-ben ettől eltérő választási rendszerben is kétharmadot szereztek, most pedig a számokat tekintve ugyanaz történt, mint 1994-ben, mikor a szocialisták győztek. Hozzátette: egy brit típusú rendszerben 92 százalékkal nyertek volna.

A nyugati minták követéséről azt mondta: el kell választani a politikát és a szakpolitikákat. Szerinte egyazon politikai modellen belül lehet többfajta megközelítést, eltérő szakpolitikákat választani, ehhez pedig több mozgásteret kell biztosítani a közép-európai államoknak.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2014. május 08. 17:02
Az Orbán Viktor vezette nemzeti közép kormánya előtt nagy feladatok állnak, a leghelyesebb ha aktivan támogatjuk ezek megvalósitását.
BőröndÖdön
2014. május 08. 16:57
Kádár népe újráztatta a felcsúti kisembert...
csuka
2014. május 08. 16:17
A választási költségvetés is győzött, az éves terv 97%-ával: http://alfahir.hu/elszallo_hiany_utan_megszoritas_elott
Akitlosz
2014. május 08. 15:52
Na ennyit a jobb oldali fideszről. Volt, - volt? - nincs. Ha a bal és a jobb oldalon ügyesen csinálják, csinálnák, akkor középen a politikai palettán nem lesz sokáig ekkora nagy tér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!